Ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ υποχρεούνται να επιστρέψουν σε πελάτες τους πολλές ισπανικές τράπεζες, κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία απροσδόκητα ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας είχε τεθεί όριο στις επισφάλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονταν με μια αμφιλεγόμενη δανειακή ρήτρα, κάτι που φέρνει αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις ορισμένες από τις τράπεζες αυτές. Τα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αποζημιώσουν τους πελάτες τους για τις ζημίες που είχαν υποστεί ακόμη και πριν από τον Μάιο του 2013, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξε άκυρα δάνεια που είχαν χορηγηθεί εάν οι όροι τους, ειδικότερα αυτοί που αφορούσαν τα κυμαινόμενα επιτόκια, δεν παρουσιάζονταν με σαφήνεια. Τα οικιστικά δάνεια χορηγούνταν με επιτόκια που δεν μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο αναφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες υφίσταντο ζημίες και τα κόστη εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων ήταν αδικαιολόγητα υψηλά αν τα επιτόκια υποχωρούσαν κάτω από το επιτόκιο αναφοράς.

Η Λαϊκή Τράπεζα (Banco Popular), που θεωρείται ο αδύναμος κρίκος του τομέα και δυνητικά στόχος εξαγοράς, βρίσκεται αντιμέτωπη με κόστη ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση οδήγησε επίσης σε πτώση τις μετοχές των Banco Sabadell, Caixabank, BBVA και Liberbank, των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία ήταν εκτεθειμένα σε αυτού του είδους τις επισφάλειες. Οι BBVA και Caixabank έχουν γνωστοποιήσει ότι τα κόστη που θα αντιμετωπίσουν ενδέχεται να ανέλθουν σε 1,2 δισεκ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι περισσότερες ισπανικές τράπεζες αφαίρεσαν τις επίμαχες ρήτρες από τα οικιστικά δάνεια που προσφέρουν μετά τη δικαστική απόφαση του 2013 και έχουν ήδη κάνει προβλέψεις για να καλυφθούν αποζημιώσεις ύψους €5 δισεκ. για χρεώσεις που το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι έγιναν παράτυπα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία κατέλαβε τις περισσότερες ισπανικές τράπεζες εξαπίνης, είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση εναντίον της.

Η υπόθεση είχε έλθει στο φως όταν ισπανοί δανειολήπτες κατήγγειλαν πως οι τράπεζες απέκρυπταν τα κόστη των οικιστικών δανείων που χορηγούσαν. Η απόφαση μπορεί τώρα να ανοίξει την πόρτα στη διεκδίκηση της καταβολής αποζημιώσεων από τις τράπεζες από πλευράς 2 εκατομμυρίων δανειοληπτών, σύμφωνα με την καταναλωτική ένωση Adicae. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η προστασία των καταναλωτών που λάμβαναν δάνεια αυτού του είδους ήταν «μερική και ανεπαρκής».

Στην Ισπανία λοιπόν άνοιξε ο δρόμος για να πληρώσουν οι τράπεζες για τις παρανομίες τους εις βάρος των δανειοληπτών. Κι αυτή η απόφαση μπορεί να επεκταθεί και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οπότε έρχεται και η σειρά των ελληνικών τραπεζών και των τραπεζιτών που επί χρόνια έχουν παράνομους όρους στις δανειακές συμβάσεις που στόχο είχαν να παγιδεύουν τους δανειολήπτες τους οποίους τώρα κυνηγάνε ανελέητα. Αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Γιατί, σε αντίθεση με την Ισπανία, τις ελληνικές τράπεζες τις προστατεύουν όλα τα κόμματα και όλοι, και οι 300, βουλευτές τους. Μέχρι πότε όμως θα συνεχίσουν να τις προστατεύουν;

danioliptes.gr