Ποιοι είναι οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές;

Σαράντα ευρώ λιγότερα δαπανούν τον μήνα στο Σούπερ Μάρκετ οι Έλληνες σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην έρευνα που παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώνεται πλέον στα 274 ευρώ από 310 το 2016. Αυτή η μείωση περίπου 13% αποτυπώνεται και στα στοιχειά που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τον τζίρο των σούπερ μάρκετ.  Η μελέτη δείχνει ότι έχει φτωχύνει ο λεγόμενος «μέσος καταναλωτής» που αποτελεί και την πολυπληθέστερη ομάδα. Τα υπερχειλισμένα καρότσια είναι σπάνια εικόνα, καθώς το 63,4% δηλώνει ότι αγοράζει λιγότερα προϊόντα ενώ το 45,8% περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

Το 54,4% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα κυρίως μέσα από το κυνήγι των προσφορών και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.  Τέλος, σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, το 2016 το 51% του όγκου των διατιθέμενων από τα σούπερ μάρκετ επώνυμων προϊόντων πωλούνταν σε καθεστώς προσφοράς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 33,1%. Την ίδια στιγμή, πάνω από 600.000 μισθωτοί αμείβονται με 392 ευρώ μικτά. Συνεχίστηκε για άλλο ένα μήνα η πτώση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2% τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2016. Ο μέσος μισθός για πλήρη απασχόληση διαμορφώθηκε στα 1162 ευρώ/μήνα, ενώ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση ανήλθε μόλις στα 392 ευρώ μικτά/μήνα.

Με σύμβαση μερικής απασχόλησης αμείβονται 601.869 μισθωτοί ή το 28,9% του συνόλου των εργαζομένων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τη μισθωτή απασχόληση τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015: Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,01%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 8,39% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 5,07%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 3,25%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,61%. Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 13,23%. Το ποσοστό των απασχολούμενων κάτω των 29 ετών αυξήθηκε από 23,24% σε 23,43%, και το ποσοστό κάτω των 39 ετών μειώθηκε από 55,74% σε 54,73%.

Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων μειώθηκε από 46,71% σε 46,53%. To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,08%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,20% και στο σύνολο μειώθηκε κατά 2,08%. Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,39%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,98%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 3,42% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 3,72%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,53%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1,77%. Βέβαια, στους πάνω από 600.000 μισθωτούς που αμείβονται με 392 ευρώ μικτά το μήνα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλοι αυτοί οι μισθωτοί, που ποτέ δεν μαθαίνουμε πόσοι είναι, οι οποίοι άλλα τους δηλώνουν οι εργοδότες τους ότι τους δίνουν και άλλα – πολύ λιγότερα στη πραγματικότητα – έχουν συμφωνήσει με την εργοδοσία ως αποδοχές.

Αν συμπεριληφθούν και οι επίσημα άνεργοι, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 23,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, (δλδ.  1.123.990 άτομα) ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ διαφορετικός και πολύ μεγαλύτερος. Όλοι αυτοί έχουν και δάνεια στις τράπεζες, χρωστάνε και στο δημόσιο, και όλοι αυτοί κατηγορούνται από τους τραπεζίτες ότι έχουν και δεν πληρώνουν. Αυτοί είναι λοιπόν οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές που οι τραπεζίτες θέλουν να μην προστατευτούν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πιέζουν οι τραπεζίτες  να αλλάξει το νομοσχέδιο για να μπορέσουν να αρπάξουν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες για να τα ξεπουλήσουν στα κοράκια των distress funds;

Ας μας πουν επιτέλους για να ξέρουμε ποιους χαρακτηρίζουν στρατηγικούς κακοπληρωτές οι τραπεζίτες.

Αλλά να μας πουν και τι κάνουν για να πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν σε κόμματα και ημέτερους επιχειρηματίες, τα οποία δεν επιστρέφονται. Τι κάνουν για να πάρουν πίσω τα χρήματα από τα θαλασσοδάνεια που μοίραζαν επί χρόνια χωρίς καμία απολύτως εγγύηση, και εξαιτίας των οποίων άδειασαν τα ταμεία των τραπεζών. Και να μας πουν τι κάνουν για να βρεθούν οι ένοχοι γι αυτό το άνευ προηγουμένου τραπεζικό σκάνδαλο που το πλήρωσαν, το πληρώνουν και θα συνεχίσουν να το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, εκτός από τους πραγματικούς ενόχους.

danioliptes.gr