Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι τράπεζες του εξωτερικού για να ψηφιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές παγκοσμίως χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους για να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές.

Κι όπως υπολογίζουν διάφορες έρευνες, οι ψηφιακοί νέοι πελάτες υπολογίζονται σε 2 δισεκατομμύρια. Χαράς ευαγγέλια για τους τραπεζίτες του εξωτερικού που έχουν βάλει σκοπό να πουλήσουν όλο και περισσότερα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε ο πελάτης να κάνει τις τραπεζικές του συναλλαγές από όποιο σημείο και όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται.

Σύμφωνα με την έρευνα Global Consumer Banking Survey 2016, μόλις 1 στους 7 πελάτες τραπεζών αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια στις τράπεζες σήμερα, την ώρα που το 60% θέλει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, δηλαδή να επισκεφθεί ένα κατάστημα ή να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο όταν θέλει να αγοράσει κάποιο τραπεζικό προϊόν. Αυτό δείχνει πως όταν ο κόσμος εξοικειωθεί ακόμη περισσότερο με την τεχνολογία, τότε οι τράπεζες που θα έχουν χάσει το τρένο της εξέλιξης θα μείνουν ουραγοί. Γι αυτό και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τον μετασχηματισμό τους για να εισέλθουν στην εποχή της ψηφιοποίησης, καθώς με την ψηφιοποίηση, ο τραπεζικός κλάδος έχει την ευκαιρία να γίνει πιο προσιτός και πιο εύκολα προσβάσιμος για δισεκατομμύρια νέους πελάτες.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός πως υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί που δεν εξυπηρετούνται από τράπεζες αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους πιστωτικούς ομίλους να προσφέρουν μία σειρά καινοτόμων και φθηνών προϊόντων και υπηρεσιών. Κι αυτό θα γίνει φυσικά με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι η ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες του κόσμου να συνδεθούν μεταξύ τους με χαμηλότερο κόστος. Οπότε, οι πελάτες των τραπεζών θα προτιμούν ολοένα περισσότερο τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες είναι να αποκτήσουν οικειότητα με την ψηφιακή τεχνολογία πριν από τους πελάτες τους. Κατά συνέπεια, θα πρέπει οι ίδιες να εστιάσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού, έτσι ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες. Το 2015 τα κεφάλαια που διέθεσαν διάφορα funds για την τεχνολογία των οικονομικών συναλλαγών, γνωστή ως fintech, διαμορφώθηκαν στα 13,8 δισ. δολάρια, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 συνεχίστηκε η τάση καθώς επενδύθηκαν 7,4 δισ. δολάρια σε projects fintech. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για 20 δισ. δολάρια επενδύσεις το 2017 μόνο στη Βόρεια Αμερική, καθώς τράπεζες και άλλοι οργανισμοί θέλουν να προλάβουν το τρένο της τεχνολογίας και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Όλα αυτά στο εξωτερικό. Γιατί στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ διαφορετική. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής, 6.300.000 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Στην έκθεσή του για το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα, όπου γίνεται σύγκριση με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%), ενώ επιπλέον 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας – συνολικά, δηλαδή, 6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται από τη φτώχεια ή ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή, το 63% των Ελλήνων. Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός για το 2017 έχει νέα φοροεισπρακτικά 2,5 δις ευρώ, ενώ παρόμοια μέτρα προβλέπονται να προστεθούν και το 2018 και το 2019, σύμφωνα πάντα με τη σωτήρια συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας  – 3ο μνημόνιο στη πραγματικότητα – που υπέγραψε με τους δανειστές η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησή μας. Κι επίσης, η δεύτερη αξιολόγηση για την οποία ήδη πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν θα έρθει αν δεν ληφθούν και μέτρα, όπως εντελώς ανοιχτά λένε οι δανειστές. Άρα μιλάμε για 4ο μνημόνιο κι ας το βαφτίζει «απομείωση του χρέους» η ελληνική κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα νέα μέτρα, που θα συνδυαστούν με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με την πώληση κόκκινων δανείων στα distress funds, με την απελευθέρωση των απολύσεων, με την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, που είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να ξοδεύει έστω και ελάχιστα,  και με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς ήδη τα αποθεματικά των ταμείων μειώνονται, μόνο νέους πελάτες για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν. Κι αν κάποιοι έχουν κρυμμένα λεφτά σε στρώματα ή θυρίδες, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάνε να τα καταθέσουν στις τράπεζες. Το ίδιο θα κάνουν και όλοι όσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και πληρώνονται με «μαύρο» χρήμα, καθώς δεν είναι χαζοί να τα εμφανίσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για να τους τα φορολογήσει η κυβέρνηση.

Επίσης, κανείς δεν πρόκειται να πάει τα λεφτά τους στις τράπεζες, από τη στιγμή που όλοι βλέπουν ότι οι τράπεζες τόσα χρόνια ξεγελούσαν και παγίδευαν τους καταναλωτές / δανειολήπτες για να τους πουλήσουν κάρτες και δάνεια, και τώρα που αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, οι τράπεζες αρπάζουν σπίτια, χωράφια, επιχειρήσεις και περιουσίες, εκπλειστηριάζουν, κάνουν κατασχέσεις, πουλάνε τα δάνεια στα distress funds, και σε λίγο θα βλέπουμε να πετάνε τον κόσμο από το σπίτι του.

Αυτές οι τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες, σίγουρα δεν θα δουν τον κόσμο να επιστρέφει τα χρήματά του στα ταμεία τους. Και καθώς οι τράπεζες του εξωτερικού θα είναι πιο ασφαλείς και πιο δυνατές, και από τη στιγμή που θα αναπτύξουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, είναι πολύ πιο σίγουρο ότι θα αρπάξουν τη μερίδα όσων έχουν ακόμα χρήματα και οι ελληνικές τράπεζες θα σβήσουν ή θα εξαγοραστούν από τις ξένες. Και φυσικά, οι ξένες τράπεζες θα ελέγχουν μετά τη πραγματική οικονομία. Κι αυτό είναι ένα έγκλημα κατά των πολιτών, της οικονομίας και της ίδιας της χώρας, για το οποία οι μοναδικοί ένοχοι είναι οι τραπεζίτες.

Αλλά και οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους προσφέρουν ασυλία και τους προστατεύουν, εις βάρος της χώρας και των πολιτών της.

danioliptes.gr