Υπουργική ώθηση στις εισπρακτικές εταιρείες

ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαβεβαίωσε όπως διαβάζουμε, ρητά και κατηγορηματικά ότι “οι εταιρείες διαχείρισης δεν θα κάνουν κάτι διαφορετικό από ότι κάνουν οι  τράπεζες” . Όταν υπάρχουν υπουργοί που δηλώνουν χωρίς να ντρέπονται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», δεν θα κάνουν κάτι διαφορετικό από ό,τι οι τράπεζες, τότε να μας πουν γιατί ακόμη να υπάρχουν αυτές οι τράπεζες; Γιατί τις κρατάνε και τις πληρώνει ο κόσμος με τον ιδρώτα του; Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο Δ. Παπαδημητρίου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Καρρά.

Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να νομοθετήσει την αναδρομική ισχύ της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας για το θέμα, ενώ τόνισε πως “εάν κάποιος προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να κάνει πρώτα αποδοχή του ποσού”, γεγονός που καθιστά δώρο – άδωρο την προσφυγή. “Είναι παγίδα η προσφυγή στο νόμο Κατσέλη για αυτή την περίπτωση”, είπε. Ο κ. Καρράς περιέγραψε το αδιέξοδο των 70.000 δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο μετά τη μεταβολή της ισοτιμίας του νομίσματος και κάλεσε τον υπουργό να λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα “πριν κλείσει η β’ αξιολόγηση γιατί αλλιώς χαθήκαμε”. Αιτιολογώντας τους δραματικούς τόνους της τοποθέτησης, είπε ότι μέρος της συμφωνίας είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός “ο οποίος όμως  αφορά μόνο τα επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια”.

Ο Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας και ουσιαστικά “έδειξε” ως μοναδικό δρόμο τις ομαδικές αγωγές. Κι όποιος σωθεί. Λες και η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη. Αλλά όταν έχεις εκχωρήσει τα πάντα στους δανειστές, γιατί να κρατήσεις τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτοί αποφασίζουν και διατάσσουν και η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα.

danioliptes.gr