Ενώ το ΔΝΤ θα ζητήσει την διεξαγωγή των AQRs ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα plan B όπου δεν διεξάγονται AQRs αλλά θα μειωθούν σημαντικά οι παράμετροι που ορίζουν τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας τόσο στις αντικειμενικές τιμές όσο και στα εισοδηματικά κριτήρια συν την δέσμευση ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα αποθεματοποιείται για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.
Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει ορισμένες βασικές παραμέτρους ορισμένων συζητήσεων που έχουν γίνει στο ΔΝΤ το Ταμείο και η Lagarde – που θα επισκεφθεί την Ελλάδα 29 Σεπτεμβρίου – αρχικά θα πιέσουν για τα AQRs.
Επειδή θα αντιμετωπίσουν την άρνηση της Ελλάδος, του SSM και της ΕΚΤ υπάρχει σχέδιο να ζητήσει – και μάλιστα θα τεθεί στην 3η αξιολόγηση – θέμα μείωσης των παραμέτρων που συνθέτουν το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Τι ισχύει τώρα;
Συγκεκριμένα για το 25% των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων υπάρχει προστασία με αντικειμενική αξία 170-180 χιλιάδων ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια από 13.900 έως 23.600 ευρώ με βάση την οικογενειακή κατάσταση
Για το 35% της επόμενης βαθμίδας οικονομικής κατάστασης υπάρχει το όριο αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και εισοδηματικών κριτηρίων έως 35.000 ευρώ πάλι με βάση την οικογενειακή κατάσταση.
Το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα προτείνει για την κατηγορία με αντικειμενική αξία ακινήτου 170.000 με 180.000 ευρώ να μειωθεί στις 120.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ και για την κατηγορία ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 230 χιλιάδες ευρώ να μειωθεί στα 160-180 χιλιάδες ευρώ δηλαδή μείωση 30% ή και περισσότερο.
Ωστόσο στα εισοδηματικά κριτήρια οι μειώσεις των παραμέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας μειώνονται έως 50%.
H προστασία της πρώτης κατοικίας από την μια πλευρά είναι μια δίκαιη διαδικασία και αποτελεί μέρος της κοινωνικής πολιτικής αλλά από την άλλη η κατοικία είναι ένα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στην τράπεζα όταν έχει χορηγήσει δάνειο.
Στόχος του ΔΝΤ είναι ότι θέλει να αυξήσει σημαντικά τα μέσα διασφάλισης των τραπεζών, θέλει να θωρακίσει τις τράπεζες ώστε να έχουν περισσότερα πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση των NPLs των προβληματικών δανείων.
Το ΔΝΤ πάντως όταν αναφέρει όχι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άλλα 10 δισεκ. ευρώ ή και περισσότερα δεν έχει στόχο να βλάψει το τραπεζικό σύστημα αλλά να το θωρακίσει ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια μελλοντική κρίση ή σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων.
Συν τοις άλλοις το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να μπορεί η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια θα πρέπει να διασφαλιστεί 1)η διευθέτηση του ελληνικού χρέους και 2)η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.
Banking News