skitso_trapezes_1_414x290

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έλεγχος των τραπεζικών στελεχών της χώρας ξεκίνησε ήδη και διενεργείται από τη βρετανική εταιρεία Promontory (πέρσι τον έλεγχο fit and proper των τραπεζικών διοικήσεων είχε εγκαινιάσει η Spencer Stuart), η οποία θα πραγματοποιήσει στο ΤΧΣ προσωπικές συνεντεύξεις με όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Η Promontory ιδρύθηκε το 2006 στο Λονδίνο, πρόεδρός της είναι ο Sir Callum McCarthy, πρώην πρόεδρος της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και απαρτίζεται από μία ισχυρή ομάδα πρώην ανωτέρων στελεχών ρυθμιστικών αρχών και έμπειρων επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σκοπός της εταιρίας είναι να συμβουλεύει τους πελάτες της για τις αλλαγές στο ταχέως μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον και να τους υποστηρίζει ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος βάσει του οποίου έγινε η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ότι τα μέλη  του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών της κάθε τράπεζας, πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τα ακόλουθα κριτήρια:

α) να διαθέτουν τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία  χρόνια ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

β) να μην ασκούν, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν το διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.

Ειδικά για τους τρεις εμπειρογνώμονες (ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη στο δ.σ. που είναι ξένοι) προβλέπεται εμπειρία τουλάχιστον δεκαπέντε ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Τα προαναφερθέντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να έχει σχετική εξειδίκευση και τη διεθνή εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών στη διαχείριση των κινδύνων ή τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται επίσης ότι παράλληλα με τη διαδικασία επαναξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, “τρέχουν” για να ολοκληρωθούν συνολικά οι διαδικασίες για την αλλαγή ελεγκτικών εταιριών. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο μνημόνιο υποχρεώνει τις τράπεζες να αλλάζουν ελεγκτική εταιρία κάθε 5 χρόνια, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

Καλά όλα αυτά, αλλά δημιουργείται μια απορία. Αποδεδειγμένη επιτυχία των στελεχών της διοίκησης των τραπεζών δεν απαιτείται; Δεν απαιτείται να υπάρχουν καταγραμμένα στοιχεία της αξιολόγησης και της επιτυχίας τους; Δημιουργείται αυτή η απορία γιατί οι Έλληνες τραπεζίτες στην πλειοψηφία τους, έχουν να επιδείξουν τεράστιες αποτυχίες. Αέρα δανειοδοτήσεις, ξεχείλωμα κάθε κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου και τραπεζική πρακτική μπανανίας. Στο μόνο που είναι επιτυχημένοι είναι στα πούρα, τα μανικετόκουμπα και στα lunch στη Σπύρου Μηλιου και στο «Μεγάλη Βρετάνια». Επίσης στις τρομακτικές μισθοδοσίες και πλεονεκτήματα και μπόνους, αντιστρόφως ανάλογες με τις δεξιότητες τους. Το ότι κάποιος είχε ανώτατη θέση σε ελληνική τράπεζα, σίγουρα δεν τον κάνει κατάλληλο. Μάλλον τον κάνει ακατάλληλο με βεβαιότητα.

danioliptes.gr