Εγκαινιάστηκε χθες το πρώτο Γραφείο Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στη λεωφόρο Θηβών από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αλλά θα περάσει πολύς καιρός ακόμα μέχρι να λειτουργήσουν τα 120 κέντρα που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα. Από τη πρώτη στιγμή γίνεται όμως φανερός ο σκοπός αυτών των ΚΕΠ Δανειοληπτών. Ότι αφ’ ενός γίνονται για να βολευτούν εκατοντάδες κομματικά παιδιά και, αφ’ ετέρου δεν θα προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία στους δανειολήπτες.

Κι αυτό φαίνεται από την καθυστέρηση στην ίδρυση και λειτουργία των 120 τέτοιων κέντρων που υποτίθεται ότι – σύμφωνα με τα όσα είχε διακηρύξει η κυβέρνηση – θα ήταν ήδη έτοιμα για να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δανειολήπτες. Τα χθεσινά εγκαίνια ήταν εγκαίνια «βιτρίνας», και έγιναν χωρίς να έχει προχωρήσει η ανάπτυξη των 120 αναμενόμενων αντίστοιχων κέντρων ενημέρωσης και παροχής βοήθειας, και που εξελίσσονται περισσότερο για επικοινωνιακούς κι όχι ουσιαστικούς λόγους.

Αυτά θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από καλοκαίρι …και βλέπουμε. Αιτία είναι η αργοπορία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και του ίδιου του κ. Παπαδημητρίου ο οποίος δεν έτρεξε το πρόγραμμα με γοργούς ρυθμούς. Γι αυτό τα χθεσινά εγκαίνια περισσότερο ως στόχο έχουν τις «κάμερες» κι όχι την ουσία αφού οι δανειολήπτες θα περιμένουν μερικούς μήνες μέχρι να εξυπηρετηθούν και να μάθουν την πορεία των δανειακών τους υποχρεώσεων. Για να γίνουν ακόμα πιο πιστευτοί για την καθυστέρηση αυτή έχουν φτάσει σε σημείο να διαρρέουν ότι υπάρχει γκρίνια εντός της κυβέρνησης για τους χαμηλούς ρυθμούς παραγωγής έργου από την πλευρά του υπουργού που ήλθε μεν με πολλές περγαμηνές, όμως δεν επιβεβαιώνει τις αρχικές θετικές εντυπώσεις λόγω αργοπορίας που επιδεικνύει σε σειρά ζητημάτων.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι τα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, άνεργους, αγρότες και εργάτες που θέλουν σημαντική βοήθεια απέναντι στις τράπεζες. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την 1η Μαρτίου στη διάθεση των πολιτών υπάρχει ο δικτυακός χώρος της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr), που περιλαμβάνει μια διαδραστική πλατφόρμα, χρηστική για τους λιγότερο εξοικειωμένους, η οποία βοηθά βήμα-βήμα στη διαμόρφωση συνδυαστικής αντίληψης για το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο της υπερχρέωσης, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις. Αυτή όμως η πλατφόρμα αποτελεί ένα κερασάκι σε μια τούρτα που απλά δεν υπάρχει κι αυτό διότι κανονικά το δίκτυο των κέντρων αυτών έπρεπε να είχε υλοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τον σημερινό. Και ο λόγος για τον οποίο σημειώνονται αυτές οι καθυστερήσεις είναι απλός.

Πρέπει πρώτα να ψηφιστούν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί  και όλα τα άλλα «εργαλεία» στη διαχείριση των κόκκινων δανείων που ζητούν μετ’επιτάσεως και πολύ έντονα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και οι Έλληνες τραπεζίτες για αν γίνει πιο εύκολο το έργο τους να αρπάζουν σπίτια, επιχειρήσεις περιουσίες δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Άλλωστε, τα funds περιμένουν πλέον πολύ καιρό και κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζουν να αρπάζουν τουριστικά φιλέτα, επιχειρήσεις και ό,τι άλλο προκύψει από όλα αυτά τα εργαλεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η ανάπτυξη του δικτύου των ΓΕΥΔ σε όλη τη χώρα, με αρχή στις 12 πρωτεύουσες των Περιφερειών και κατόπιν με ανάπτυξη σε νομούς της χώρας. Από τα 120 Γραφεία τα 30 θα μετεξελιχθούν (β’ εξάμηνο 2017) σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), μια μορφή «ΚΕΠ» που εξειδικεύεται σε δανειολήπτες ΚΕΥΔ. Στην τελική του μορφή το δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης θα αποτελείται συνολικά από 120 σημεία, εκ των οποίων τα 30 θα είναι κεντρικοί κόμβοι. Τα ΚΕΥΔ θα στεγάζονται σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και θα στελεχώνονται με επιστημονικό προσωπικό, δικηγόρους και οικονομολόγους, που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Αποστολή των Γραφείων είναι να ενημερώνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Στην πραγματικότητα – και αφού προχωρήσουν και ψηφιστούν εξωδικαστικός συμβιβασμός, νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί –  τα ΚΕΥΔ θα συμβουλεύουν τους δανειολήπτες να γίνονται συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, να συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας τις ΤτΕ και να συμβιβάζονται με τις ρυθμίσεις που θα τους προτείνουν οι τράπεζες, αναγνωρίζοντας τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους των δανειακών τους συμβάσεων και τους παρανόμως υπολογισμένα υπόλοιπα των οφειλών τους. Δηλαδή θα προτείνουν στους δανειολήπτες αυτά που τους προτείνουν μέχρι και σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι.

danioliptes.gr