Τον ρόλο του διαιτητή θα αναλάβει σύντομα μία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (PwC, KPMG, Deloitte και Erst & Young) στην επιτροπή που έχουν συστήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με αντικείμενο τα κοινά μη εξυπηρετούμενα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (κοινοπρακτικά), το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η απόφαση για την είσοδο διαιτητή στην κοινή Επιτροπή ελήφθη κατόπιν υποδείξεως από τις εποπτικές αρχές (SSM και TτΕ) αλλά και από την παραδοχή των ίδιων των τραπεζών για τα… φτωχά αποτελέσματα που έχει έως σήμερα παράξει η εν λόγω επιτροπή.

Οι τράπεζες έχουν κάνει ήδη τις επαφές με τις ελεγκτικές εταιρείες και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να γίνει και η επιλογή της εταιρείας, η οποία θα έχει τον ρόλο του project management.

«Θα παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα ελέγχει την πορεία των υποθέσεων και θα θέτει αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στον χρόνο αντιμετώπισης των κοινών μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων», αναφέρει στο Εuro2day.gr στέλεχος που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Άκαρπες οι συναντήσεις

Η επιτροπή για την αντιμετώπιση των κοινών επισφαλειών στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια λειτουργεί από το καλοκαίρι και μετά. Τα μέλη της, που αποτελούνται από αρμόδια στελέχη των τμημάτων αντιμετώπισης των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), συνεδριάζουν κάθε δύο εβδομάδες, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι οι έως σήμερα συνεδριάσεις αποδεικνύουν ότι είναι δύσκολο να βρεθεί σημείο συνεννόησης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών.

Κι αυτό διότι η καθεμία δρα με βάση το συμφέρον της και ανάλογα με τη δανειακή έκθεση που έχει στο κοινό δάνειο. Η αδυναμία, λοιπόν, συνεννόησης και άμεσης δράσης με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδήγησε στην ανάγκη ορισμού διαιτητή.

Αιχμές από SSM και ΤτΕ

Τα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αλλά και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν καλέσει τόσο δημόσια όσο και στο παρασκήνιο τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να συνεννοηθούν όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά κοινοπρακτικά δάνεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δανείων της κατηγορίας τα οποία δεν εξυπηρετούνται εδώ και 3 χρόνια και δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες!

Αφού, λοιπόν, έφθασε ο κόμπος στο χτένι και τα στελέχη των διοικήσεων θα ελέγχονται για το έργο τους όσον αφορά στη μείωση των NPLs ανά τρίμηνο για το 2017, φαίνεται ότι βρέθηκε κοινός τόπος στην ανάγκη της τοποθέτησης διαιτητή.

Διαφορετικά, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, θα χαθεί χρόνος και οι ποινές από τις εποπτικές αρχές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Αναστασία Παπαϊωάννου,  euro2day