Ορατός ο φόρος στις αναλήψεις μετρητών

Όλο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου ή τέλους στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτό είναι κάτι που το πρότειναν ήδη οι τράπεζες. Κι όταν οι τράπεζες προτείνουν, οι κυβερνήσεις ικανοποιούν τις επιθυμίες των τραπεζών. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένα παράδειγμα περί του αντιθέτου.

Όλα αυτά βέβαια συνδέονται άμεσα και με τις απαιτήσεις των δανειστών. Άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ είναι γνωστή και ξεκάθαρη: θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, αλλά εφόσον η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, απαιτεί πρόσθετα σοβαρά και αξιόπιστα μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ που συνοδεύεται με περικοπές στις συντάξεις και γενναίο κούρεμα του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος. Ειδικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ καθώς όπως υποστηρίζει, επιτρέπει πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος σε σύγκριση με το 8% της ευρωζώνης.

Έτσι λοιπόν, στο τραπέζι των συζητήσεων για τα πρόσθετα μέτρα δεν αποκλείεται να επανέλθει η επιβολή ενός φόρου-τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές ή εναλλακτικά να εξεταστεί η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα την πρόταση της φορολόγησης των αναλήψεων μετρητών έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν άλλωστε όπως ήδη έχουμε δει, οι τράπεζες, με στόχο να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να καταστεί ακριβότερη η χρήση μετρητών.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κλείνει τίποτα μέχρι να κλείσουν όλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα έκτακτα μέτρα είναι στο τραπέζι και ο φορολογικός λογαριασμός είναι μεγάλος καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα ενεργοποιούνται από το επόμενο έτος: Με βάση το σχέδιο που είχε συζητηθεί και πριν από μερικούς μήνες, θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 0,1% με 0,2% σε όλες τις συναλλαγές, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν και εξαιρέσεις (π.χ. οι συντάξεις). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ καθώς οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ. Άγνωστο είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση επιβολής ενός τέτοιου φόρου, στις κινήσεις που γίνονται στα ATM, μέσω e-banking, στις κάρτες κ.λπ. Ένα τέτοιο μέτρο βέβαια θα έβλαπτε εκ νέου την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, ειδικά τώρα που συζητούνται μέτρα χαλάρωσης των capital controls. Οι τράπεζες όμως έχουν αποδείξει με πάρα πολλούς τρόπους ότι δεν ενδιαφέρονται να χάσουν την αξιοπιστία τους. Αρκεί που θα κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ από την κάθε τραπεζική συναλλαγή που θα γίνεται, ακόμη και από τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Οπότε, γιατί να ανησυχήσουν; Κανείς δεν θα μπορεί να κάνει ανάληψη χωρίς να πληρώσει το χαράτσι στις τράπεζες. Και τι θα κάνουν όσοι έχουν λεφτά; Θα τα κρατήσουν στα στρώματα; Με τις ληστείες και τις επιθέσεις σε ηλικιωμένους συνταξιούχους μέσα στα σπίτια τους για να τους αρπάξουν το κομπόδεμα, ο κόσμο μπορεί να σκεφτεί ότι όποια χρήματα έχει, μπορεί να είναι καλύτερα ασφαλισμένα στις τράπεζες. Οπότε, από τους παράνομους ληστές που μπορεί να τους αρπάξουν όλα τα χρήματα, οι πολίτες μπορεί να προτιμήσουν τους «νόμιμους» ληστές, τις τράπεζες και να πληρώνουν κάτι λίγο σε κάθε ανάληψη που κάνουν, από το να χάσουν τα χρήματά τους όλα μαζί και παράλληλα να κινδυνέψει η υγεία τους, η σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και η ίδια τους η ζωή.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το νέο χαράτσι θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από φορολογικά μέτρα που υφίστανται οι πολίτες. Όπως, η μείωση του αφορολογήτου που το ΔΝΤ επιμένει να μειωθεί στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Η έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο μισθωτό και συνταξιούχο θα μειωθεί στα 1.100 ευρώ. Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 8.700 ευρώ, ο οποίος σήμερα πληρώνει μόλις 14 ευρώ το χρόνο, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 814 ευρώ το χρόνο. Επίσης όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δουν το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 880 ευρώ.

Τα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα, κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, περικοπή της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές δαπάνες, νέα μείωση στο επίδομα θέρμανσης, ακόμη και επιβολή φόρου

στις μισθώσεις μέσω Airbnb, ενώ στη λίστα των επιδομάτων που είναι υποψήφια για περικοπή ή κατάργηση το επόμενο έτος περιλαμβάνεται και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Παράλληλα, οι φόροι που αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά περιλαμβάνουν καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία. Λίγο αργότερα την άνοιξη, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων τα εκκαθαριστικά φέρνουν έξτρα φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν απολύτως από τους κυβερνώντες. Από τη στιγμή που οι τράπεζες απαίτησαν να επιβληθεί χαράτσι στις αναλήψεις, οι κυβερνώντες θα ικανοποιήσουν το αίτημα τους. Για να σωθούν οι τράπεζες, η οικονομία και η χώρα. Κι ας θυσιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

danioliptes.gr