Αυτό μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην είναι και τόσο κακό. Γιατί να είναι κακό, όταν κι άλλοι τραπεζίτες θα διαχειριστούν κόκκινα δάνεια. Το πρόβλημα προκύπτει όταν κάποιοι από αυτούς που διεκδικούν τη διαχείριση κόκκινων δανείων, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Γι αυτό λένε όλοι ότι τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγαλύτερη μπίζνα των τελευταίων ετών!
Έτσι λοιπόν, όπως διαβάζουμε, ένα από τα θέματα που τίθενται στο τραπέζι για την Atlas Bank (τη «μετεξέλιξη» της Gredicom Consumer Finance), στην οποία από ελληνικής πλευράς δραστηριοποιούνται οι Άνθιμος Θωμόπουλος και Αναστασία Σακελλαρίου με την επενδυτική συμμετοχή του ξένου fund Atlas Capital, πέρα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι είναι και η διεκδίκηση άδειας διαχείρισης κόκκινων δανείων. Η νέα τράπεζα θέλει να λειτουργήσει, όπως αναφέρεται και στο business plan της, στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που θα τύχουν αναδιάρθρωσης. Τοποθετώντας προφανώς και δικά της κεφάλαια και άλλα κεφάλαια διαφόρων funds. Ήδη και πριν ακόμα την έγκριση την εξαγορά της άδειας της Gredicom Consumer, ο Θωμόπουλος και οι συνεργάτες του έχουν πραγματοποιήσει επαφές με διάφορα funds, ενώ δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι έπαιξε ρόλο στη συμφωνία εξαγοράς του 70% του Metropolitan από το fund CVC Capital Partners.
Αλλά ποιοι είναι πραγματικά οι Άνθιμος Θωμόπουλος και Αναστασία Σακελλαρίου;
Μια απλή έρευνα στο ίντερνετ θα μας θυμίσει κάποιες ανησυχητικές περιπτώσεις στις οποίες ενεπλάκησαν τα ονόματα τους. Περιπτώσεις που ίσως θα έπρεπε να κάνει κάποιους να τους αποκλείσουν από τη διαχείριση κόκκινων δανείων, δηλαδή των σπιτιών, των επιχειρήσεων και της περιουσίας των Ελλήνων δανειοληπτών.
Στο βιογραφικό του διαβάζουμε ότι διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Λειτουργικής Στήριξης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τράπεζα, υπηρέτησε ως Διευθυντής της Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου και ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Πριν ενταχθεί στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Θωμόπουλος ήταν εταίρος (partner) της Διεθνούς συμβουλευτικής ελεγκτικής εταιρείας KPMG στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Με την ιδιότητα αυτή διετέλεσε για πάνω από 15 χρόνια σύμβουλος μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων και οργανισμών στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρειο Αμερική.
Εκπροσωπεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), ως μέλος της Επιτροπής των Διεθνών τραπεζικών θεμάτων της EBF, που περιλαμβάνει εκπροσώπους των 20 μεγαλυτέρων Ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο κ. Θωμόπουλος είναι μέλος του Ινστιτούτου των Chartered Financial Analysts. Επίσης είναι ορκωτός ελεγκτής στη Μεγάλη Βρετανία (Institute of Chartered Accountants in England and Wales). Στις σπουδές του περιλαμβάνονται μεταπτυχιακές σπουδές στη χρηματοοικονομική (Finance) και στην Επιστήμη των Υπολογιστών (Computer Science). Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος.
Αλλά, διαβάζουμε επίσης, σε ειδήσεις στο ίντερνετ ότι στις 14 Ιουλίου 2016 διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τον Άνθιμο Θωμόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, με την κατηγορία ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, δεν είχε εξασφαλίσει τα κεφάλαια που ήταν αναγκαία για την βιωσιμότητα της Τράπεζας, παρά τις διαβεβαιώσεις του. Την παρέμβαση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου προκάλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος έχοντας «οργανωμένο σχέδιο» δεν διασφάλισε, ως όφειλε, τα συμφέροντα της Τράπεζας. Η κυρία Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις παραπάνω καταγγελίες. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν οι καταγγελλόμενες πράξεις τελέστηκαν σε βάρος της Τράπεζας Πειραιώς και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της «απόπειρας απιστίας». Την έρευνα ανέλαβαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αλλά και έπειτα από καταγγελίες που έχουν γίνει, ο κ. Θωμόπουλος όταν βρισκόταν στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς, είχε αναλάβει στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας την εξεύρεση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενώ ο Άνθιμος Θωμόπουλος είχε διαβεβαιώσει ότι είχε βρει τα κεφάλαια αυτά, στην ουσία κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Τα στελέχη της Τράπεζας το αντιλήφθηκαν λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της ανακεφαλαιοποίησης και για αυτό το λόγο υπήρξε άμεση κινητοποίηση κορυφαίων στελεχών για να επιλυθεί το πρόβλημα και να προλάβουν τις προθεσμίες και να μην κινδυνεύσει η επιβίωση της Τράπεζας.
