Νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες καθώς υπάρχει κίνδυνος με τα stress tests του 2018, καθώς φαίνεται πώς θα υπάρξει ένα κενό  5-10 δις ευρώ, όπως προειδοποιούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κίνδυνος αυτός φέρνει τέταρτο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, που αναπόφευκτα φέρνει το «κούρεμα» καταθέσεων, αν δεν καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που εκτιμώνται σε 5-10 δισ. ευρώ, από τους υφιστάμενους ή από νέους ιδιώτες μετόχους. Το «καμπανάκι» της Φρανκφούρτης έρχεται σε μια περίοδο αυξημένου ρίσκου για τη χώρα, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι ανοικτή ακόμη, με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται οι αλυσιδωτές παρενέργειες. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψη, ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018, η Ελλάδα οφείλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη στήριξη των δανειστών, τότε γίνεται εμφανέστατο το ενδεχόμενο της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, την οποία θα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «βουνό» από «κόκκινα» δάνεια που όμως δεν δίνουν πραγματικές ρυθμίσεις για να τα απομειώσουν και επιλέγουν άλλους δρόμους που δεν λύνουν πραγματικά το ζήτημα. Ακόμα και όταν βλέπουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για να αναχαιτίσουν τα «κόκκινα» δάνεια με αυτόν τον τρόπο. Κι αυτό τη στιγμή που όλοι βλέπουν ότι η συνταγή είναι λάθος και ότι οι τράπεζες έχουν μείνει πίσω στις διαδικασίες εκκαθάρισης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων. Είναι επίσης γεγονός, ότι η άγρια φοροεπιδρομή που ασκείται σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε συνδυασμό με το τέλμα που έχει περιέλθει η πραγματική οικονομία, επιδεινώνουν τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων. Από την άλλη πλευρά, τα capital controls και η παρατεταμένη αβεβαιότητα, δεν αφήνουν περιθώρια για ουσιαστική ενίσχυση της καταθετικής βάσης των τραπεζών. Κι αυτό δημιουργεί έναν ευρύτερο «φαύλο κύκλο».

Όπως γίνεται γνωστό οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περί τα 35 δισ. ίδια κεφάλαια, τα οποία μαζί με τις προβλέψεις που έχουν πάρει (55 δισ.), δεν καλύπτουν το ύψος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ανέρχονται σε 106 δισ. για τις εγχώριες δραστηριότητες και 116 δισ. μαζί με τις διεθνείς. Κι έτσι μπορεί να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από 5 έως 10 δισ. ευρώ.

H πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, της περιόδου 2012-2013 είχε ως γενεσιουργό αιτία το PSI. Oι 4 συστημικοί όμιλοι έλαβαν 25 δισ. από το TXΣ και μετέπειτα 3,1 δισ. από ιδιώτες. H διόγκωση των «κόκκινων» δανείων, ήταν αυτή που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση του 2014 (8,3 δισ.) και του 2015 (14,3 δισ.).

Οι Ευρωπαίοι θέλουν τη «στεγανοποίηση» του ελληνικού κινδύνου. Οι Έλληνες τραπεζίτες ανησυχούν επειδή η καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις, στην έκδοση ομολόγων, σε πωλήσεις τίτλων κ.λπ. με στόχο να ενισχύσουν την θέση των χρηματοπιστωτικών ομίλων. «H καθυστέρηση μεταθέτει για όλο και πιο πίσω την προοπτική ένταξης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της EKT και της πλευράς Nτράγκι», προειδοποιούν τραπεζικοί παράγοντες. Στη κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι η διαπραγμάτευση θα «ξεπαγώσει» ανοίγοντας το δρόμο για συμφωνία, με ελληνική παραχώρηση την παράταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020, χωρίς εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων.

 Όλα αυτά έχουν ως στόχο να πείσουν τους Έλληνες ότι η κατάσταση της χώρας είναι άσχημη και ότι πρέπει να πάμε στην τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες τις τράπεζες από τις οικονομίες τους. Όσο για την δραματική προειδοποίηση της ΕΚΤ στην ΤτΕ, από τα μέσα Αυγούστου, πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να σχετίζεται με ένα παραθεσμικό διευθυντήριο – στη γλώσσα των αγορών μπορεί να χαρακτηριστεί αθώα λόμπι– που λειτουργεί με στόχο τις ελληνικές τράπεζες. Σκοπός του διευθυντηρίου είναι η παράδοσή τους σε συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία ουδόλως τα ενδιαφέρει η ομαλή χρηματοπιστωτική λειτουργία. Οι πραγματικές βλέψεις αφορούν την τεράστια περιουσία των τραπεζών, τα φιλέτα που είτε έχουν στην κατοχή τους είτε θα αποκτήσουν μέσα από τη διαδικασία κατασχέσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Ποιος θα πάρει αυτά τα φιλέτα, σε εξευτελιστικό αντίτιμο, είναι το πραγματικό ζητούμενο.

danioliptes.gr