Κούρεμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων σχεδιάζουν οι τράπεζες, το οποίο όμως, στη πραγματικότητα είναι ακόμη μια απάτη σε βάρος των δανειοληπτών, τους οποίους θέλουν να παγιδέψουν και πάλι με τις ευλογίες των δανειστών, της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Χαρακτηρίζεται σαν έμμεση διαγραφή οφειλών των κόκκινων στεγαστικών δανείων, η οποία περιλαμβάνει πάγωμα τμήματός του και χρέωσή του με αρνητικό επιτόκιο euribor. Με αυτές τις κινήσεις, ουσιαστικά μειώνεται το κεφάλαιο του δανείου, αλλά όχι οι τόκοι. Με βάση τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί αυτό που έγινε στην Ιρλανδία, όπου τα στεγαστικά «κουρεύτηκαν» και εναρμονίστηκαν με την εμπορική αξία του ακινήτου.
Γι αυτό λοιπόν, οι λύσεις που εξετάζουν οι Τράπεζες είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε δανειολήπτη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα ρυθμισμένα δάνεια δεν θα ξαναγίνουν «κόκκινα». Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες θα επαναξιολογούν το δάνειο μετά από 3 χρόνια και οι ρυθμίσεις αναμένεται να καλύψουν την πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων.
Αναρωτιέται λοιπόν λογικά κανείς, αφού οι ρυθμίσεις θα είναι υπέρ των δανειοληπτών, γιατί ζητούν μετά μανίας οι τραπεζίτες να μην διώκονται ποινικά τα τραπεζικά στελέχη που θα ρυθμίζουν κόκκινα δάνεια; Τι έχουν να φοβηθούν αφού τα μέτρα που θα πάρουν και οι ρυθμίσεις που θα προτείνουν στους δανειολήπτες, είναι τελικά προς το συμφέρον των Ελλήνων δανειοληπτών και δεν απειλούν σε καμία περίπτωση την κύρια κατοικία του κάθε δανειολήπτη που έχει κόκκινο δάνειο;
Μήπως επειδή πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη σε βάρος των δανειοληπτών για να τους αρπάξουν τα σπίτια, αν όχι σήμερα, μετά από τρία χρόνια; Μήπως επειδή οι δήθεν ρυθμίσεις αποσκοπούν μόνο να μειώσουν λογιστικά τον αριθμό των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους; Μήπως επειδή ο ESM απαίτησε από τις τράπεζες να μειώσουν κατά 42% τα κόκκινα δάνειά τους μέχρι το 2019; Μήπως γι αυτό θα επανεξεταστούν τα κόκκινα δάνεια μετά από τρία χρόνια; Κι επιτέλους, θα μας εξηγήσουν κάποια στιγμή γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το ιρλανδικό μοντέλο; Μήπως επειδή εκεί, το αποτέλεσμα ήταν τελικά υπέρ των δανειοληπτών και όχι υπέρ των τραπεζών;
danioliptes.gr