Οι Έλληνες, η μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον, δεν έχει χρήματα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Και οι κυβερνώντες, και οι δανειστές. Οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τον έναν φόρο μετά τον άλλο, την ακρίβεια, τη φτώχεια. Προσπαθούν μόνο να επιβιώσουν. Ένα απλό παράδειγμα είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Και για άλλη μια φορά επικρατεί χάος με τις φορολογικές δηλώσεις, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει εσπευσμένα χθες το βράδυ παράταση μέχρι τις 21 του μήνα και λύση στο πρόβλημα με τα αγροτικά εισοδήματα καθώς 100.000 δηλώσεις βρίσκονται στον αέρα. Από τη μια αντιμετωπίζει το απίστευτο μπλέξιμο με τα αγροτικά εισοδήματα και από την άλλη τις υποχρεώσεις του κράτους που δεν επιτρέπουν νέα παράταση που θα αναβάλει την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος μετά την 31η Ιουλίου.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες επισημαίνουν ότι μέχρι και το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ήδη σπεύσει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο. Ωστόσο από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει τα «μπιλιετάκια» απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και μάλλον δεν θα τα ασφαλίσουν, αφού για πολλές χιλιάδες ανασφάλιστα δεν έχουν πληρωθεί ούτε και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Πάντως, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων, αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που «φαίνονται» στο σύστημα ανασφάλιστοι.
Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες κάνουν ότι θέλουν, παίρνουν ότι θέλουν, κερδίζουν όσα θέλουν από κάθε συναλλαγή, χωρίς να δίνουν λογαριασμό ούτε στην κυβέρνηση. Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν τους τιμωρεί.
Απόδειξη, η αδιαφορία των τραπεζιτών απέναντι στις διαμαρτυρίες της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, η οποία καλεί τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές που γίνονται μέσω των POS. Μάλιστα, η υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζει στο μεγαλύτερο βαθμό τους εύλογες τις διαμαρτυρίες κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το ζήτημα αυτό.
«Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών…», τονίζει σε συνέντευξή της η κ. Παπανάτσιου. Μάλιστα, όπως αναφέρει «σε ορισμένες κατηγορίες λιανικής για τις οποίες τα περιθώρια μεικτού κέρδους είναι μικρά, όπως είναι τα τσιγάρα ή ο Τύπος, η χρέωση στη συναλλαγή είναι πραγματικό πρόβλημα». Βέβαια, το ζήτημα αυτό το έχει θέσει επανειλημμένα και το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες χωρίς να βρει την ανταπόκριση που θα ήθελε, σημειώνει η υφυπουργός. Με λίγα λόγια, οι τραπεζίτες έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το υπουργείο Οικονομικών και κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Βέβαια, η όλη ιστορία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και γέλια. Γιατί, όπως λέει η ίδια η υφυπουργός, το υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε καμία απάντηση από τις τράπεζες στο αίτημά του για τη μείωση της προμήθειας που παίρνουν.
Κι αυτό μένει έτσι. οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών την έγραψε στα παλιά των υποδημάτων … σαν να λέμε, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών κάνουν κάποιες τέτοιες κινήσεις μόνο και μόνο για να δείξουν δήθεν ότι συμπαραστέκονται στους πολίτες. Αλλά μετά απ’ αυτό, τίποτα. Καμία ενέργεια από το υπουργείο. Καμία ενέργεια από την κυβέρνηση εις βάρος των τραπεζιτών που αποφασίζουν και διατάσσουν πόση μίζα θα βάζουν στο χέρι και στα ταμεία τους από την κάθε συναλλαγή που γίνεται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Να’ χαμε να λέγαμε δηλαδή.
danioliptes.gr