Νέα λουκέτα στην αγορά, και κυρίως στη μικρομεσαία επιχείρηση, αναμένεται να φέρει η χρήση του πλαστικού χρήματος από 1-1-2017, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές των επιχειρηματιών (εφορεία, ΟΑΕΕ κλπ) να βάζουν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να αρπάζουν τα χρήματά τους, πριν οι ίδιοι προλάβουν καν να τα δουν, πόσο μάλλον να τα διαχειριστούν για να προμηθευτούν νέα προϊόντα;

Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση πλαστικού χρήματος ώστε να μην αναγκαστούν να πληρώσουν και πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες μέσω «πλαστικού» χρήματος θα πρέπει να είναι αντίστοιχες του 10% – 20% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα δαπανήσουν το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημά τους με πλαστικό χρήμα, θα χρεωθούν με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που θα λείπει.

Ακόμα όμως, μία βδομάδα πριν ισχύσει το μέτρο, υπάρχει σειρά αδιευκρίνιστων θεμάτων, όπως:

1) Ποιες ακριβώς δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, καθώς κάποιες από αυτές αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης ή προσφέρουν απευθείας έκπτωση φόρου, αλλά και ορισμένες δαπάνες σε περιοδική βάση, όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ενοίκιο κ.λπ.

2) Ακριβώς ποια ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα πληρωμής αναγνωρίζονται για τις συναλλαγές και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Για παράδειγμα είναι σίγουρο ότι οι δαπάνες με χρεωστική και πιστωτική κάρτα και ηλεκτρονικά πορτοφόλια αναγνωρίζονται, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται το εάν η πληρωμή με μεταφορά ποσών από λογαριασμό τρίτου ή το έμβασμα θεωρούνται πληρωμές σε αυτό το πνεύμα.

3) Πώς υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπάνης στην περίπτωση ζευγαριών μισθωτών ή συνταξιούχων. Υπολογίζεται αθροιστικά ως οικογενειακό εισόδημα ή ατομικά. Στην πρώτη περίπτωση οι απαιτούμενες δαπάνες είναι περισσότερες, καθώς με το άθροισμα ανεβαίνει ο συντελεστής στην κλίμακα των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος, το ποσό των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι μειωμένο. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.

Ο εν λόγω νόμος κρύβει παγίδες για τους φορολογούμενους καθώς, εκατοµµύρια µισθοσυντήρητοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους, έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από το 2017. Την ίδια στιγμή όμως κινδυνεύουν με αυξημένα τεκμήρια – ή με «πανωτόκια» αν χάσουν τον έλεγχο και φουσκώσουν τις κάρτες τους.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε τη περασμένη Δευτέρα, σύζυγοι που έχουν κοινό ταμείο θα αναγκαστούν να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες, ενώ υπερήλικες και βαριά ανάπηροι θα πρέπει να συλλέγουν ξανά χάρτινες αποδείξεις – υποχρέωση δηλαδή που δεν έχει κανένας πια εδώ και χρόνια! Σύμφωνα με το νέο νόμο, από 2017: Απειλούνται με πρόστιμο 22% όσοι δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις καθορισμένες δαπάνες, ακόμα και οι άποροι υποχρεώνονται να πραγματοποιούν αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με χρήματα που δεν έχουν για το τεκμαρτό εισόδημα που τους βαραίνει. Άνεργοι ή νοικοκυρές χωρίς εισόδημα δεν καλύπτονται από τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο/η σύζυγός τους που έχει κάρτα και εισοδήματα, αλλά απαιτείται να εμφανίσουν δικές τους δαπάνες. Βαριά ανάπηροι ή ηλικιωμένοι απαιτείται και πάλι να προσκομίζουν αποδείξεις για να καλύψουν το 10%-20% του πραγματικού ή πλασματικού εισοδήματός τους, όπως το υπολογίζει η εφορία.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, αν δεν ξοδέψουν το 10%-20% του φορολογητέου εισοδήματός τους μέσα στο 2017 με τραπεζικά μέσα, το 2018 θα πληρώσουν και πρόστιμο 22% κατά την εκκαθάριση φόρου, για τις δαπάνες που δεν έκαναν με κάρτες ή e-banking. Τελευταία στιγμή προτού ψηφιστεί ο νόμος προστέθηκε εξαίρεση στον νόμο για ηλικιωμένους άνω των 70 και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Ακόμα και αυτοί, όμως, απαιτείται να προσκομίζουν χάρτινες αποδείξεις δαπανών για το 10%-20% του εισοδήματός τους. Επίσης, δεν απαλλάσσονται κάτοικοι μικρών απομακρυσμένων χωριών με λίγους ηλικιωμένους κατοίκους, που δεν έχουν καν POS και ΑΤΜ. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτό θέλουν να το διορθώσουν άμεσα, παρότι παρέλειψαν να το πράξουν επί μία εβδομάδα που ήταν το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, άνεργος ή απλήρωτος εργαζόμενος χωρίς εισόδημα και με τεκμήριο 9.000 ευρώ πρέπει να δαπανήσει 900 ευρώ με κάρτες, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο στην εφορία 198 ευρώ. Κατάκοιτος με 80% αναπηρία και τεκμήριο (σπίτι) 9.500 ευρώ πρέπει να μαζέψει χάρτινες αποδείξεις για 950 ευρώ, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο 208 ευρώ. Από την άλλη, αν κάποιος εμφανίσει μεγάλες πληρωμές στην κάρτα του, κινδυνεύει με έλεγχο «πόθεν έσχες» ενώ εξανεμίζει την αποταμίευση και το προς ανάλωση για τα επόμενα χρόνια εισόδημά του, αφήνοντάς τον έκθετο σε φορολογικούς ελέγχους, τεκμήρια αγοράς και πρόστιμα.

