Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δεν αφορούσε τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και τους δανειολήπτες. Αφορούσε μόνο τις τράπεζες. Αν βέβαια το σκεφτόμασταν λίγο πιο αντικειμενικά, δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει αυτό. Μας έχουν αποδείξει, τόσο οι δανειστές όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις, ότι ποτέ δεν νοιάστηκαν για τους πολίτες. Γι αυτό και η απόφαση του Eurogroup ουσιαστικά ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δίνει το πράσινο φως στις τράπεζες να ξεκινήσουν το ανελέητο κυνηγητό τους κατά των δανειοληπτών. Σε λίγο μάλιστα αναμένεται να έρθει «βροχή» καταγγελιών ληξιπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες.

Το κυνήγι αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 1 – 2 μήνες, με στόχο τόσο στους διαπιστωμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και στους μη συνεργάσιμους οφειλέτες. Δυο χρόνια περίμεναν γι αυτό το πράσινο φως οι τράπεζες, αλλά σύντομα μπαίνει τέλος στην αναμονή, υπό την πίεση του SSM, αλλά και την εκπνοή προθεσμιών του Κώδικα Δεοντολογίας που «βγάζουν στη σέντρα» τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα, οι τράπεζες θα καταγγείλουν δάνεια, προχωρώντας σε ένδικα μέσα (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) κατά των οφειλετών που δεν απάντησαν και στην τρίτη επιστολή που έλαβαν από τις τράπεζες και κρίθηκαν έτσι μη συνεργάσιμοι, όσο και κατά των οφειλετών που έχουν κατηγοριοποιηθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να γνωρίζουν πλέον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν προβεί σε εξονυχιστικές διασταυρώσεις στοιχείων για την κίνησή τους τα τελευταία χρόνια (από καταθέσεις στο εξωτερικό, μέχρι κατοχή θυρίδων ακόμη και συναλλαγές σε κοσμηματοπωλεία). Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εντοπίζονται πλέον συχνότερα και από τις δικαστικές αρχές, καθώς απορρίπτεται το 50% των αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Οι καταγγελίες δανείων υπαγορεύονται στις τράπεζες και από το πλαίσιο της στοχοθεσίας που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει καταρχάς ότι οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή θα καταγράφουν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές, όσο και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων.

Στόχος είναι να σημειώνεται ετήσια αύξηση των εισπράξεων κυρίως λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ταμειακών εισροών από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί). Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια όπου πέφτει το κύριος βάρος για τη μείωση των NPLs και την ανάκαμψη της Οικονομίας, ΤτΕ και SSM θα θέσουν στο επίκεντρο τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η πορεία τους θα παρακολουθείται ως ποσοστό επί του αθροίσματος όσων δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών και έχουν ή δεν έχουν καταγγελθεί. Στόχος είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα και το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να υποχωρήσει στο 1% – 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% – 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016. Η άσκηση ένδικων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019.

Αυτό είναι το μοναδικό που έκανε η απόφαση του χθεσινού Eurogroup. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενες κάτι διαφορετικό. Ακόμα κι αν το ήλπιζε, δεν το περίμενε. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, μαζί με τα μέλη του, περιμένουν τις τράπεζες στα δικαστήρια. Γιατί, οι 9 στις 10 δανειακές συμβάσεις είναι άκυρες. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι τραπεζίτες  και οι πολιτικοί. Γι  αυτό και δεν τροποποιούν τον νόμο 3226/2004 για την δωρεάν νομική βοήθεια στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Κι ύστερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο φτωχός προστατεύεται.

danioliptes.gr