Ντιρκ Μίλερ: Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα δεν ξέρει τι θα μπορούσε να φέρει περισσότερο

«Να γίνει γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εάν όμως επιμηκυνθεί εκατό χρόνια και το επιτόκιο είναι μηδενικό, τότε θα είναι το ίδιο στην ουσία. Oι ελαφρύνσεις είναι ένας δρόμος, αλλά ο συνεπέστερος θα ήταν το κούρεμα και θα έρθει το αργότερο μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχτεί προεκλογικά ότι όλο αυτόν τον καιρό έλεγε ανοησίες» τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντιρκ Μίλερ, ο αποκαλούμενος Mr. Dax, ο οποίος εκτός από χρηματιστής, είναι ένας «αληθινός ποπ σταρ» όπως έγραψε η Sueddeutsche Zeitung.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα δεν ξέρει «τι θα μπορούσε να φέρει περισσότερο, διότι η επικείμενη ελάφρυνση, ή το κούρεμα του χρέους έχει ούτως ή άλλως συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, επειδή ακριβώς δεν είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου και τις πληροφορίες μου έχει ήδη συμφωνηθεί προ πολλού στο παρασκήνιο». Τη δυνατότητα χωρίς επενδύσεις την επέβαλε ο κ. Σόιμπλε είτε από άγνοια, είτε έκανε λάθος εκτιμήσεις» αναφέρει.

Κατά τη γνώμη του, ο Τσίπρας έχει αλλάξει, διότι «αφενός υπόκειται σε πολιτικούς καταναγκασμούς και από την άλλη υπάρχει η τρομακτική πίεση την οποία ασκούν τα ισχυρά λόμπι. Αυτά τα πακέτα λιτότητας είναι μια σκέτη καταστροφή».

«Η Γερμανία, στη δική της κρίση, επένδυε αντί να κάνει λιτότητα και απαιτεί από την Ελλάδα το αντίθετο». Στην Ελλάδα «πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Στη δεκαετία του ΄30 ο τότε καγκελάριος Χάινριχ Μπρούνιγκ με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας κατέστρεψε την οικονομία με αποτέλεσμα την στροφή στον εθνικοσοσιαλισμό». Οι επενδύσεις στη χώρα μας «πρέπει να προέλθουν και να υποστηριχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και από τις Βρυξέλλες.

Βέβαια το να ενθαρρύνεις ιδιώτες να επενδύσουν χρειάζεται προετοιμασία, αλλά αυτό το οποίο γίνεται τώρα δεν λειτουργεί και μάλιστα με την προσφυγική κρίση, στην οποία η Ελλάδα αφέθηκε πρακτικά μόνη» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ντιρκ Μίλερ, ο οποίος είναι περιζήτητος από τα talk shows, προσκαλείται από τη Μπούντεσμπνακ να γνωμοδοτήσει και είναι και συγγραφέας.

Deal News