bankdemocracy

Επίθεση σε δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, όλων των κατηγοριών και όλων των ποσών πρόκειται να εξαπολύσουν οι τραπεζίτες. Οι δε ανακοινώσεις για δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις, πάνε περίπατο, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο γνωστός μας SSM που αποφασίζει και διατάσσει τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, διαμηνύει ότι αυτές οι δήθεν… ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν εγγυώνται την ουσιαστικά ανάκτηση των οφειλών από τις τράπεζες, οπότε δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Όπως αποδεικνύεται, οι ανακοινώσεις των τραπεζών για ευνοϊκές ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, δεν ήταν τίποτε άλλο από παχιά λόγια και μάλιστα του αέρα. Γιατί, όπως διαβάζουμε, έρχεται τσουνάμι με νέες καταγγελίες δανείων από τις τράπεζες. Ήδη οι τράπεζες έστειλαν πάνω από 200 ειδοποιητήρια σε «κόκκινους επιχειρηματίες». Κατά τα άλλα, τίποτα. Ούτε καταγγελίες συμβάσεων, ούτε διαταγές πληρωμής, ούτε πλειστηριασμοί.

Όπως τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας του Φώτη Μπόμπολα που διέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Η εντολή αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και την ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία, ο οποίος διερευνάται για φοροδιαφυγή ύψους 30 εκατ. ευρώ,  από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και όχι για τα θαλασσοδάνεια, τα οποία δεν τολμούν ούτε να τα αναφέρουν. Αυτά τα μέτρα είναι γι’ αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά των τραπεζών. Και εκτός αυτού, πλησιάζει η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που την πλατφόρμα την χρηματοδότησαν οι εννέα συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας.

Όπως διαβάζουμε, σφίγγει ο κλοιός των τραπεζών για τους «κόκκινους» επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής που έχουν πλέον «χαράξει» οι τράπεζες, στέλνουν βροχηδόν επιστολές σε πολλούς βασικούς μετόχους υπερδανεισμένων εταιριών με τις οποίες καλούνται οι επιχειρηματίες να προσέλθουν και να συζητήσουν για την… τύχη των πιστωτικών τους ανοιγμάτων. Χαρακτηριστικό στοιχείο της κλιμακούμενης πίεσης, είναι το γεγονός ότι μόνο στη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου, οι τράπεζες έχουν αποστείλει περισσότερες από 200 επιστολές – ειδοποιητήρια. Ανάμεσα στους αποδέκτες είναι και αρκετά από τα ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, για τους οποίους η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Πρόκειται για «το νέο δόγμα των τραπεζών για τα “κόκκινα” δάνεια». Tο οποίο υπό όρους και προϋποθέσεις αναμένεται να οδηγήσει στο «ξήλωμα» των μη συνεννοήσιμων βασικών μετόχων, σε 60-70 εταιρίες… Kαθώς επίσης και στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πολλών άλλων. Kάτω από αυτές τις συνθήκες, οι πρόσφατες καταγγελίες δανείων από το χώρο του Τύπου («Πήγασος» και «Ναυτεμπορική») αλλά και ευρύτερα (όπως για παράδειγμα του ομίλου Λεμονή από τον τομέα της ένδυσης) δεν συνιστούν μεμονωμένες κινήσεις.

Kάθε άλλο, καθώς θεωρούνται και είναι το αρχικό «ξήλωμα του πουλόβερ» που έχει «υφανθεί» από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύντομα μάλιστα οι καταγγελίες δανείων μπορεί να πάρουν μαζική μορφή, αγγίζοντας ακόμη και… υπεράνω υποψίας πρόσωπα επιχειρηματιών. Mε δραστηριότητες στους κλάδους του εμπορίου, της εστίασης, των τροφίμων, των κατασκευών, των ιδιωτικών παροχών υγείας, των φαρμάκων, της κλωστοϋφαντουργίας, της χαλυβουργίας, των ξενοδοχείων, της παροχής υπηρεσιών, αλλά και του Mediακού και εκδοτικού τομέα, όπου υπάρχουν ακόμη και άλλα ανοικτά μέτωπα. Tο ίδιο ισχύει και με τα δάνεια ορισμένων εφοπλιστών, όπως επίσης και με αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες που προέρχονται από το χώρο του θεάματος και του ακροάματος και βαρύνονται από μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πιεστικές για όσους από τους «κόκκινους» επιχειρηματίες έχουν ταυτοποιήσει στοιχεία που τους εντάσσουν στους… στρατηγικά κακοπληρωτές. Διότι αν και διαθέτουν ανθηρά, προσωπικά, περιουσιακά στοιχεία, δεν συναινούν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Επιθετικά επίσης αναμένεται να κινηθούν οι τράπεζες για όσους από τους επιχειρηματίες εμπλέκονται σε δικαστικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν… θαλασσοδάνεια. Σε συνάρτηση με την ανάμειξη των ίδιων επιχειρηματιών στις «λίστες» των εμβασμάτων στο εξωτερικό (Λαγκάρντ, Mπόργιανς, Λουξεμβούργου και ομολόγων) εκτιμάται, ότι πρόκειται για ένα «κύκλο» περίπου 35 επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν λάβει στο παρελθόν μεγάλα δάνεια, δεν τα αποπλήρωσαν ποτέ και όλα δείχνουν ότι διοχέτευσαν τεχνηέντως τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που προορίζονταν για τις εταιρίες τους, σε προσωπικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Oι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε καταγγελίες τέτοιου είδους δανείων, θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη, η νοσηρή αυτή κατάσταση που διερευνάται δικαστικά. Bάση της στοιχειοθεσίας των τραπεζών, από τώρα και μέχρι τα τέλη του 2019, τα πιστωτικά ανοίγματα (NPE’s) θα πρέπει να περιοριστούν κατά 37,2 δισ., εκ των οποίων τα 21,4 δισ. θα προέλθουν από την περιστολή των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.

