Σάλος έχει προκληθεί με τις νόμιμες κομπίνες που κάνουν κάποιες ελληνικές τράπεζες, εν γνώσει φυσικά της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, και με τις οποίες αυτοί που έχουν πολλά χρήματα μπορούν να τα βγάλουν στο εξωτερικό και να τα σώσουν σε περίπτωση μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, που θα γίνει με κούρεμα καταθέσεων ή ενός Grexit, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το χρήμα τη σημερινή του αξία. Αλλά η απορία που δημιουργείται είναι ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γ. Στουρνάρα σε όλη αυτή τη νόμιμη κομπίνα, καθώς υποτίθεται ότι ο ρόλος τους είναι να ελέγχουν τις τράπεζες και τη λειτουργία τους. Αλλά βέβαια μεγάλο ερωτηματικό είναι και ποιος είναι ο ρόλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε όλο αυτό το τεράστιο θέμα.
Τη γνωρίζουν αυτή τη κομπίνα στη κυβέρνηση; Μήπως κάποιοι από τους αριστερούς υπουργούς και βουλευτές με τις δεξιές τσέπες χρησιμοποίησαν αυτό τον τρόπο για να σώσουν τα κεφάλαιά τους, όπως ο κ. Σταθάκης ο οποίος εξαφάνισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από το πόθεν έσχες του, αλλά και κάποιοι από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που φάνηκαν με μειωμένες καταθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, χρησιμοποίησαν αυτή τη νόμιμη κομπίνα για να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό;
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento», ο τρόπος είναι απλός και μάλιστα τον προτείνουν κάποιες τράπεζες σε μεγαλοκαταθέτες, ώστε να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις των capital controls μέσα από τις σκιώδεις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος, εν γνώσει μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρωταθλήτριες στην παράκαμψη των κεφαλαιακών ελέγχων αναδεικνύονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω διάθεσης ειδικών συνταξιοδοτικών-επενδυτικών προγραμμάτων του εξωτερικού, προτείνοντας στους μεγαλοκαταθέτες τέσσερις τρόπους για την εκροή εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις απαγορεύσεις του νόμου για τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων.
Με τις πρακτικές αυτές έχουν διαφύγει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους «ξένους θεματοφύλακες». Χρησιμοποιείται «μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως, η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες, τις οποίες τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα», κάτι που είναι απλά μια επίφαση. Δηλαδή: «Κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί σε ξένη τράπεζα».
Η διαδικασία αυτή είναι εν γνώσει της ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται», επισημαίνει το ρεπορτάζ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «είναι άγνωστο γιατί ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αποτελούν κομμάτι των στατιστικών που ανακοινώνει». Και προσθέτει: «Αυτές οι εκροές χρήματος χρησιμοποιούνται ως στατιστικές φόβου και ανασφάλειας, με γενικό και συνεχές συμπέρασμα πως “τα πράγματα είναι επικίνδυνα”».
Το ρεπορτάζ παραθέτει δείγμα συνομιλιών του συντάκτη της εφημερίδας με 2 διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες πουλούν τέτοια προϊόντα σε συνεργασία με ξένο θεματοφύλακα, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανές το πώς γίνεται η παράκαμψη των capital controls διά αυτής της μεθόδου.
Κι έτσι, εν γνώσει μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συνεχώς ζητάει μέτρα και «εργαλεία» κατά των δανειοληπτών, κάποιοι βγάζουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και στην ασφάλεια. Αλλά αυτοί δεν φταίνε ποτέ. Για τη κατάσταση των τραπεζών φταίνε πάντα οι δανειολήπτες.
danioliptes.gr