ΜΝΗΜΟΝΙΟ-660x330

Μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία που δεν είναι συμφωνία, στο τελευταίο Eurogroup, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει. Όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες που 7 χρόνια περιμένουν να δουν το φως στο τούνελ και την ανάπτυξη, αλλά και οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι και οι αναλυτές τους, οι οποίοι εκτιμούν ο καθένας διαφορετικά τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συγκαταλέγεται στα θετικά, ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους και της πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Και ιδού τι λένε οι διεθνείς αναλυτές:

HSBC: Φως στην άκρη του τούνελ, βλέπει η HSBC, για την Ελλάδα, σε έκθεσή της στην οποία αναλύει τα αποτελέσματα του Eurogroup. Χαρακτηριστικά αναφέρει: Στις 15 Ιουνίου, το Eurogroup πέτυχε μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, απελευθερώνοντας εκταμιεύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις για τον Ιούλιο, ενώ το ΔΝΤ συμφώνησε να ενταχθεί καταρχήν στο πρόγραμμα. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς καταργεί την αβεβαιότητα που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η πιθανή πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

EURASIA: Αντίθετα, ο αναλυτής της Eurasia Group, Mutjaba Rahman, εκτιμά πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να λάβει ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα το 2018. «Η γλώσσα του Eurogroup υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ είναι μέσα, αλλά στην πράξη είναι έξω», δήλωσε ο κ. Rahman και προσθέτει «είναι πλέον πολύ απίθανο το Eurogroup να παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ».

CITI: Αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα παρά την συμφωνία του Eurogroup κάνει και η Citigroup. «Είναι μάλλον απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup. «Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι τα ίδια που συμφωνήθηκαν το 2016», υπογραμμίζει η Citi, η οποία προσθέτει πως είναι πιθανό πλέον και 4ο μνημόνιο διάσωσης.

Αλλά φυσικά, οι Έλληνες τραπεζίτες απαιτούν ζεστό χρήμα και δεν έχουν καμία διάθεση να περιμένουν να ξεθολώσει η αβεβαιότητα για να δουν το φως στο τούνελ. Γι αυτό και συνεχίζουν να επιδιώκουν τη μείωση των κόκκινων δανείων με κάθε κόστος. Κόστος φυσικά για τον αδύναμο δανειολήπτη και όχι για τις τράπεζες. Κυβέρνηση και τράπεζες στρώνουν από τώρα τον δρόμο για το επόμενο μνημόνιο. Αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με το 35% των κόκκινων δανειοληπτών στην ανεργία, σε συνδυασμό με την φοροκαταιγίδα, θα κοκκινίσουν και όλα τα δάνεια που εξυπηρετούνται σήμερα.

Τράπεζες και κυβέρνηση φέρονται να επενδύουν στην ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων που θα τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Από τα 238 δισ. ευρώ δανείων που έχει δώσει το τραπεζικό σύστημα τα 106 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Το 44,8% των δανείων δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή οκταπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την ΕΕ που βρίσκεται στο 5,4% περίπου. Περίπου 465.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή με επισφαλές στεγαστικό δάνειο, ενώ ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των δανείων (15,5 δισ. ευρώ) είναι κάτω από νομική προστασία. Το 1/3 των στεγαστικών, το 1/4 των καταναλωτικών και το 3,5% των επιχειρηματικών δανείων. Να σημειωθεί πως οι τράπεζες έθεσαν ως στόχο τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016-Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.

Περίπου το 60% της μείωσης εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα επιχειρηματικά, με το υπόλοιπο 40% να μοιράζεται σχεδόν ισόποσα στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Κατά την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2019, με το σχετικό δείκτη να εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 37% σε 20% το 2019. Η μείωση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση, με το ποσό των ρυθμίσεων να εκτιμάται σε 30,8 δισ ευρώ, από διαγραφές δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις κυρίως επιχειρηματικών εξασφαλίσεων (11,5 δισ. ευρώ), και πωλήσεις δανείων (7,4 δισ. ευρώ).

Ας κάνουν λοιπόν τα σχέδιά τους οι τραπεζίτες. Για να δούμε κιόλας αν θα πέσουν μέσα σε όλα αυτά τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια. Γιατί μέχρι τώρα, πέρα από τις παρατυπίες και τις παρανομίες, μόνο λάθη και παραλείψεις έχουν να επιδείξουν, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει ακόμα χειρότερη από ό,τι ήταν πριν.

danioliptes.gr