Αλλά η χρήση πλαστικού χρήματος απειλεί άμεσα με λουκέτο όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν μέχρι τώρα να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης με χιλιάδες θυσίες και τεράστιο αγώνα. Κι αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι ήταν λόγια του αέρα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη σύσταση του ακατάσχετου λογαριασμού. Το πρόβλημα από την χρήση του POS στις αγορές προϊόντων είναι ότι τα χρήματα από αυτές οι πληρωμές  θα πηγαίνουν σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πιστωτές, όπως είναι η εφορία τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι τράπεζες και θα αντλούν όλη τη ρευστότητα της επιχείρησης δημιουργώντας στην πράξη ασφυξία στερώντας και το τελευταίο ευρώ από το ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 350.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές έναντι του ΟΑΕΕ.

Το μόνο που απομένει ως λύση ανάγκης στους μικροεπιχειρηματίες θα είναι το «παζάρι» που θα γίνεται την ώρα που ο πελάτης θα φθάνει στο ταμείο για να πληρώσει. Οι επιχειρηματίες – καταστηματάρχες θα είναι έτοιμοι να δώσουν εναλλακτική λύση στον πελάτη που θα θέλει να πληρώσει με «φρέσκο» χρήμα τα προϊόντα που μόλις αγόρασε.
Το δέλεαρ θα είναι η γενναία έκπτωση που θα του γίνει πληρώνοντας με μετρητά, η οποία να σημειωθεί μπορεί να φθάνει μέχρι το 24% της αρχικής αξίας του προϊόντος με τη προϋπόθεση όμως να μη κοπεί απόδειξη. Η αγορά θα εισέλθει σε έναν σκληρό ανταγωνισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να χτυπήσει και μικρά σχετικά περιθώρια κέρδους της επιχείρησης, διευρύνοντας την έκπτωση του προϊόντος υψηλότερα από το 24%.

Η κυβέρνηση επιβάλει το χρήση του πλαστικού χρήματος δήθεν για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά ο σκοπός τους είναι να βάλουν το χέρι τους βαθιά στη τσέπη όσων μικροεπιχειρηματιών έχουν απομείνει ακόμα ζωντανοί, αλλά και να ενισχύσουν τις τράπεζες, οι οποίες θα εισπράττουν προμήθειες για κάθε συναλλαγή. Κάτι που επιλεκτικά ξεχνούν να αναφέρουν στη κυβέρνηση, αλλά πολύ βολικά δεν το αναφέρει και κανένας άλλος βουλευτής όλων των άλλων κομμάτων. Γιατί και οι 300 δουλεύουν για τις τράπεζες.

danioliptes.gr