Πρόταση – ανάσα, πρόταση δήθεν «δεύτερη ευκαιρία» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σχετικά με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία. Προφανώς πρόκειται για τη τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα στη Βουλή για να συμπεριληφθεί στο νόμο που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, περί προστασία της πρώτης κατοικίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από πλειστηριασμούς για χρέη στο δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια εξαγγελία που δεν προχώρησε καθώς, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση για το θέμα. Γι αυτό και η κυβέρνηση το φρέναρε αμέσως μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξανακούσαμε ποτέ λέξη γι αυτό.

Και τώρα έρχεται η Νέα Δημοκρατία, κατόπιν εορτής, για να την ανακοινώσει με κάθε επισημότητα. Ο λόγος της ανακοίνωσης παραμένει άγνωστος. Καθώς, ως γνωστόν, η πρότασή της δεν ελήφθη υπόψη από τη κυβέρνηση και έτσι, είτε την παρουσιάσει η ΝΔ είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό. Με λίγα λόγια, να’ χαμε να λέγαμε.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ήταν τα στελέχη της ΝΔ που πήραν μέρος στη παρουσίαση. Κι έχει σημασία ποια ήταν αυτά τα στελέχη. Ήταν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, η Υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου.

Η πρόταση της ΝΔ για την προστασία υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων.

Με αυτές τις ρυθμίσεις:

* Επιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών

* Παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση

* Αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια

* Τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά και διοχετεύεται κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για τα νοικοκυριά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:

– Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία

οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους

οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους
και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.

Ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

Για τις επιχειρήσεις η πρόταση περιλαμβάνει:

* Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι  2.500.000 ευρώ

* Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις

* Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας

Όλα αυτά ακούγονται πάρα πολύ καλά. Αλλά προκύπτει μια μικρή απορία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν τα έκανε όλα αυτά όσο ήταν κυβέρνηση; Γιατί οδήγησε την οικονομία της χώρας, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε τέτοια δεινή κατάσταση ώστε να φτάσουν χρωστάνε σε δημόσιο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, για να έρθει τώρα, κατόπιν εορτής και ως αξιωματική αντιπολίτευση – που δεν μπορεί να περάσει κανένα νόμο – να προτείνει λύσεις, αντί να τις αποφασίσει και να τις εφαρμόσει όταν ήταν κυβέρνηση; Γιατί έρχεται τώρα η ΝΔ να προσπαθήσει να σώσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δεν τα έσωσε όταν ήταν κυβέρνηση και μπορούσε;

Επειδή οι Έλληνες είναι ένας λαός που ξεχνά γρήγορα, να θυμίσουμε κάποια πράγματα. Κυρίως όσον αφορά αυτούς που παρουσίασαν την πρόταση της ΝΔ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης διατέλεσε ή όχι ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2007; Ως ευρωβουλευτής γνωρίζει ή όχι τι εστί κοινοτικές οδηγίες για την προστασία του καταναλωτή; Ήταν ή δεν ήταν από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων; Ήταν ή δεν ήταν από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπου υπάγεται η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή και η οποία δεχόταν και δέχεται χιλιάδες καταγγελίες κατά των τραπεζών και των συνεργατών τους; Από το 1994 ως το 2014 δεν έφτασε στα αυτιά του κ. Χατζηδάκη καμία καταγγελία – από τις χιλιάδες που έχουν γίνει –  για τις ατασθαλίες των τραπεζών; Ήταν ή δεν ήταν ο υπουργός που έκανε την πρώτη τροποποίηση του ν.3869/2010 (γνωστός ως νόμος Κατσέλη) και εφάρμοσε την ελάχιστη καταβολή των 40ευρώ προς της τράπεζες; Δηλαδή είχες – δεν είχες 40ευρώ έπρεπε να τα πληρώσεις…

Η κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου βουλευτής Β’ Αθηνών που από το 2012-2015 ήταν στην  Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δεν γνωρίζει  τι θα  πει προστασία του καταναλωτή; Δεν γνωρίζει  για τις ατασθαλίες των τραπεζών και την ΜΗ τήρηση έως και ΣΗΜΕΡΑ των κοινοτικών οδηγιών από τις τράπεζες κατά των πολιτών;

Ο κ. Γιώργος Στεργίου όταν ήταν γενικός γραμματέας Καταναλωτή ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2012 «Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες», προκειμένου να πάρουν ανάσα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου είχε πει: «Γίνονται ρυθμίσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν αρκούν, γι’ αυτό και η πολιτεία παρεμβαίνει, για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδος διευκόλυνσης». Και υπογράμμισε επίσης: «Δυστυχώς, σε αυτή τη συγκυρία δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, ήδη ετοιμάζουμε τη συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση της νομοθεσίας προς την Τρόικα, αλλά εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου έτους».

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς, «αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν ότι γνώριζαν από τότε όλοι, και γνωρίζουν πολύ καλά και τώρα, και για τις ατασθαλίες των τραπεζών, αλλά και ότι χωρίς την συναίνεση των δανειστών δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Ακόμα κι αν θέλουν. Όπως γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο Κ. Χατζηδάκης, όσο και η κα. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και ο κ. Γ. Στεργίου, ότι το δικαίωμα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους εκχωρήθηκε με δεύτερο μνημόνιο από την τότε ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλοι μια φορά  ότι οι πολιτικοί της χώρας ΔΕΝ είναι σωστά πληροφορημένοι για τις ατασθαλίες των τραπεζών απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας, ή κάνουν τα στραβά μάτια και  αντί να διασφαλίσουν και να προστατέψουν τους πολίτες που τα τελευταία χρόνια υποφέρουν,  συντηρούν ένα “άρρωστο” τραπεζικό σύστημα, αντί να κοιτάξουν κατάματα τα προβλήματά του και να τα διορθώσουν, αντ’ αυτού διασφαλίζουν και δίνουν και άλλες ευκαιρίες στους τραπεζίτες. Έτσι η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.    

Αλλά ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και αυριανή κυβέρνηση, δεν μπορούν να ανακοινώνουν προτάσεις οι οποίες είναι για άλλη μια φορά υπέρ των τραπεζών και όχι υπέρ του πολίτη. Αν δεν κατέβουν οι πολιτικοί στην βάση, δηλαδή στον πολίτη, που έχει να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες προβλήματα στην καθημερινότητα του, δεν θα το καταλάβουν.

Διότι ως γνωστό, οι νόμοι και οι προτάσεις νόμων δεν γίνονται κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο του πολιτικού γραφείου και τις καρέκλες», καταλήγει o πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς.   

danioliptes.gr