Ως «σκουπίδια» χαρακτηρίζουν οι τράπεζες δάνεια ύψους 50 – ίσως και 60 – δις ευρώ, τα οποία όπως λένε είναι προβληματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αλλά ούτε πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Ή τουλάχιστον, έχουν μηδενικές πιθανότητες ανάκτησης για τις τράπεζες. Μπορεί να πεθαίνουν από αγωνία οι τράπεζες, ο SSM, η Τράπεζα της Ελλάδος και όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών και να εστιάζουν στο πώς θα ανακτήσουν 40 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναλύσει τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα 50 δισεκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 116 δις ευρώ και έχουν διενεργηθεί περίπου 60 δισεκ. σωρευτικές προβλέψεις.

Ο στόχος που επέβαλε ο SSM στις τράπεζες είναι μέχρι το 2019 να ανακτήσουν 40 δισεκ. ευρώ. Στόχος που χαρακτηρίζεται από υπερβολικά φιλόδοξος έως ανέφικτος. Αλλά κανείς δεν λέει μέχρι τώρα τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα 50 δισεκ. ευρώ τα οποία οι τράπεζες χαρακτηρίζουν ως εντελώς σκουπίδια. Η περίπτωση της Attica bank είναι ενδεικτική, καθώς σε ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων 1 δισεκ. ευρώ, τα 600 εκατ. έχουν μηδενική αξία και τα 400 εκατ. μπορεί να ανακτηθούν εάν ποτέ ανακτηθούν. Αλλά από τα 116 δις ευρώ συνολικά κόκκινα δάνεια, στο τραπεζικό σύστημα, τα 50 δις ευρώ οι τράπεζες τα χαρακτηρίζουν σκουπίδια.

Τι θα συμβεί λοιπόν με αυτά τα 50 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια που δεν είναι απλά σκουπίδια, αλλά ακόμη χειρότερα, δεν έχουν ούτε θα αποκτήσουν αξία; Θα τα διαγράψουν σε μια νύχτα; Αυτό είναι αδύνατον γιατί φαίνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και τους κάνει αμέσως να φαίνονται παθογενείς. Και θα αποτελούν πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών και μετά το 2019. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στους ισολογισμούς τους τα προβληματικά δάνεια μηδενικής αξίας και αυτά είναι 50 δις ευρώ, μπορεί και περισσότερα.

Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα των τραπεζών. Το οποίο όμως μεταβιβάζουν στις πλάτες, και κυρίως στις τσέπες, των υπόλοιπων δανειοληπτών και των φορολογούμενων. Και γι αυτό προκύπτουν κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα, που αγγίζουν μέχρι και τα όρια του νόμου και της παρανομίας, για τα οποία όμως κανένας δεν κάνει λόγο. Ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, ούτε η κυβέρνηση με το υπουργείο Οικονομικών, ούτε ο αρχηγός και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανένας άλλο βουλευτής, από όλους αυτούς που κατέθεσαν τις δήθεν δηλώσεις πόθεν έσχες.

Αυτά τα 50-60 δις ευρώ δάνεια – σκουπίδια κάποιοι τα έδωσαν σε κάποιους. Κάποια τραπεζικά στελέχη ή διοικητικά στελέχη των τραπεζών, έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους.

Δεν υπάρχει καμία συνυπευθυνότητα των τραπεζών στον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν αυτά τα δάνεια;

Δεν ξέρουν ποιοι τα έχουν πάρει;

Το ξέρουν και πολύ καλά μάλιστα. Γι αυτό και πρέπει να υποχρεωθούν να δημοσιεύσουν τα ονόματα αυτών που τα έχουν πάρει αυτά τα δανεικά κι αγύριστα.

Τα πήραν κόμματα;

Τα πήραν πολιτικοί παλιότεροι ή νεότεροι;

Οι δανεικές συμβάσεις υπάρχουν;

Ή μήπως υπήρχαν,  είχαν  λήξει και δεν ανανεώθηκαν και παρ’ όλα αυτά συνέχιζαν να τα εξυπηρετούν;

Οι τράπεζες αποφάσισαν λοιπόν αυθαίρετα ότι αυτά τα δάνεια είναι σκουπίδια και δεν μπορούν να εισπραχθούν. Γι αυτό και στρέφονται στους υπόλοιπους δανειολήπτες και στους φορολογούμενους πολίτες. Αυτούς που δεν μπορούν να κηρύξουν πτώχευση και να εξαφανιστούν μαζί με τα δάνεια που πήραν. Και κυνηγάνε ανελέητα όσους δεν είναι απατεώνες για να τους πάρουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Αφού λοιπόν οι τράπεζες τα φόρτωσαν όλα αυτά τα δάνεια – σκουπίδια στον φορολογούμενο πολίτη, οφείλουν να δημοσιευόσουν τα ονόματα αυτών που τα πήραν. Για να γνωρίζει ο πολίτης για ποιους πληρώνει.

danioliptes.gr