Στις βρετανικές τράπεζες έφτασε πόρισμα έγκριτων νομικών γραφείων της χώρας, σύμφωνα με το οποίο έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν την Ε.Ε. αν δεν εξασφαλιστεί μεταβατική περίοδος κατά την έξοδο της Βρετανίας. Την άσκηση αυτού του δικαιώματος τη στηρίζουν σε κανόνες του διεθνούς δικαίου και σε διεθνείς συνθήκες – όπως η Σύμβαση της Βιέννης. Βάσει αυτών, έχουν κεκτημένα δικαιώματα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, τα οποία δεν καταργούνται αυτομάτως από τη στιγμή που παύσουν να ισχύουν οι ανωτέρω συνθήκες. Το σχετικό υλικό είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας τριών πολύ μεγάλων νομικών γραφείων της Βρετανίας (Linklaters, Freshfields και Clifford Chance), έπειτα από αίτημα διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οντας η Βρετανία μέλος της Ε.Ε., εξασφάλιζε στα ιδρύματα αυτά, που εδρεύουν στο Λονδίνο, τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και στην Ε.Ε.
Οι τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι ασκούν πιέσεις στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να συνάψουν μεταβατική συμφωνία για να διατηρηθούν πολλές από τις ισχύουσες ρυθμίσεις έως και 5 χρόνια, για να μπορέσουν να αμβλύνουν τις όποιες επιπτώσεις από το Brexit. Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί ότι θα έχει αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μια αιφνίδια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι τράπεζες θα κινηθούν δικαστικά κατά της Ε.Ε., επικαλούμενες είτε τη Σύμβαση της Βιέννης περί συνέχισης του δικαιώματος που αναγνωρίζει μια σύμβαση ακόμη και μετά την απόσυρσή της, είτε την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βασική αρχή της Ε.Ε. είναι η «νομική βεβαιότητα», την οποία μπορούν να επικαλεστούν για να μπορέσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς. Μια άλλη αρχή αφορά τις «νόμιμες προσδοκίες» που έχουν οι επιχειρήσεις για ένα σταθερό περιβάλλον όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο. Τις προαναφερθείσες αρχές μπορούν να τις επικαλεστούν οι βρετανικές τράπεζες και να ζητήσουν μεταβατική συμφωνία. Τέλος, οι νομικές εταιρείες ανέφεραν το παράδειγμα του Βελγίου, που μήνυσε την Κομισιόν το 2003 επειδή αποφάσισε ότι πρέπει η χώρα να πάψει να παρέχει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες, καθώς αυτά συνιστούσαν αθέμιτη κρατική βοήθεια.
Η Σκωτία θέτει ξανά θέμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Σκωτία απειλεί να κάνει ένα νέο δημοψήφισμα με θέμα αυτήν τη φορά την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν στερηθεί την πρόσβασή της στην Ε.Ε. και στην ενιαία αγορά. Στη δήλωση αυτή προέβη η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Τερέζα Μέι, η οποία καταρτίζει τα σχέδια για τη διαδικασία ομαλής εξόδου από την Ε.Ε.
Η κ. Στέρτζον θα καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις στο Λονδίνο, για να υπάρξει διακανονισμός και να παραμείνει εντός ενιαίας αγοράς η Σκωτία, ακόμα κι αν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου –Αγγλία, Ουαλλία και Βόρειος Ιρλανδία– τεθούν εκτός. Σε άρθρο της στους Financial Times, η κ. Στέρτζον υπενθύμισε ότι, κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, οι πολίτες της Σκωτίας είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της Ε.Ε. επειδή είχαν διαφορετική άποψη οι πολίτες της Αγγλίας.
REUTERS, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