Αναζητείται εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Αλλά όταν μας την προτείνουν, εμείς λέμε όχι. Και μάλιστα, διά στόματος του κεντρικού Έλληνα τραπεζίτη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το ΔΝΤ, μπορεί να ζητά λύση του ελληνικού χρέους με τους δικούς του όρους, αλλά ζητά επίσης και ελέγχους στα δάνεια των τραπεζών (AQRs). Αλλά τη μεγάλη ζημιά δεν την έκανε η πρόταση να διεξαχθούν AQRs αλλά η αντίδραση της Ελλάδος και της ΕΚΤ να μην γίνουν AQRs.
Θα συμφωνήσουμε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει πολλά λάθη στα 3 ελληνικά προγράμματα γνωστά ως μνημόνια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλές εκτιμήσεις και προβλέψεις του ΔΝΤ απέτυχαν και ορισμένες παταγωδώς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα και η ημερομηνία ορόσημο είναι ο Αύγουστος 2018 ή και νωρίτερα. Σύμφωνα με αναλυτές, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον 100% σίγουρο.
Όμως η κεντρική πρόταση του ΔΝΤ προς τους ευρωπαίους και την Ελλάδα είναι η εξής: «Αν η Ελλάδα θέλει να βγει από τα μνημόνια, πρέπει οι δανειστές, ειδικά ο ESM, να αποδεχθεί αναδιάρθρωση του χρέους ώστε οι αγορές να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία καθώς θα έχει βιώσιμο χρέος. Ταυτόχρονα ζητάει να διεξαχθούν έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού τα γνωστά ως AQRs asset quality review στις ελληνικές τράπεζες.
Το βασικό επιχείρημα είναι το εξής: «Εφόσον η Ελλάδα θέλει να βγει από τα μνημόνια το 2018 πρέπει να έχει βιώσιμο χρέος και θωρακισμένες τράπεζες». Αντί όμως η Ελλάδα να υποστηρίζει αυτή την θέση και να προσπαθεί να προσεταιριστεί την βασική γραμμή του ΔΝΤ, έχει τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να λέει, «αν θέλει να φύγει το ΔΝΤ, ας φύγει».
Το ΔΝΤ δείχνει να είναι το μόνο που υποστηρίζει γενναία αναδιάρθρωση χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο αλλά η Γερμανία διαφωνεί, o ESM διαφωνεί, και με την στάση της διαφωνεί και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα διαφωνεί με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όταν πήγε να δανειστεί στα 5 χρόνια με επιτόκια 4,625%….όταν το ΔΝΤ που δανείζει ακριβά την Ελλάδα… προσφέρει επιτόκια 3,8%.
Η γενική αντίδραση που υπάρχει για το ΔΝΤ εδράζεται κυρίως στην νέα αξίωση του να διενεργηθούν έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού, να ελεγχθούν τα δάνεια των τραπεζών.
Κάτι που για τον καθένα λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο είναι εντελώς αδιανόητο. Γιατί να μην γίνει έλεγχος στις τράπεζες; Γιατί να μην διαπιστωθούν λάθη, παραλείψεις και παρανομίες των τραπεζιτών;
Γιατί να μην πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος;
Γιατί να μην εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά να συνεχιστεί η ίδια ανεξέλεγκτη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να χάσουν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια;
Γιατί να μην διασωθούν αυτοί οι δανειολήπτες που καθημερινά παλεύουν με την επιβίωση, την ανεργία και τη προσπάθεια να σώσουν τα σπίτια τους από τα νύχια των τραπεζών και των ξένων funds;
Τι φοβάται άραγε ο κ. Στουρνάρας; Τι φοβούνται οι τραπεζίτες; Μήπως ανακαλυφτούν τα άπλυτά τους και πάνε φυλακή;
danioliptes.gr