Ακόμη μία επιβεβαίωσή μας ότι προ των ελληνικών πυλών βρίσκεται πλέον το 4ο μνημόνιο. Κι αυτό το λένε καθημερινά όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οικονομικών φορέων, εκπρόσωποι της ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών χωρών, αλλά σιγά – σιγά το λένε και εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος μάλιστα προκάλεσε σάλο στη Βουλή με τις δηλώσεις του ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε βγει από τα μνημόνια σε 1-2 χρόνια. Και δυστυχώς μας επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά.
Τώρα ο Γ. Προβόπουλος εξηγεί στο www.bankingnews.gr με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, γιατί το 4ο μνημόνιο βρίσκεται πλέον πάρα πολύ κοντά στη ζωή μας και ότι θα συνδεθεί με το χρέος. Μια κουβέντα που ήδη άρχισε και μάλιστα προσπαθεί η κυβέρνηση να μας την περάσει ως σωτήρια λύση για τη ρύθμιση του χρέους, χωρίς όμως να ξεστομίζει τις λέξεις «4ο μνημόνιο».
Ο Γ. Προβόπουλος προειδοποιεί το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος, καθώς, όπως τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εκφράζει επίσης τις ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες και για τα stress tests του 2018.
Όπως λέει, θεωρεί ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, «για να μην πω ανέφικτο», να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Προβλέπει όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή. Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι.
Όσον αφορά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Προβόπουλος απαντά: Η χώρα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων, ωστόσο η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου κι όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη. Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί. Χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει.
Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο τραπεζικός τομέας, σε κάθε χώρα, είναι ο πλέον ευαίσθητος στις μεταβολές των οικονομικών μεγεθών. «Θεωρώ επομένως πως όσο η οικονομία βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση, οι τράπεζες θα δέχονται όλα τα απόνερα, κυρίως με την διόγκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, που είναι ήδη τεράστιο. Θα σημειώσω μάλιστα ότι η διαχείριση του υφιστάμενου όγκου των κόκκινων δανείων είναι, καταρχήν, δυσχερής και ζημιογόνα σε πλαίσιο οικονομικής ύφεσης ή και στασιμότητας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά λοιπόν μοιραία θα αποτυπωθούν, όταν έρθει η ώρα του επόμενου stress test στις αρχές του 2018, αν δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα ριζικά. Και γνωρίζουμε όλοι τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις ήδη από την αρχή του 2016.
Για αυτό επείγει να ξεκολλήσει η χώρα από την ύφεση και να πορευτεί τον δρόμο της ταχείας ανάπτυξης.
Αυτός άλλωστε είναι και μόνος δρόμος που θα άρει οριστικά την επικρατούσα αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.»
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο και βέβαιο ότι το 4ο μνημόνιο βρίσκεται προ των ελληνικών πυλών. Φυσικά, δεν θα ονομαστεί «4ο μνημόνιο», αλλά θα έχει κάποιον άλλο ωραίο και τεχνοκρατικό τίτλο για να μην συνδεθεί με τα προηγούμενα μνημόνια στη συνείδηση του κόσμου. Αλλά η πραγματικότητα θα είναι ότι πρόκειται για μνημόνιο. Κι επειδή η κυβέρνηση έφερε τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που τη παρέλαβε, οι δανειστές θα απαιτήσουν γραπτές εγγυήσεις για να μειώσουν το ελληνικό χρέος. Κι αυτό θα είναι νέα σκληρά κι επώδυνα μέτρα.
danioliptes.gr