Η έκθεση του ΔΝΤ αποκάλυψε την ανικανότητα όλων των κυβερνώντων από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και τώρα που μας έρχεται το τέταρτο, ή αλλιώς η επέκταση του τρίτου μνημονίου. Τσακαλώτος και Στουρνάρας στράφηκαν με σκληρές επιστολές τους κατά του ΔΝΤ, το οποίο όμως, δυστυχώς για όλους τους Έλληνες πολίτες – λέει τα αυτονόητα. Ότι μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, έγινε τόσο κακή διαχείριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις που και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και έχει γίνει πλέον εξαιρετικά μη βιώσιμο, αλλά και τα πολλά και επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αρκούν για να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει η χώρα στη ποσοτική χαλάρωση ώστε να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά ούτε για να βγει η χώρα στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου, που η κυβέρνηση το τοποθετεί μετά το τέλος του 2018. Αυτό λοιπόν που λέει το ΔΝΤ είναι ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν με αυτές τις αποτυχημένες πολιτικές, αλλά ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, μείωση μισθών και συντάξεων και απελευθέρωση απολύσεων. Δηλαδή ένα τέταρτο μνημόνιο.

Λόγω της έκθεσης του ΔΝΤ, Τσακαλώτος και Στουρνάρας φοβούνται πλέον και τρέμουν γιατί η έκθεση αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών που ακολούθησαν. Αλλά ίσως περισσότερο και από την επιστολή Τσακαλώτου, αξίζει να δοθεί προσοχή στη στάση και στα λεγόμενα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, επειδή είναι εκτεθειμένος και πολιτικά, επειδή ως υπουργός Οικονομικών φέρει επίσης μεγάλη ευθύνη για την αποτυχία των προγραμμάτων, ενώ ως διοικητής της ΤτΕ, δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε να ελέγξει τις τράπεζες και να επιβάλλει όρους στη μείωση των κόκκινων δανείων, που θα μπορούσαν και τους δανειολήπτες να βοηθήσουν, αλλά και τις τράπεζες να εισπράττουν λιγότερα χρήματα μεν, αλλά σε μόνιμη και σταθερή βάση.

Για να καλύψει λοιπόν τα δικά του λάθη και τις παραλείψεις του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ, κολακεύει τους ευρωπαίους δανειστές έναντι του ΔΝΤ που τον αφήνει πλήρως εκτεθειμένο. Γι αυτό και δηλώνει με θράσος ότι πέτυχε η συνταγή λιτότητας και υπερασπίζεται το σκληρό πρόγραμμα. Είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας ο οποίος πιστεύει ότι η «θανατηφόρα» συνταγή για την ελληνική κοινωνία των Μνημονίων και των ατέλειωτων οικονομικών μέτρων… ωφέλησε!  Αυτό υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δίνει τα διαπιστευτήριά του στους δανειστές.

Τελευταία ευκαιρία που βρήκε να εκθειάσει τους ευρωπαίους φίλους τους ήταν η προχθεσινή εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το ελληνικό χρέος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Εκεί, όπου ο κ. Στουρνάρας για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκε τα «θετικά» όπως είπε, των σκληρών οικονομικών προγραμμάτων που επιβάλλονται ολοένα σκληρότερα στους Έλληνες πολίτες. Βρισκόμενος μάλλον εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ότι τα Μνημόνια «πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Με άλλα λόγια, «οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες» τόνισε, προφανώς ευρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου έπειτα από όλα όσα έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία αυτά τα χρόνια.

Χαρακτήρισε δε ως τον «σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την έξοδο από την κρίση την αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος, για να καλύψει τις αμέτρητες κωλοτούμπες της κυβέρνησής του εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, απέδωσε την επιδείνωση της ύφεσης στον λάθος σχεδιασμό και στις λάθος εκτιμήσεις των δύο πρώτων Μνημονίων.

Όπως είπε, δεν εισακούστηκε η πρόταση του ΔΝΤ για μεγάλη αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους στην αρχή των προγραμμάτων προσαρμογής, ενώ η εμπροσθοβαρής και επιθετική δημοσιονομική πολιτική κυρίως του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος κλείδωσε την ελληνική οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δόθηκε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

Από τη πλευρά του, ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να καλύψει κι αυτός, τόσο τη δική του ανικανότητα, όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετεί.

Γι αυτό και με επιστολή του (όπως και ο Γ.Στουρνάρας, αλλά για τους δικούς του λόγους) κατηγορεί το ΔΝΤ για παραπλανητική παρουσίαση των στοιχείων της Ελλάδας και αδικαιολόγητη απαισιοδοξία στις προβλέψεις του και τις επισημάνσεις του με τις οποίες ασκεί ισχυρή πίεση για μεγαλύτερη διευθέτηση χρέους προς την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιτίθεται στο ΔΝΤ τόσο για τις θέσεις που αυτό εκφράζει επί του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ακολουθεί η Ελλάδα, όσο και για το οξύμωρο να ζητά λιγότερη λιτότητα αλλά να απαιτεί νέα μέτρα με περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. «Συνεπεία αυτής της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι οι επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομική ανάπτυξη να μην υπολογίζονται δεόντως στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» λέει ο Ε.Τσακαλώτος. Σε άλλο σημείο της επιστολής του επισημαίνει ότι το ΔΝΤ στην νέα του έκθεση υποβαθμίζει για δεύτερη φορά την πρόβλεψή του για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε 1% όταν το 2016 ήταν 1,25% χαρακτηρίζοντας οξύμωρο το σχήμα να μην λαμβάνονται υπόψη οι «αναρίθμητες νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης και η επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι όλοι τους τρέμουν την αντίδραση των Ελλήνων φορολογούμενων, γιατί με την έκθεσή του το ΔΝΤ αποκαλύπτει την ανικανότητά τους και τους αφήνει ακάλυπτους για την μέχρι τώρα διαχείριση τους. Γι αυτό πλέον φοβούνται και την σκιά τους απέναντι στους Έλληνες φορολογούμενους, που αν ξεπεράσουν το μούδιασμα των αλλεπάλληλων μέτρων και της υπεροφορολόγησης και ξεσηκωθούν εναντίον όλων αυτών που ευθύνονται για την φτωχοποίηση τους, δεν θα προλάβουν να φύγουν από τη χώρα.

danioliptes.gr