Παρακάλια από τον Αλ. Τσίπρα απέναντι στους τραπεζίτες που πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου και αράδιασαν στον πρωθυπουργό τις απαιτήσεις τους. Κι εκείνος, αντί να τους επιβάλει να σταματήσουν να παρανομούν, τους παρακάλεσε να μην αρπάξουν τα σπίτια των πολιτών. Το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), δηλαδή οι τραπεζίτες, εξέφρασαν στον Αλ. Τσίπρα την ανησυχία τους για την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών διαφαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Οι τραπεζίτες απαίτησαν να επιταχυνθούν:
-η ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
-η διάταξη που θα προστατεύει τα στελέχη από αστικές και ποινικές ευθύνες
-οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
-το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου για τον οποίο ζήτησαν η απόσβεση να γίνεται σε μεγαλύτερο διάστημα από 5 έτη που είναι σήμερα.
Οι τραπεζίτες παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Και συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση μπορεί να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων κατά τα πρότυπα της υπόθεσης του Μαρινόπουλου. Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός, αντί να απαιτήσει και να επιβάλλει στους τραπεζίτες να σταματήσουν να παρανομούν εις βάρος των δανειοληπτών, τους παρακάλεσε να δείξουν κοινωνική ευαισθησία στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε όσους πραγματικά έχουν πρόβλημα, να δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια και να μην προχωρήσουν οι ίδιοι σε ομαδικές απολύσεις.
Αλλά βέβαια, συζήτησαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών, με στόχο τη δήθεν βελτίωση της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας. Κυβέρνηση, τράπεζες και φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας, έγραψε στο λογαριασμό του στο Τwitter, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Μετά τη συνάντηση η ΕΕΤ ανακοίνωσε ότι: Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το Τραπεζικό σύστημα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαρκή ενίσχυση της οικονομίας, ενώ η ΕΕΤ δέχθηκε να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου forum, που θα συζητά και θα προτείνει λύσεις επωφελείς για την οικονομία και την ανάπτυξη.
Και συνεχίζεται το παραμύθι για τα μάτια του κόσμου. Οι τραπεζίτες ζήτησαν και ο πρωθυπουργός ξανασυζήτησε για να έχουμε να λέμε. Στην πραγματικότητα όμως, άλλα συμβαίνουν και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά. Οι καταθέσεις φεύγουν κάτω από την μύτη της ΤτΕ, οι τράπεζες δεν διαθέτουν ίδια κεφάλαια και κανονικά θα έπρεπε είχαν να βάλει λουκέτο. Αλλά πώς θα δικαιολογήσουν την 3η και σε λίγο την 4η ανακεφαλαιοποίηση; Περιουσίες χάνονται με άκυρες δανειακές συμβάσεις κάθε Τετάρτη παρά την αποχή των συμβολαιογράφων. Οι νέες τράπεζες θα λέγονται Funds και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά.
danioliptes.gr