Οι αποφάσεις του Εurogroup για το χρέος μεταθέτουν όλες τις ουσιαστικές αποφάσεις για το καλοκαίρι του 2018 και αφήνουν την Ελλάδα υπό μεγάλη οικονομική και πολιτική πίεση, ενώ διευκολύνουν τους χειρισμούς για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Η εικόνα διαμορφώνεται από πέντε παράγοντες:

Ασκείται μεγάλη πίεση στην Ελλάδα να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί από τώρα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Αυτό γίνεται ύστερα από τις πιέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν θέλει να κάνει παραχωρήσεις προεκλογικά στην Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει ακριβά στο κόμμα του ενόψει των εκλογών το επόμενο φθινόπωρο.

Η πίεση είναι ακόμα πιο επώδυνη και πολιτικά επικίνδυνη, καθώς το πλεόνασμα θα πραγματοποιηθεί σε βάρος των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, που έχουν στοχοποιηθεί με σαφήνεια. Είναι ενδεικτικό ότι η σχετική αναφορά αφαιρέθηκε από το ανακοινωθέν του Εurogroup μόλις την τελευταία στιγμή, ύστερα από τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν αλλάζουν τα δεδομένα αποπληρωμών το επόμενο διάστημα, αλλά επιτρέπουν να γίνει μια πιο ευνοϊκή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, αν όχι από το ΔΝΤ τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Η ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους με τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα γίνει στα μέσα του 2018, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα. Η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τις διαπιστώσεις της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους που θα πραγματοποιήσει τότε το ΔΝΤ.

Στην πράξη, όπως εξηγεί το newmoney.gr, αυτό σημαίνει ότι το Εurogroup δεσμεύεται να κάνει στα μέσα του 2018 οτιδήποτε χρειαστεί για να γίνει το χρέος βιώσιμο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο ήδη από την τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο ζητούσε δραστικά μέτρα.

Εφόσον στα μέσα του 2018 πραγματοποιηθεί δραστική αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ πιθανόν ότι θα αλλάξουν και οι απαιτήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι στόχοι του 3,5% να ξανασυζητηθούν εκείνη τη στιγμή, πολύ περισσότερο εάν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με επιτυχημένο τρόπο.

Οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδα παραπέμπονται για να «κλειδώσουν» τον Ιανουάριο και μένει να φανεί μέχρι τότε εάν το Ταμείο θα αποδεχθεί τελικά τη διευθέτηση που επιβάλλουν οι Γερμανοί ή θα πιέσει απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