Είτε το θέλουν είτε όχι οι υπουργοί και οι 153 «ναι σε όλα» βουλευτές της κυβέρνησης, το ψάρι ποτέ δεν ήταν κρέας, και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει σαν επιτυχία μια τεράστια ήττα που υπέστη στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Το μόνο που κατάφερε ήταν να «πετύχει» όλα όσα απαιτούσαν οι δανειστές και απολύτως τίποτα από αυτά τα οποία μπορεί να έδιναν μια ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους. Και κυρίως τα εκατομμύρια των πολιτών, την πρώην μεσαία τάξη, την οποία τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την έχουν εξαφανίσει από το χάρτη και την έχουν φτωχοποιήσει. Γιατί αυτή η τάξη ήταν που κινούσε τη πραγματική οικονομία. Αυτή η τάξη που συνεχώς προσπαθούσε και κατάφερνε να βελτιώσει τη ζωή της, να βγάζει περισσότερα χρήματα χρόνο με το χρόνο, τα οποία έριχνε στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έδινε δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Και τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους 153 «ναι σε όλα» βουλευτές της, προσπαθεί να ξεγελάσει όλους αυτούς τους άγρια χτυπημένους από την κρίση, την ανεργία και τα μνημόνια φορολογούμενους πολίτες και να τους πείσει ότι το Eurogroup ήταν επιτυχία. Όταν η μόνη επιτυχία είναι η αποδοχή και προνομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 3,6 εκατ. ευρώ για μετά το 2018, ακριβώς όπως ήθελαν οι δανειστές.

Στις 20 Φεβρουαρίου, για την Ελλάδα ναυάγησε η λύση για το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση. Αντί βελτίωσης, η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει με σοβαρό κίνδυνο να προκύψουν μέτρα και ανάγκες πολύ πιο δυσμενέστερα από αυτά που έχει προβλέψει η κυβέρνηση.

Τι προέκυψε ακριβώς από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου;

1. Η αξιολόγηση θα κλείσει τον νωρίτερο και στο θετικότερο σενάριο 7 Απριλίου.

2. Το ΔΝΤ θα έχει αυξημένο εποπτικό ρόλο, αναβαθμίστηκε με όρους ευρωπαίων δανειστών, οπότε είναι βέβαιο ότι θα επιβάλλει τους όρους του.

3. Διευθέτηση του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει, μόνο μια λεκτική αναφορά των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η λύση για το χρέος μετατίθεται για 2018 και σίγουρα μετά τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

4. Η ποσοτική χαλάρωση ναυαγεί οριστικά, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα.

5. Ναυαγεί και το σχέδιο εξόδου στις αγορές της Ελλάδος το 2017.

Η Ελλάδα τι κέρδισε;

Την έλευση των δανειστών που θα έρθουν και θα αποχωρήσουν γρήγορα και αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης είναι αντικειμενικά πολύ χειρότερων επιδόσεων και αποτελεσμάτων σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση. Η Ελλάδα βγαίνει στρατηγικά χαμένη και ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει που η Ελλάδα θα πάρει αρχές Ιουλίου του 2017 την δόση των 6,1 δισεκ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;

Ενεργοποίηση κόφτη, ενεργοποίηση των προνομοθετημένων μέτρων και έλευση τέταρτου μνημονίου, καθώς το παρόν δεν θα βγαίνει. Και μαζί θα έρθει η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξαφάνιση του τελευταίου μαξιλαριού που μπορεί να είχαν ακόμη ορισμένοι Έλληνες φορολογούμενοι. Το κούρεμα των καταθέσεων.

danioliptes.gr