Oι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στην «καρδιά» του στόχου των τραπεζών και όπως όλα δείχνουν, εκείνες θα δεχτούν το επερχόμενο «κύμα» της καταγγελίας των δανείων τους. Mέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις αυτές είχαν το μικρότερο δείκτη στις καταγγελμένες απαιτήσεις των τραπεζών (στο 28% του συνόλου των πιστωτικών τους ανοιγμάτων). Όταν στο σύνολο των καταγγελμένων απαιτήσεων για όλα τα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων, ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 40%.

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε «θεραπεία-σοκ» για τη διάσωση του κλάδου της χαλυβουργίας είναι οι τράπεζες. Kινούμενες με άξονα τη μελέτη αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει η Alvarez & Marshal, οι πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να διαμορφώσουν ένα «σκληρό μοντέλο επιβίωσης» για το συγκεκριμένο κλάδο. Mε το κλείσιμο τουλάχιστον μίας παραγωγικής μονάδας, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στις υπόλοιπες και καταληκτικά με την προώθηση των αναγκαστικών συγχωνεύσεων.

Tα ναυτιλιακά δάνεια που ανέρχονται σε 7,5 δισ. ευρώ, είναι «ειδικού χειρισμού» για τις τράπεζες. Όπως επίσης και η στενή παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων ορισμένων εφοπλιστών. Στην τελευταία αυτή κατηγορία εμπίπτουν και οι «ανοιχτές εκκρεμότητες» που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Λογοθέτης (του ομίλου Libra), αλλά και η Αγγελική Φράγκου.

Στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων, ο εποπτικός μηχανισμός του SSM έχει καταστήσει σαφές προς τις τράπεζες ότι το κέντρο βάρους της για τον έλεγχο των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να πέσει σε τρεις κλάδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων: Tο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις κατασκευές – υποδομές. Τούτο γιατί οι εταιρίες του εμπορικού τομέας έχουν 60% «κόκκινα» δάνεια στο σύνολο των χορηγήσεων, ενώ στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα τα «κόκκινα» είναι στο 55% και στη μεταποίηση διαμορφώνονται στο 46%. Aπό τους τρεις αυτούς κλάδους, υπάρχει πληθώρα εταιριών που δεν έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ως τούτου οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε τολμηρά βήματα για την εκκαθάριση του σκηνικού. Mε τις καταγγελίες δανείων να είναι αναπόφευκτες για τους μη συνεννοήσιμους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος ο SSM περνάει από “κόσκινο” τις ρυθμίσεις των “κόκκινων” δανείων. Κάτι που αποκαλύπτει την προχειρότητα της κυβέρνησης και των τραπεζών. Γιατί όπως αναφέρει ο SSM, “μία μηνιαία δόση δανείου 500 ευρώ που μέσω ρύθμισης γίνεται 50 ευρώ για τρία χρόνια και μετά βλέπουμε…”, δεν πρόκειται να κριθεί υγιής μακροπρόθεσμη ρύθμιση από τον SSM, καθώς δεν εγγυάται ουσιαστική ανάκτηση της οφειλής από την τράπεζα.

Γι αυτό και οι τράπεζες μπαίνουν στη φάση του εξονυχιστικού ελέγχου των κόκκινων δανείων, ο οποίος θα καταδείξει τα “τρωτά” σημεία στην υλοποίηση των στόχων μείωσης των “κόκκινων” δανείων. Παράλληλα, ξεκινούν οι πρώτες πωλήσεις δανείων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του έτους. Ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τον SSM θα διαρκέσει τελικά δώδεκα εβδομάδες και θα γίνει από δύο ομάδες εργασίας –η πρώτη για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και η δεύτερη για Εθνική Τράπεζα και Eurobank–, οι οποίες θα λειτουργήσουν διαδοχικά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι σχεδόν τα τέλη του έτους, τα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών θα περνούν από το “κόσκινο” του SSM, με στόχο να υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης και ανάλογη προετοιμασία τόσο για την επίτευξη των δυσκολότερων στόχων του 2018, όσο και ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ.

danioliptes.gr