Παντιέρα σήκωσε κατά των τραπεζιτών – και κυρίως κατά του κεντρικού τραπεζίτη – ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, με ανάρτησή του στο facebook. Μια σκληρή ανάρτηση μάλιστα, την οποία έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με την οποία δίνει συνέχεια στην «κόντρα» κυβερνητικών στελεχών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν και δεν τον κατονομάζει, αφήνει αιχμές καθώς ζητά από όσους διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της ΤτΕ να σταματήσουν να προκαλούν. «Στο όνομα της ανεξαρτησίας και του δημοσίου συμφέροντος δρούσαν επί χρόνια ανεξέλεγκτα και σήμερα δηλώνουν άγνοια για τα ξέφρενα πάρτι των δανείων» γράφει στην ανάρτηση του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της τράπεζας της Ελλάδας, να σταματήσουν να προκαλούν και να προετοιμαστούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Το πάρτι τελείωσε», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ.Ρήγας.
Μεγάλα λόγια που ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά όσων θέλουν να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη για τα θαλασσοδάνεια που μοίραζαν οι τράπεζες σε κόμματα και άλλους φίλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες.
Αλλά όσοι έχουν ακόμη μνήμη, δεν εντυπωσιάζονται.
Γιατί ο κ.Ρήγας φαίνεται πως ή ξέχασε ή αγνοεί το άρθρο 78 του αναπτυξιακού νόμο Ν.4146/2013 (ΦΕΚ Α 90/18-04-2013) με τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις». Είμαστε υποχρεωμένοι να του το θυμίσουμε λοιπόν. Το άρθρο 78 ορίζει σαφώς ότι: «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).»
Όπως επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τα δύο νομοσχέδια που έρχονται άμεσα προς συζήτηση σε επιτροπές της Βουλής μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, τελευταία μέρα εργασιών της Βουλής. Το ένα είναι το νομοσχέδιο με τους δασικούς χάρτες, που επανέρχεται στη Βουλή μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε.
Το άλλο είναι το νομοσχέδιο για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα περιλαμβάνεται και η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, κάτι που ζητούσαν επίμονα οι θεσμοί αλλά και οι τραπεζίτες, και βεβαίως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Την ίδια ώρα, αύριο Πέμπτη θα κάνει την παρθενικής της συνεδρίαση η Προανακριτική Επιτροπή η που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 21 βουλευτές συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου και στην πρώτη της συνεδρίαση αποκλειστικό θέμα θα είναι η εκλογή πρόεδρου καθώς και ο χρονικός προσδιορισμός για την επόμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να η δεύτερη συνεδρίαση να γίνει την Μεγάλη Τρίτη ή την Μεγάλη Τετάρτη στην οποία θα γίνει μια πρώτη διερεύνηση του καταλόγου μαρτύρων που θα κληθούν σε πρώτη φάση να καταθέσουν στα μέλη της Επιτροπής.
Είναι βέβαιο ότι ένα από τα πρώτα ονόματα τα οποία θα κληθούν θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθώς την περίοδο που ερευνάτε ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του Γιάννου Παπαντωνίου και επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ το οποίο είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα εξοπλιστικά. Η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει της εργασίες της και να καταλήξει σε πόρισμα ή πορίσματα το αργότερο έως την 28η Ιουνίου.
Πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να είναι ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ν. Παρασκευόπουλος ενώ χθες ανακοινώθηκαν και τα μέλη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχουν οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Χρ. Καραγιαννίδης, Π. Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Σ. Μπαλλής, Γ. Ντζιμάνης, Ν. Ξυδάκης, Γ. Παπαφιλίππου, Κ.Παυλίδης και Γ. Τσόγκας.
Από τη μεριά της Ν.Δ. στην επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές Θ.Δαβάκης, Αν. Δημοσχάκης, Ν.Παναγιωτόπουλος, Κ.Τασούλας και Κ. Τζαβάρας.
Από τα άλλα κόμματα στην επιτροπή συμμετέχουν οι Αν.Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη), Γ.Λαγός (Χρυσή Αυγή), Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), Θ. Παπαχριστόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.), Γ. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) και Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι). Η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει της εργασίες της και να καταλήξει σε πόρισμα ή πορίσματα το αργότερο έως την 28η Ιουνίου.
Όσον αφορά την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα της Υγείας που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, η συζήτηση και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στην ολομέλεια στην Μεγάλη Τρίτη, με τις εργασίες τις να μεταφέρονται για μετά το Πάσχα.
Καλά κάνουν προανακριτικές για τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Αλλά για τα σημερινά, όπως με το κτίριο Κεράνη κλπ., θα γίνει καμιά προανακριτική επιτροπή για να ρωτήσει το Σταθάκη να τον ρωτήσουν για το πώς δόθηκε το κτίριο του Κεράνη στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους;
danioliptes.gr