Στην «απελπιστική» καθημερινότητα των απλών πολιτών εστιάζει ρεπορτάς της Berliner Morgenpost από την Αθήνα, σημειώνοντας πως, παρά την αργή πρόοδο που καταγράφεται στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, εξακολουθούν να παλεύουν για την επιβίωσή τους. Το ρεπορτάζ παρακολουθεί την , όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Ο 32χρονος Σωτήρης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και ζει ακόμη με τους γονείς του, αφού μετά από εκατοντάδες βιογραφικά δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει μια σχετική με τις σπουδές του θέση εργασίας. Ο Βασίλη Τσίρος, επιπλοποιός, προσπαθεί να κρατήσει όρθια την οικογενειακή επιχείρηση λίγο έξω από την Αθήνα, παρά το ότι «το ένα τρίτο των πελατών του έχει χρεοκοπήσει», όπως λέει. «Κάποτε ήμουν περήφανος για τη δουλειά μου. Πλέον δεν αντλώ καμία χαρά, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα», αναφέρει ο ίδιος. Τέλος, η 30χρονη Φωτεινή, είναι γιατρός και το ερώτημα που την ταλανίζει είναι ένα: «Να μείνω ή να φύγω;». Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα τελικά αποφάσισε να φύγει το φθινόπωρο για να εργαστεί σε κλινική στην Μπολόνια.
Όπως σημειώνει η Berliner Morgenpost «η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα χάνει ‘τους νεότερους, τους καλύτερους, τους πιο ταλαντούχους’. Kαι σε αντίθεση με τους παλιούς Έλληνες ‘Gastarbeiter’, oι οποίοι μετά από λίγα χρόνια ή δεκαετίες επέστρεφαν στην πατρίδα, οι νέοι Έλληνες μετανάστες θα μείνουν για πάντα στο εξωτερικό.».
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη Έλληνες που συνεχίζουν να κάνουν καλές δουλειές στην Ελλάδα. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Γιάννης για παράδειγμα, στο «Florida Mall» της Γλυφάδας. Το εμπορικό κέντρο που δεν θυμίζει βέβαια σε τίποτα Μαϊάμι, είναι παρηκμασμένο. Δουλειά έχουν κυρίως ένα κομμωτήριο κι ένα στούντιο για μανικιούρ. Και ο Γιάννης… που ανταλλάσσει παλιά χρυσαφικά, ρολόγια και λίρες έναντι ρευστού χρήματος.
DealNews