Την υιοθέτηση δύο διαφορετικών αφηγημάτων, ένα για εσωτερική χρήση και ενός δεύτερου έναντι των εταίρων και θεσμών, παγιώνει η κυβέρνηση, καθώς η διγλωσσία με επίκεντρο τις παροχές που εξαγγέλθηκαν πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού και προκάλεσαν μίνι κρίση με τους δανειστές και κίνδυνο αναστολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, συνεχίζεται. Χθες, μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, δύο υπουργοί, οι κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Βίτσας, έσπευσαν να υπαινιχθούν ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τις συγκεκριμένες παροχές, για τις οποίες προκλήθηκε αντίδραση, και την επόμενη χρονιά και ότι αυτό είναι θέμα κυβερνητικής βούλησης και μόνο. Αυτό, παρά το γεγονός ότι με την επιστολή προς τους θεσμούς αφενός γίνεται λόγος, όσον αφορά το επίδομα προς τους συνταξιούχους, ότι πρόκειται για εφάπαξ παροχή και αφετέρου, για την αναστολή αύξησης ΦΠΑ, ότι θα ισχύσει μόνο για το 2017. Παρά το γεγονός, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση κατανομής υπεραπόδοσης εσόδων θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και όχι μονομερώς.
Ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε χθες (ΑΝΤ1) ότι την υπεραπόδοση των εσόδων «οι δανειστές δεν τη μετράνε», αφήνοντας να εννοηθεί, ως εκ τούτου, ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί με τα χρήματα αυτά. Βεβαίως, οι δανειστές που δεν μετράνε την υπεραπόδοση κατά τον υπουργό Επικρατείας, αντέδρασαν άμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και υποχρεώθηκε η κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Ο κ. Φλαμπουράρης συνέχισε μιλώντας για 13η σύνταξη και λέγοντας ότι η επιστολή Τσακαλώτου απλώς περιγράφει ότι «δεν τη θεσμοθετούμε» και ότι «θα προσπαθήσουμε να τη δώσουμε και του χρόνου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε βέβαιος από την πλευρά του (ΣΚΑΪ), αναφερόμενος στο μέτρο αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης εισόδου των προσφύγων και μεταναστών, ότι «αν το προσφυγικό συνεχιστεί, που κατά την άποψή μου δυστυχώς θα συνεχιστεί, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2017 θα το επεκτείνουμε και το 2018».
Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου, το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υποστηρίξει το περιεχόμενό της, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις «αλλά ανοίγει με σαφήνεια ο δρόμος για ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις και πολιτικές». Για τον ΣΥΡΙΖΑ το κομμάτι των δεσμεύσεων είναι επανάληψη όσων έχουν ήδη αναληφθεί με το μνημόνιο από την κυβέρνηση. Βεβαίως, και οι αναφορές στον τρόπο κατανομής πιθανής υπεραπόδοσης των εσόδων επίσης αποτελούν επανάληψη των όσων είχαν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, στα οποία η κυβέρνηση επανέρχεται μετά την αντίδραση των δανειστών στην απόφασή της να μην τηρήσει όσα είχε συμφωνήσει για συνεννόηση στον τρόπο αξιοποίησης πλεονασμάτων.
Το διαφορετικό αφήγημα προς το εσωτερικό ήρθε για να μείνει, προφανώς, και είναι ένα από τα στοιχεία εκείνα που συντηρούν τη συζήτηση για ανοιχτό ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εφόσον δεν υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και αφορά την πορεία εξόδου από το μνημόνιο. Χθες, από την Κόρινθο όπου περιόδευσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε τα ορόσημα αυτού του οδικού χάρτη: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ώστε να αρχίσουν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όπως είπε.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