Σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος με απρόβλεπτα αποτελέσματα για το κύρος της Δικαιοσύνης που ηδη δέχεται πυρά πανταχόθεν, εξελίσσεται το ζήτημα της προσπάθειας που αποδίδεται από δικαστικές πηγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου να δημιουργήσει “Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων”, διασπώντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική Ένωση, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που αριθμεί πάνω από 3.000 δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων.
Μάλιστα πέραν της δημιουργίας ένωσης Ανώτατων Δικαστικών δρομολογείται – σύμφωνα με πληροφορίες- και η σύσταση μιας ακόμη Ένωσης, αυτής των Ειρηνοδικών που αριθμούν σήμερα περίπου τους χίλιους, προκειμένου – όπως καταγγέλλεται από δικαστικές πηγές- να επέλθει ρήγμα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η τελευταία καταλογίζει – εμμέσως πλην σαφώς- την προσπάθεια διάσπασης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για 3 λόγους:
-Διότι έχασε πρόσφατα τις εκλογές και δεν διαθέτει πλειοψηφία στο νέο ΔΣ
-διότι η ένωση χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματική την πρόταση της κας Θάνου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών που υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό κάτι που θα οδηγούσε σε παράταση της θητείας της νυν ηγεσίας της δικαιοσύνης
-διότι η ένωση αντέδρασε έντονα στην κυβερνητική πρόταση να δοθεί επίδομα θέσεων ευθύνης 300 ευρώ σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές, κάτι όμως στο οποίος αντιδρούν και οι περισσότεροι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές και το σύνολο των δικαστικών ενώσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας.
Έντυπο
Πληροφορίες από δικαστικές πηγές μιλούν ακόμα και έντυπα (υπό τη μορφή λίστας) στα οποία καλούνται ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς να υπογράψουν “αυτοβούλως” ότι αιτούνται την εγγραφή τους στη νέα “Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων”. Η ασφυκτική αυτή δρομολόγηση, σύμφωνα με όσα λένε ορισμένοι δικαστές, έχει ως στόχο η υπό σύσταση “Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων”, να έχει εγγεγραμμένα μέλη. Και αυτό, για να μπορεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα διοριστεί από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (έχει κατατεθεί αίτηση σύστασης σωματείου-Ένωσης) και να μπορέσει να πραγματοποιήσει την πρώτη γενική συνέλευσή της.
Για τα ζητήματα μάλιστα τόσο του ανωτάτου ορίου συνταξιοδότησης όσο και του επιδόματος θέσης σε ανώτερους δικαστές, λέγεται ότι αναζητείται γνωμοδότηση καθηγητή Πανεπιστημίου που να τάσσεται υπέρ των σκοπών τους, δηλαδή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.
Του Παναγιώτη Στάθη, Capital