Άρχισαν τις υπεκφυγές οι συμβολαιογράφοι;

Το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στους πλειστηριασμούς που έχουν οι δανειολήπτες ή όσοι έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ήταν τα κινήματα πολιτών κατά των πλειστηριασμών και η αποχή των συμβολαιογράφων. Αλλά οι συμβολαιογράφοι, αν και συνεχίζουν την αποχή τους και σήμερα, φαίνεται ότι αρχίζουν να αλλάζουν στάση. Ή ζητούν από τη κυβέρνηση να τους βοηθήσει να αλλάξουν στάση.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η τελευταία ανακοίνωσή τους στην οποία υποστηρίζουν ότι ο κλάδος τους αποτελούν μέρο της απονομής Δικαιοσύνης.

Στην απόφασή τους, την οποία έδωσαν και στη δημοσιότητα, μετά από την τελευταία σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ζητούν από την Πολιτεία: α) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και β) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το  Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς  τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.

Πέραν όλων αυτών, οι συμβολαιογράφοι, αν και συνεχίζουν την αποχή τους, βρήκαν διάφορες εξαιρέσεις ώστε να συνεχιστεί η αρπαγή της περιουσίας του κόσμου για οφειλές σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Έτσι λοιπόν, κατ’ εξαίρεση θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν αδείας από τους Συλλόγους ή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, όταν κριθεί αναγκαίο. Ενδεικτικά θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων, αλλά – κι αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία – και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες. Μπορεί όμως να έχουν χωράφια, οικόπεδα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επιβίωση του ιδιοκτήτη τους και της οικογένειάς του.

Όπως υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι «η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού αποτελεί εγγύηση της νομιμότητας της  διαδικασίας των πλειστηριασμών και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών» ενώ «χρήζει της προστασίας και του σεβασμού όλων».

Μέχρι εδώ ήταν όπως φαίνεται η προστασία που δήθεν προσέφεραν οι συμβολαιογράφοι στους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη περιουσία τους από τους πλειστηριασμούς. Εκτός βέβαια κι αν ο κοινωνικός τους ρόλος προσκρούει στην απώλεια χρημάτων τους από τους πλειστηριασμούς που ματαιώνονται εξαιτίας των κινητοποιήσεων των κινημάτων πολιτών. Γι αυτό τώρα υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι αποτελούν μέρος της εύρυθμης λειτουργίας των πλειστηριασμών, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν μέρος της απονομής Δικαιοσύνης.

Με λίγα λόγια οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι το να βγει στον πλειστηριασμό το σπίτι κάποιου κατατρεγμένου αποτελεί, με τη συμβολή των συμβολαιογράφων, απονομή Δικαιοσύνης. Και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους ότι αυτός ο άνθρωπος έχει παγιδευτεί από τις τράπεζες. Έχει υπογράψει μία δανειακή σύμβαση η οποία κανονικά είναι άκυρη επειδή δεν τηρούνται οι νόμοι του κράτους και οι κοινοτικές οδηγίες. Κι επειδή δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να τους σύρει τις τράπεζες στα δικαστήρια, οι συμβολαιογράφοι θεωρούν ότι η παρουσία τους στους πλειστηριασμούς αποτελεί εγγύηση της εύρυθμης απονομής Δικαιοσύνης.

Αυτό δεν είναι όμως απονομή Δικαιοσύνης και οι συμβολαιογράφοι το γνωρίζουν αυτό πάρα πολύ καλά. Όμως, όπως φαίνεται δεν κρίνουν με νομικά κριτήρια, αλλά με οικονομικά κριτήρια. Τα δικά τους οικονομικά κριτήρια. Τους ενδιαφέρει πώς θα διασφαλίσουν τις δικές τους αμοιβές με την επίφαση της απονομής Δικαιοσύνης. Αλλά στις παρανομίες των τραπεζών κάνουν τα στραβά μάτια.

Αυτό όμως δεν είναι απονομή Δικαιοσύνης. Είναι προστασία της δικής τους συντεχνίας και μόνο.

danioliptes.gr