Ξέρετε ποιος είναι ο κ. Arne Berggren; Είναι Σουηδός τραπεζικός. «Και τι μας μοιάζει;» θα πουν πολλοί. Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει. Γιατί ο κ.Arne Berggren είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς. Μη εκτελεστικό μέλος μεν, αλλά μέλος. Τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Πάρα πολλά. Σημαίνει ότι οι δανειστές ελέγχουν από το παρασκήνιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό γιατί, αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του, θα αντιληφθεί πολλά πράγματα. Ο συγκεκριμένος Σουηδός δεν είναι απλά και μόνο ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο δεν έχει λόγο στις κινήσεις και αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης συστημικής ελληνικής τράπεζας.
Ο 59χρονος οικονομολόγος από την Σουηδία νέο μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας Πειραιώς προέρχεται από Δ.Σ της αναγεννημένης Τράπεζας Κύπρου με τα προβεβλημένα συμφέροντα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ σε πρώτο επίπεδο. Ο κ.Berggren όμως κουβαλάει μαζί του την εμπειρία, αλλά και την τεχνογνωσία, του ΔΝΤ καθώς ήταν Senior Advisor/Expert του Ταμείου για την Ισπανία και την Σλοβενία το 2012-2013. Επιπλέον, για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει δουλέψει (με έδρα τις ΗΠΑ) ως σύμβουλος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για θέματα διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων αλλά και τραπεζικών αναδιαρθρώσεων.
Ο κ. Arne Berggren είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς από τις 8 Ιουνίου 2016, σε συνέχεια των παραιτήσεων των κ.κ. Α. Αθανασίου και Π. Παππά, Ανεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών Δ.Σ. και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. που εξέλεξε ως νέα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. τους κ.κ. Karel De Boeck και Arne Berggren. Μπορεί ο Σουηδός οικονομολόγος να ανέλαβε καθήκοντα ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στην Τράπεζα Πειραιώς μόλις τον Ιούνιο, ωστόσο πριν καλά-καλά συμπληρώσει 100 ημέρες στη θέση του κλήθηκε να αποφασίσει με τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης και Αξιολόγησης Υποψηφίων Μελών ΔΣ της Πειραιώς για το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ποιος στη θέση του προέδρου της Πειραιώς. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως ο 58χρονος είναι άτομο ειδικών προσόντων, αλλά και ότι έχει αναλάβει ειδική αποστολή.
Αυτό δείχνει ότι οι θεσμοί ποτέ δεν είχαν εμπιστοσύνη στα τραπεζικά στελέχη της χώρας, καθώς είχαν δει από πριν ότι με προσωπικά παιχνίδια για προσωπικό κέρδος και την δανειοδότηση με θαλασσοδάνεια προσωπικών φίλων, κομμάτων και κομματικών φίλων, οι Έλληνες τραπεζίτες έριξαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα βράχια. Και άρα, δεν έχουν κανέναν λόγο οι θεσμοί να εμπιστεύονται τους Έλληνες τραπεζίτες. Γι αυτό και όλες αυτές οι κραυγές αγωνίας των Ελλήνων τραπεζιτών για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και την γρήγορη ψήφιση της ποινικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, είναι περισσότερο κραυγή αγωνίας για το προσωπικό τους μέλλον και καθόλου για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τους εκπαραθυρώσουν και να αναλάβουν οι ίδιοι τις διοικήσεις των τραπεζών. Και πλέον, τα περιθώρια στενεύουν για τους Έλληνες τραπεζίτες.
danioliptes.gr