Οι τράπεζες ανακοινώνουν κέρδη για το 9μηνο του 2016, αλλά την ίδια στιγμή φέρνουν 830.000 κατασχέσεις. Κάνουν λόγο για μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωση ρευστότητάς τους στο γ΄ 3μηνο του 2016, τη στιγμή που βάζουν μπρος να αρπάξουν σπίτια και περιουσίες των Ελλήνων φορολογούμενων, των δανειοληπτών, που πλήρωσαν από το υστέρημά τους τη διάσωση των τραπεζών με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, με την τέταρτη να φαίνεται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, η μέχρι στιγμής τάση αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίστηκε στο γ’  τρίμηνο του έτους, δεν είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά αποτέλεσμα της αλλαγής στο μίγμα ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες. Ειδικότερα, από πέρσι τον Σεπτέμβριο παρατηρείται μεγαλύτερη διάθεση αποπληρωμής δανείων, η οποία εντείνεται καθώς οι τράπεζες «δουλεύουν τις μηχανές στο φουλ» και προχωρούν σε πιο μακροπρόθεσμες και άρα πιο βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων.

Ρυθμίσεις που όλοι γνωρίζουν τι είδους όρους περιλαμβάνουν. Όρους που μόνο λογιστικά μειώνουν τα δάνεια, καθώς οι δανειολήπτες που κάνουν αυτές τις ρυθμίσεις, θα δουν σε 3 χρόνια το παγωμένο τμήμα του δανείου τους να έχει πολλαπλασιαστεί από τους κρυφούς τόκους και τα επιτόκια που οι ίδιες οι τράπεζες δεν τους τα φανερώνουν, παράνομα και παράτυπα.

Κι από την άλλη, έρχονται κατασχέσεις σε 830.000 φορολογούμενους, μια… δεξαμενή οφειλετών του δημοσίου από τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τους αρπάξει τη περιουσία για να αυξήσει τους επόμενους μήνες τα φορολογικά έσοδα, αντί να μειώσει τον αριθμό των χιλιάδων ημέτερων που έχει προσλάβει σε κάθε υπουργείο, γραμματεία, αλλά και στη Βουλή, με την ανοχή και τις ευλογίες των βουλευτών όλων των κομμάτων, που βρήκαν κι αυτί την ευκαιρία να βολέψουν τα δικά τους παιδιά μια για πάντα, για να τους πληρώνει όλους αυτούς ο ελληνικός λαός.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βρει έσοδα από φόρους του δημοσίου που ενώ έχουν βεβαιωθεί, οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν και δεν έχουν επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή εφορίες και τελωνεία, ανερχόταν τον Σεπτέμβριο στους 4.374.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.618.460, δηλαδή σε περίπου έναν στους τρείς.

Στους υπόλοιπους δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είτε επειδή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, είτε επειδή είναι εξαφανισμένοι είτε επειδή οι οφειλές τους είναι πολύ χαμηλές (κάτω των 500 ευρώ).

Από τους 1.618.460 που μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έχουν ληφθεί μέτρα περίπου στους μισούς, δηλαδή στους 788.947. Οι υπόλοιποι 829.513 βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που πρόκειται να λάβει εναντίον τους η φορολογική διοίκηση περιλαμβάνονται:

– έκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να αποδοθούν στο δημόσιο ποσά που έχουν κατατεθειμένα οι οφειλέτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet.

– δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού. Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών που ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικές ομάδες

– κατάσχεση μισθών και συντάξεων με έκδοση κατασχετηρίων στα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Ισχύει αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%

– κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως είναι ενοίκια και απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτες τους

Κυβέρνηση και τράπεζες ορθοποδούν πατώντας στα πτώματα των δανειοληπτών και των φορολογούμενων που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Τη στιγμή που  έρχονται κατασχέσεις σε 830.000 φορολογούμενους, να δούμε για πόσο καιρό θα μπορέσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι να κρατήσουν τις δήθεν… ρυθμίσεις που τους πρότειναν οι τράπεζες.

danioliptes.gr