Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Απ’ ότι φαίνεται, οι ανεξάρτητες αρχές που μετράνε την ανεργία στην Ελλάδα, μόνο ανεξάρτητες δεν είναι. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μαγειρεύουν τα στοιχεία της ανεργίας και δεν ανακοινώνουν την πραγματική ανεργία. Πάντα φυσικά για το πολιτικό όφελος των κυβερνήσεων που θέλουν να δείχνουν ότι μειώνουν την ανεργία. Και ξαφνικά φαίνεται ότι κάποιος κόσμος έχει βρει δουλειά, όταν επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν με ρυθμό καταιγίδας. Αλλά τι να πει κανείς όταν τα στοιχεία προέρχονται από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει στις λίστες του αρκετές κατηγορίες ανέργων, ή θεωρεί ότι κάποιος είναι εργαζόμενος ακόμα κι αν δουλεύει δυο ώρες τη βδομάδα;
Έτσι λοιπόν, βλέπουμε την ΕΛΣΤΑΤ (την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) – δηλαδή ακόμα έναν κρατικό οργανισμό με διορισμένους κομματικούς καλόπαιδες – να μας λέει ότι πάλι μειώθηκε η ανεργία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 21,7% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 22,0% τον Μάρτιο του 2017. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολούμενων, κατά τον Απρίλιο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.749.975 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.040.909 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.228.062 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 79.833 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (αύξηση 2,2%) και κατά 23.943 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (αύξηση 0,6%). Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 92.657 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (μείωση 8,2%) και κατά 12.927 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (μείωση 1,2%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν αργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 22.850 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (μείωση 0,7%) και κατά 14.181 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (μείωση 0,4%).
Αυτά μας λέει οι ΕΛΣΤΑΤ κι όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι και λέμε και χίλια μπράβο σε όσους κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία. Λέμε τώρα. Γιατί, την ίδια στιγμή που μας έρχονται πανηγυρικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περί μείωσης της ανεργίας, βγαίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον οποίο, η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 31,3%. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά να μη νομίζουν κάποιοι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι τρώνε κουτόχορτο κι ενημερώνονται μόνο από τα εγχώρια ΜΜΕ που παίζουν, όπως πάντα, τα δικά τους παιχνίδια. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποια ΜΜΕ, ξένα κυρίως, που συνεχίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο. Και όπως γράφουν, με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι η πραγματική υπό-αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας έφθασε στο 31,3% στο δ’ τρίμηνο του 2016 (τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι μέχρι τη συγκεκριμένη περίοδο), δηλαδή είναι κατά σχεδόν οκτώ μονάδες δυσμενέστερα σε σύγκριση με το επίσημο ποσοστό ανεργίας, το οποίο στο συγκεκριμένο διάστημα είχε αγγίξει το 23,4%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι η «διαφορά» στα ποσοστά, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ περιλαμβάνει στις μετρήσεις της τρεις επιπλέον παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ συμπεριέλαβε στη δική της μέτρηση όχι μόνο τους τυπικούς ανέργους αλλά και τρεις επιπλέον κατηγορίες: Όσους έχουν μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν να έχουν πλήρες ωράριο, όσους θέλουν να εργαστούν αλλά έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν ενεργά εργασία, και τους «σιωπηλούς» άνεργους που ψάχνουν μεν δουλειά αλλά δεν καταγράφονται διότι δεν είναι σε ετοιμότητα να αναλάβουν καθήκοντα εντός δύο εβδομάδων, όπως συνήθως απαιτείται στατιστικά. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόβλημα της υπο-αξιοποίησης εμφανίζεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η Eurostat υπολόγιζε την ανεργία κοντά στο 9,5%, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πραγματική «τρύπα» ανήλθε έως και στο 18,5%. Υπάρχουν βεβαίως μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη, με τη Γερμανία και τη Μάλτα να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση του πληθυσμού τους. Σε μία ένδειξη του πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, πριν 11 χρόνια, στις αρχές του 2006, η υπό-αξιοποίηση του ελληνικού εργατικού δυναμικού υπολογίζεται στο 12,9%.
Ας ξεκαθαρίσουν πρώτα λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ και το επιτελείο του κ. Ντράγκι το τι στη πραγματικότητα ισχύει και μετά να επακολουθήσουν τα δημοσιεύματα. Γενικώς. Είναι πεντακάθαρο το τοπίο της ενημέρωσης στο πόσο αμερόληπτο είναι προς τον πολίτη.
danioliptes.gr