Ακούγαμε συνεχώς από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και προεκλογικές υποσχέσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα φορολογηθούν τα υψηλά οικονομικά στρώματα υπέρ των φτωχών. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ανεργία καταπολεμάται με προγράμματα απασχόλησης, η φτώχεια αυξάνεται, η μεσαία τάξη έχει εξαφανιστεί και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, όπως δείχνουν οι στατιστικές.

Σύμφωνα με τη Unicef, δραματική ΕΊΝΑΙ Η αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η καταγραφή μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ελλάδα, που ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 έως το 2014, με βάση το δείκτη της σχετικής φτώχειας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014. Σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%). Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που παρουσιάζει η αμέσως επόμενη σε υλική αποστέρηση χώρα (ΕΕ-14), η Ιταλία (24,6%).

Επίσης χαρακτηριστικό, το ότι οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά στο πεδίο αυτό. Η δυσμενής κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που από το 2013 έως το 2015 είναι σταθερά πάνω από το 35%. «Την περίοδο της κρίσης πλήττεται περισσότερο η ευημερία των οικογενειών με παιδιά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η βοήθεια των φτωχών οικογενειών», σχολίασε παρουσιάζοντας την έκθεση ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Χρήστος Παπαθεοδώρου. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, ενώ θεωρείται σημαντική η στήριξή τους μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων, όπως πχ. γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση του εργασιακού και οικογενειακού βίου.

Αλλά την ίδια στιγμή που χιλιάδες ελληνόπουλα ζουν σε κατάσταση φτώχειας, στελέχη της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ότι θα τα έπαιρνε από τους πλούσιους για να τα μοιράσει στους φτωχούς, πλουτίζουν παράνομα εις βάρος μάλιστα του ελληνικού δημοσίου. Τρανταχτό παράδειγμα ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος, αν και βουλευτής με υψηλές αποδοχές, υψηλά προνόμια και 75% απαλλαγή από τη φορολογία, έκανε αίτηση για να πάρει το 300άρι των Χριστουγέννων, το επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους κι έμεινε να λέγεται 13η σύνταξη. Βέβαια πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας που του το έδωσε, αλλά το γεγονός παραμένει ένα. Ότι κατέθεσε αίτηση και ότι, όταν το πήρε, δεν βγήκε να πει ότι έγινε λάθος, αλλά τήρησε σιωπή ιχθύος. Είχε ανάγκη από 300 ευρώ τα Χριστούγεννα ο Μ. Μπαλαούρας και ενώ ήξερε ότι δεν δικαιούται, αποφάσισε να στερήσει αυτά τα 300 ευρώ από κάποιον συνταξιούχο που σίγουρα τα είχε ανάγκη. Κι αντί ο Τσίπρας να ζητήσει την παραίτησή του ή να τον διαγράψει, τον αφήνει στη θέση του και μάλιστα του κάνει και μασάζ, για να δεχτεί να ψηφίσει τα νέα σκληρά μέτρα που φέρνει η συμφωνία για την υπογραφή της αξιολόγησης.

danioliptes.gr