Ας έρθουμε τώρα στην Αναστασία Σακελλαρίου. Την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, η Αναστασία Σακελλαρίου έθεσε στη διάθεση του Γιάννη Βαρουφάκη την παραίτησή της από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς το όνομά της βρέθηκε ανάμεσα στους 40 κατηγορούμενους για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η τραπεζίτης που ο Γιάννης Στουρνάρας εμπιστευόταν “με κλειστά μάτια”, αφήνει τα δημόσια αξιώματα και κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τον Ιούλιο του 2014 το Bloomberg είχε “αποθεώσει” την Αναστασία Σακελλαρίου, με εκτενές αφιέρωμά του για το πρόσωπο της. Σύμφωνα με το πρακτορείο, του οποίου ο ρόλος στη μιντιακή διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχει γίνει πέρα από ξεκάθαρος, πρόκειται για τη “γυναίκα που κατάφερε να αναζωογονήσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας μας”, ως επικεφαλής του ΤΧΣ, θέση που κατείχε από το Φεβρουάριο του 2013.
Το Bloomberg της πίστωσε την αύξηση κεφαλαίου των μεγαλύτερων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της Alpha, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank. Συνολικά οι τέσσερις τράπεζες συγκέντρωσαν 8,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Εκείνη τότε δήλωσε: “Για μένα, η πρόκληση ήταν να επιστρέψει ο τραπεζικός τομέας στη φυσιολογική του κατάσταση. Αναρωτιόμουν αν θα έβρισκα κάτι τόσο ενδιαφέρον για να εργαστώ, όταν επέστρεφα στην Αθήνα. Τελικά το βρήκα”.
Η Αναστασία Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Τοσίτσειο το 1991. Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μεγάλη Βρετανία και παρέμεινε στο εξωτερικό έως το 2009. Στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια Warwick και Reading με ειδίκευση μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Τραπεζική και τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στη Deutsche Bank στο Λονδίνο. Καθόλου άσχημα για πρώτη δουλειά… Από την Deutsche Bank πήγε στην Citi και στη συνέχεια στην Credit Suisse.
Μέσα από μια διαδικασία ταχύτατης εξέλιξης έγινε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors. Το 2009 η Αναστασία Σακελλαρίου αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα κι εργάζεται ως σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς για ένα χρόνο. Το 2010 προσλαμβάνεται ως Επικεφαλής στο γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και με αυτή την ιδιότητα ήταν μέλος της επιτροπής επιχειρηματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία φέρεται – σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση – να εισηγήθηκε στην διοίκηση της τράπεζας στις 19 Ιανουαρίου του 2012 να εγκρίνει την αναδιάρθρωση δύο υφισταμένων δανείων της Demco του Δημήτρη Κοντομηνά, συνολικού ύψους 38,5 εκ. ευρώ.
Στην ίδια θέση βρισκόταν επίσης η κα. Σακελλαρίου όταν στα τέλη του 2011 κι όταν οι τραπεζικές στρόφιγγες δεν άνοιγαν για κανέναν, η εταιρία του Βασίλη Μπακατσέλου, κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου, πήρε ομολογιακό δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το Hot Doc στο τεύχος 45. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της εταιρίας, δεν ανήκε στα μη εξυπηρετούμενα, ούτε είχε περιέλθει στην «κακή» τράπεζα. Ωστόσο τα ερωτήματα παρέμεναν και ήταν πολλά και σημαντικά, καθώς δεν αφορούσαν τόσο την ίδια την εταιρία που αιτήθηκε ένα δάνειο, όσο τον τρόπο που αυτό δόθηκε.
Ήταν Ιανουάριος του 2014 όταν είχε γίνει γνωστό το πρώτο πόρισμα για την υπόθεση του ΤΤ, με την Αναστασία Σακελλαρίου να είναι και τότε ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Όντως, ήδη τοποθετημένη στη θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ μετά από σχετική σύσταση του Γιάννη Στουρνάρα, ο τελευταίος έσπευσε να την υποστηρίξει: “Έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα”, είχε πει ο τότε υπ. Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέχοντας πλήρη στήριξη στο πρόσωπο της.
danioliptes.gr