Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών βρίσκεται η ελληνική Οικονομία με τη βοήθεια και τις ενέργειες του καθηγητή κυρίου Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Οικονομίας που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει ατομικά εισοδήματα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Και είναι φανερό που οδήγησε την ελληνική Οικονομία ο ξεχασιάρης υπουργός. Αλλά αυτό που επίσης έκανε, είναι ότι έκανε ορατό τον κίνδυνο, η κακή κατάσταση της Οικονομίας να συμπαρασύρει σε  ανεξέλεγκτη διόγκωση τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό επισημαίνει η ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία φαντάζει μια τεράστια «φούσκα», που πλέον κινείται με αέρα αφού ο ένας μεταθέτει τις οφειλές στις πλάτες των άλλων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ ήδη ξεπερνούν κατά 130% το ΑΕΠ της χώρας, καθώς αυτά ξεπερνούν πλέον τα 230 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ βρίσκεται στα 176 δισ. ευρώ. Η δυναμική μάλιστα του ληξιπρόθεσμου χρέους των ιδιωτών είναι τέτοια, που θα μπορούσε πολύ γρήγορα να φτάσει ακόμα και το ύψος του δημοσίου χρέους που σήμερα υπολογίζεται στα 328 δισ. ευρώ. Παράλληλα οι ιδιώτες χρωστούν σε άλλους ιδιώτες με αποτέλεσμα ο ένας φορολογούμενους να μεταθέτει τις οφειλές στις πλάτες του άλλου, με τις ακάλυπτες επιταγές να ανέρχονται στα 600 εκ. ευρώ το τελευταίο 9μηνο, με ανοικτές πιστώσεις σε προμηθευτές και οφειλές για ενοίκια και μισθοδοσία. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν η υποχώρηση των εξαγωγών και των εισαγωγών και ο περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να στραγγαλίζονται και ή να βάζουν λουκέτο ή να «μεταναστεύουν» σε πιο πρόσφορα φορολογικά περιβάλλοντα γειτονικών χωρών, ώστε να επιβιώσουν.

Το Σεπτέμβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 10,34 δισ. ευρώ, από 8,986 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους ανέρχονταν σε 6,807 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 αυξάνονταν κατά 1,15 δισ. ευρώ ανά μήνα. Το ποσοστό είσπραξης έναντι αυτών των οφειλών αυξήθηκε σταδιακά, από το 13,1% στο τέλος Ιουνίου, στο 15,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονταν σωρευτικά το Σεπτέμβριο σε 82,418 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι αυτού του χρέους αυξήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2 δισ. ευρώ, από 1,48 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για την κατάσταση της αγοράς δείχνουν ότι:

– Τα λουκέτα κυρίως σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος αυξάνονται, ενώ στις υπόλοιπες εμπορικές περιοχές καταγράφεται στασιμότητα στο 28%.

– Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχωρεί χρόνο με το χρόνο. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον 86η μεταξύ 138 χωρών, σημειώνοντας μάλιστα υποχώρηση 5 θέσεων στην κατάταξη. Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η αστάθεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών, οι φορολογικοί συντελεστές και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

– Η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργεί προβληματισμούς για τη βιωσιμότητά τους. Μόνο στον ΟΑΕΕ το σύνολο των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται πλέον στα 12 δισ. ευρώ.

– Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 9,5 δισ. ευρώ.

– Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 προβλέπει οριακή μείωση δαπανών κατά 78,8 εκατ. και εκτεταμένη αύξηση εσόδων ή νέων φόρων κατά 2,513 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες αγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφτασαν τα 93 δισ. ευρώ. Οι συνολικές απλήρωτες εισφορές στα Ταμεία ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επίτευγμα του πρώην υπουργού Οικονομίας, του ξεχασιάρη καθηγητή Γιώργου Σταθάκη. Και μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς, ποια θα είναι τα επιτεύγματά του στο υπουργείο Ενέργειας. Θα σώσει και αυτόν τον τομέα ο Γ. Σταθάκης όπως ακριβώς «έσωσε» και την Οικονομία; Πόσο θα φεσώσει το Έλληνα φορολογούμενο από το ξεπούλημα της ΔΕΗ; Και  για ποιον θα είναι το όφελος της παρουσίας του στο υπουργείο Ενέργειας για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική; Για τους κατοίκους ή για την Ελληνικός Χρυσός;

danioliptes.gr