Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν είχε φύγει ποτέ από το τραπέζι. Τη συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί μία τέταρτη στη σειρά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών την άνοιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά το τέλος της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης τον Δεκέμβριο του 2015 και συντηρείται ακόμη και σήμερα από το ίδιο το Ταμείο. Γι αυτό και το ΔΝΤ το διατηρεί σε κάθε συζήτηση σαν τον υπέρτατο μπαμπούλα που τρομοκρατεί τους πολίτες και μάλιστα όχι μέσω αύξησης της φορολογίας, αλλά με απευθείας κούρεμα των καταθέσεων. Δηλαδή θα βάλουν χέρι στους λογαριασμούς των καταθετών και θα τους αρπάξουν τις αποταμιεύσεις τους. Αυτό κανονικά λέγεται ληστεία και τιμωρείται από το νόμο με φυλάκιση. Αλλά μόνο στα πολιτισμένα κράτη.
Για τη χώρα μας ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αυτό που έχει υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αν οι τράπεζες εφαρμόσουν κατά γράμμα τα σχέδια αναδιάρθρωσης, βασικός πυλώνας των οποίων είναι το τριετές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με την κεφαλαιακά τους επάρκεια. Με λίγα λόγια, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να στραφεί στους κόκκινους δανειολήπτες, να χάσουν αυτοί τα σπίτια τους, για να μην πειραχτούν οι καταθέσεις των υπολοίπων.
Οι τραπεζίτες φοβούνται μια επανάληψη του 2015, γιατί αυτή τη φορά οποιαδήποτε ακραία κατάσταση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα με τις τράπεζες να βρίσκονται στη μέση του κυκλώνα. Και μπορεί οι καταθέσεις να μην μπορούν να… πετάξουν, εξαιτίας των capital controls, με το ρυθμό που το έκαναν το 2015, όμως ενδεχόμενη στάση πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα απειλούσε το σημαντικότερο εγχείρημα για την αποκατάσταση της τραπεζικής πίστης.
Από την άλλη, η «περίεργη» επιμονή του ΔΝΤ για την ανάγκη ύπαρξης ενός κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 10 δισ. ευρώ για να μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν ταχύτερα τα «κόκκινα» δάνεια και να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή κερδοφορία των επόμενων ετών, προκαλεί την έντονη αντίδραση του κλάδου, με τους τραπεζίτες να τρέμουν για τις θέσεις τους αν δεν πιάσουν τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Γι αυτό και το μόνο που λέει το ΔΝΤ είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το 50% των κεφαλαίων των τραπεζών αναλογεί στον αναβαλλόμενο φόρο και γι’ αυτό χρειάζονται το «μαξιλάρι» των 10 δισ. ευρώ, χωρίς να αναλύει ποιοι παράγοντες θα έχουν κεφαλαιακή επίπτωση και γιατί. Μένει να φανεί αν οι «υποθέσεις» του Ταμείου εξυπηρετούν τη συνολική στρατηγική του στο ελληνικό ζήτημα και αποσκοπούν στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι τράπεζες, λοιπόν, πιστεύουν ότι αν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα, όχι μόνο θα καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια αλλά θα έχουν και κεφαλαιακό όφελος. Όμως ο χρόνος τελειώνει γιατί αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα, τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Αλλά, είναι προφανές ότι αν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει, οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια την απαιτούμενη κερδοφορία για να αντικαταστήσουν τα κεφάλαια που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο με πιο «ποιοτικά» κεφάλαια. Όπως επίσης ότι στην περίπτωση αέναης στασιμότητας, τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα μειωθούν με τον επιθυμητό ρυθμό και οι τράπεζες θα παραμείνουν εγκλωβισμένες. Γιατί όσες αναδιαρθρώσεις ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων και αν γίνουν, μόνο μέσω της ανάπτυξης, της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και την βελτίωσης του κλίματος στην πραγματική οικονομία, θα επιτευχθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων σε διαχειριάσιμα επίπεδα. Τότε, και μόνο τότε, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ξανά την πραγματική οικονομία.
Με λίγα λόγια προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την 4η ανακεφαλαιοποίηση δεν φταίει η κυβερνητική φορολογική πολιτική, δεν φταίει το ότι δεν εφαρμόζουν οι τράπεζες τους νόμους, αλλά φταίνε για άλλη μια φορά τα κόκκινα δάνεια. Χωρίς όμως να μας λένε ποιοι τα δημιούργησαν. Σε αυτό που φταίνε όλοι τους, είναι ότι τους κρατάν ανοικτά αυτά τα μαγαζάκια που θέλουν να λέγονται και συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, που λεηλατήσανε, λεηλατούν και θα συνεχίσουν να λεηλατούν όλους τους πολίτες μιας χώρας.
danioliptes.gr