Kαθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης λύσης για το χρέος, θα ανταλλάξει τα ομόλογα EFSF με μετρητό. Τα ομόλογα θα αγορασθούν στo book value και όχι στη mark to market τιμή και την «χασούρα» (σ.σ. λόγω της διαφοράς μεταξύ των δύο τιμών) θα την καλύψει άμεσατο ελληνικό δημόσιο. Το ύψος της, οι τράπεζες το προσδιορίζουν στα 650-700 εκατ ευρώ, ο ESM σε λιγότερο και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ελληνικό δημόσιο είναι έτοιμο να πληρώσει άμεσα στα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) το 50%, ήτοι 325-350 εκατ ευρώ. Η ανταλλαγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ιδίου έτους.
Το παρασκήνιο
Οι συζητήσεις μεταξύ του ESM, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με στόχο το εγχείρημα της ανταλλαγής των ομολόγων EFSF ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016 και εντάθηκαν τους φθινοπωρινούς μήνες.
Από την πλευρά των τραπεζών αρχικά υπήρξαν μία σειρά από εντάσεις και αντιδράσεις ως προς το ύψος της ζημιάς που θα προκαλούσε η ανταλλαγή των ομολόγων. Με την πάροδο του χρόνου οι εντάσεις αμβλύνθηκαν, ωστόσο όπως εξηγούν πηγές στο Εuro2day.gr, η ένταση της αντίδρασης διέφερε από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα τον τρόπο που είχε εγγράψει και αποτιμήσει τα εν λόγω ομόλογα στα βιβλία της. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες στο σύνολό τους πέρασαν τα ομόλογα EFSF, τα οποία πήραν στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, στο investment portfolio και έως σήμερα κατέγραφαν κέρδη.
Το επιχείρημα του ESM
Στις αιτιάσεις των τραπεζών με αιχμή το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν με την ανταλλαγή των ομολόγων, καθώς υπάρχει διαφορά μετά της τιμής κτήσης και της εύλογης αξίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα δόθηκαν από τον EFSF αντί μετρητών, καθώς όταν έγινε η συναλλαγή δεν υπήρχε η δυνατότητα ενίσχυσης σε μετρητά.
Η ακτινογραφία των χαρτοφυλακίων
Ως την 30η Σεπτεμβρίου η Πειραιώς πώλησε ομόλογα έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ και κατείχε τίτλους ονομαστικής αξίας 11,8 δισ. ευρώ.
Η Eurobank πούλησε ως το τέλος Οκτωβρίου τίτλους αξίας 2,43 δισ. ευρώ και η θέση της περιορίστηκε στα 7,6 δισ.
Η Εθνική πούλησε στο 9μηνο τίτλους EFSF ονομαστικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η θέση της, στις 30/9, να υποχωρήσει στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερη.
Τέλος, η Alpha είχε πουλήσει τίτλους 400 εκατ. ευρώ ως τις 30/6 και η σημερινή της θέση εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 3 με 3,3 δισ. ευρώ.
Αναστασία Παπαιωάννου, euro2day