ΟΧΙ1

«Ναι σε όλα» είναι έτοιμη να πει η κυβέρνηση στους δανειστές, με την αγωνιώδη ελπίδα να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να βγει στις αγορές. Απώτερος στόχος αυτής της νέας άτακτης υποχώρησης είναι να φανεί απλά και μόνο ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, οι δανειστές έχουν απαιτήσεις. Δεν είναι χαζοί. Οι ξένοι «επενδυτές» – τα γνωστά κοράκια που περιμένουν να ξεκοκαλίσουν ένα πτώμα – θέλουν φυσικά να βάλουν λίγα και να πάρουν πολλά. Αυτό γίνεται μόνο με έναν τρόπο. Με τη φτωχοποίηση του λαού της χώρας την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο. Και οι δανειστές έχουν αποδείξει περίτρανα ότι κάνουν πάντα αυτά που θέλουν οι μεγάλες εταιρείες. Ή οι «αγορές» όπως τις λένε πλέον για να μειωθούν ι κακές εντυπώσεις. Γι αυτό και βάζουν τους Έλληνες πολίτες σε μια νέα δοκιμασία, ακόμα πιο σκληρή από τις προηγούμενες. Άλλωστε – όπως διαβάζουμε – είναι πολλά τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουλίου, τα οποία δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα. Και η χώρα είναι πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς, αντίθετα με τα όσα έλεγε ο Α.Τσίπρας προεκλογικά, οι δανειστές δεν χορεύουν στον ρυθμό της χώρας. Την έχουν με τη πλάτη στον τοίχο και ζητούν όλο και σκληρότερα μέτρα.

Και η κυβέρνηση, που το μόνο που έκανε ήταν συνεχείς υποχωρήσεις, ευελπιστεί πλέον να της δώσουν κάτι οι δανειστές. Μια όπως – όπως ένταξη της χώρας στη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για να φανεί ότι πάει καλά η οικονομία. Και για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του Α.Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Από την οποία το μήνυμα που προέκυψε είναι «ποσοτική χαλάρωση να’ ναι… κι ό,τι να’ ναι». Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μόνο μια λύση που να της ανοίγει την πόρτα στις αγορές, όπως επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Το πλαίσιο της συμφωνίας που αναζητεί η Κυβέρνηση, όπως δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες στελέχη του Μαξίμου, είναι αυτό που θα επιτρέπει την επαλήθευση του οδικού χάρτη. Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδος στις αγορές. Ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, μίλησε ξεκάθαρα για τους όρους της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας  Να βγάζει τη χώρα στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια, ώστε στο τέλος του προγράμματος το 2018, να είναι σε θέση η Ελλάδα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, χωρίς προσφυγή σε τέταρτο ( κατ΄ άλλους πέμπτο) μνημόνιο. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση στη φάση αυτή τουλάχιστον που διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να της προσφέρει αβίαστα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι η εύρεση μιας φόρμουλας που θα εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Αυτό θα θεωρηθεί , όπως είπε και χθες ο κ. Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απαιτούμενο «σήμα» προς επενδυτές , ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και η οικονομία σταθεροποιείται. Αυτή είναι πλέον η «μεζούρα» που θα μετρήσει την «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης για την Κυβέρνηση, καθώς αναζητείται τρόπος να μην περάσει ξανά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει εδώ και μήνες. «Είναι αναγκαίο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καταλήξουν όλοι, και η ΕΚΤ, σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»”, είπε χθες ο πρωθυπουργός εν όψει της 15ης Ιουνίου, μετά το φιάσκο του Eurogroup.

Η νέα άτακτη υποχώρηση ετοιμάζεται λοιπόν. Και θύματα αυτής της υποχώρησης θα είναι για άλλη μια φορά οι φορολογούμενοι πολίτες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που θα χάσουν ό,τι ελάχιστο τους επέμεινε για να μπορούν να επιβιώνουν. Κι όλα αυτά, για να έρθουν οι επενδυτές – σωτήρες και να πλουτίζουν εις βάρος της χώρας και του λαού της, δίνοντας μισθούς πείνας σε έναν λαό που εδώ και χρόνια χάνει σταδιακά κάθε ποιότητα που είχε παλιότερα στη ζωή του. Οπότε, και το ξεροκόμματο γίνεται πλήρες γεύμα για τον πεινασμένο. Η σταγόνα νερού είναι σωτηρία γι αυτούς που πεθαίνουν από δίψα. Ψίχουλα αντί για μισθούς και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

danioliptes.gr