Τραπεζίτες σε όλη την Ευρώπη ξεκινούν ανελέητη επίθεση στους δανειολήπτες ολόκληρης της ηπείρου. Δεδομένου ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν πλέον τεράστιο πρόβλημα πανευρωπαϊκά, το τραπεζικό σύστημα ενώνει τις δυνάμεις τους και ξεκινά εκστρατεία καταλήστευσης της περιουσίας των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών. Και μάλιστα σε απόλυτη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η οποία, όπως και η δική μας κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, εξυπηρετούν με όλους τους τρόπους που διαθέτουν, το τραπεζικό κατεστημένο, αντί να το ελέγχουν και να στέλνουν τους πραγματικούς ενόχους στα ειδικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Οι εποπτικές αρχές πιέζουν ακόμη περισσότερο φέτος για λύσεις στα κόκκινα δάνεια και προτείνουν την ίδρυση ευρωπαϊκής bad bank, ενώ οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα είναι το 2017 διπλάσιας αξίας από το 2016. Αναμένεται λοιπόν να γίνουν πωλήσεις-ρεκόρ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένονται στην Ευρώπη φέτος, με μια πιο επείγουσα προσέγγιση από τους φορείς χάραξης πολιτικής να οδηγεί την αυξημένη δραστηριότητα, σύμφωνα με την Deloitte. Μέχρι και 200 δισ. ευρώ χρέους μπορεί να πωληθούν στη διάρκεια του 2017, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με τα λίγο άνω των 100 δισ. που πωλήθηκαν πέρυσι, τόνισε η εταιρία επαγγελματικών υπηρεσιών, η οποία συμβουλεύει τράπεζες και επενδυτές σε συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης βαρύνεται από τοξικά δάνεια αξίας άνω του ενός τρισ. ευρώ, τα οποία έχει δυσκολευθεί να αντιμετωπίσει από την κρίση της ευρωζώνης και μετά. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως εντείνει τα μέτρα προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επιλύσουν τα προβλήματά τους με αυτά τα δάνεια. Οι ρυθμιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις τράπεζες, στο μεταξύ, έχουν προτείνει μια bad bank που θα στηρίζεται από τα κράτη.
Η διαφορά στις προσδοκίες αγοραστών και πωλητών για τις τιμές των δανείων έχει σταθεί σημαντικό εμπόδιο στην ελάττωση των όγκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάποιες από τις λύσεις που έχουν προταθεί για τα δάνεια αυτά έχουν προσελκύσει τον σκεπτικισμό. Την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch δημοσίευσε έκθεση που ανέφερε πως η ευρωπαϊκή bad bank θα αντιμετωπίσει «σημαντικά εμπόδια», αν και η προσέγγιση θα είναι θετική σε χώρες με μεγάλους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων θα ήταν «απίθανη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Fitch.«Οποιαδήποτε κίνηση προς περισσότερη αμοιβαία ανάληψη κινδύνου στην ευρωζώνη θα ήταν πολιτικά δύσκολη, ιδιαίτερα στη Γερμανία».
Την ίδια στιγμή, περιέργως, στην Ελλάδα βγαίνουν στη δημοσιότητα κάποιες άλλες περίεργες προτάσεις. Όπως η άμεση δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που συστήνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. «Θα πρέπει να σκεφτούμε και την περίπτωση χρηματοδότησης έξω από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε. Και απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Τραγάκη και Αθανασίου, παραδέχθηκε ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επετεύχθη με κεφάλαια από κυρίως ξένα funds. Ωστόσο εξήρε την σημαντική συμβολή τους στην άντληση κεφαλαίων για την λειτουργία των τραπεζών.
Αν συνδυάσουμε την ίδρυση της πανευρωπαϊκής bad bank με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που προτείνει ο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ένα και μόνο συμπέρασμά προκύπτει. Ότι η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλησιάζει όλο και περισσότερο. Και τότε θα κουρευτών οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Γιατί οι τράπεζες, αλλά και το πολιτικό σύστημα που τις εξυπηρετεί, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα αν πρόκειται να διαφυλάξουν τις θέσεις και τις εξουσίες τους.
danioliptes.gr