Με τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες στο 100% μέσα σε επτά χρόνια, ουσιαστικά δίνεται το πράσινο φως στις τράπεζες να κυνηγήσουν αλύπητα τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Η οδηγία της ΕΚΤ λέει ουσιαστικά, βρείτε κεφάλαια ή ξεφορτωθείτε τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό σημαίνει γρήγορο ξεπούλημα των κόκκινων δανείων γιατί, φυσικά, στις εποχές που ζούμε, δεν είναι εύκολο για τις τράπεζες να βρουν νέα κεφάλαια ούτε από καταθέσεις, ούτε από επενδύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται στο ναδίρ της προτίμησης, τόσο των καταθετών, όσο και των επενδυτών.
Γιατί, τόσα χρόνια, οι τραπεζίτες μόνο παίρνουν, αλλά δεν επιστρέφουν. Ας θυμηθούμε τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με χρήματα – δισεκατομμύρια ευρώ – που αρπάχτηκαν από τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε μάθαμε ποτέ πού πήγαν αυτά τα χρήματα, ούτε μάθαμε γιατί δεν διασώθηκαν οι τράπεζες με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, ούτε μάθαμε ποιοι ευθύνονται γι αυτό το γεγονός. Τα λεφτά αρπάχτηκαν, αλλά οι τράπεζες δεν διασώθηκαν. Κάτι τρέχει εδώ βέβαια. Κάτι πολύ ύποπτο, το οποίο σε ένα κράτος δικαίου, θα έπρεπε να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη. Αλλά οι δικαστές, μόνο όταν θίγονται τα δικά τους δικαιώματα και κεκτημένα κινητοποιούνται και βομβαρδίζουν με αγωγές την κυβέρνηση. Τις οποίες βέβαια, εκδικάζουν οι ίδιοι και πάντα αποφασίζουν υπέρ τους. Όταν όμως ο λόγος έρχεται στα δικαιώματα των πολιτών, τότε παίζουν κι αυτοί τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια ερμηνεύοντας το νόμο κατά το δοκούν.
Κι αφού οι δικαστές δεν ασχολούνται με τα σκάνδαλα των τραπεζιτών, συνεχίζουν κι αυτοί να κάνουν ό,τι θέλουν. Ούτε από τους δικαστές δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε καν από αυτόν που θα έπρεπε να ελέγχει τις τράπεζες, δηλαδή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Με αποτέλεσμα βέβαια, οι τραπεζίτες να έχουν φέρει τις τράπεζες σε δεινή κατάσταση και με λάθος διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία, φυσικά, μετατράπηκαν σε χείμαρρο.
Και τώρα, η ΕΚΤ βλέπει ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα. Και ζητάει διευθέτηση του 100% των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Γι αυτό και λέει, ξεφορτωθείτε τα κόκκινα δάνεια ή βρείτε λεφτά. Η λογική λύση για τις ελληνικές τράπεζες, αφού καταθέτες και επενδυτές τους έχουν γυρίσει την πλάτη, είναι να ξεπουλήσουν το γρηγορότερο δυνατόν τα κόκκινα δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα του ξεπουλήματος των κόκκινων δανείων στα ξένα funds, αναμένεται γρήγορα να μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κι αυτό, έρχεται. Το επιβεβαιώνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα εκπλαγεί αν εκτοξευθούν οι πωλήσεις δανείων, και ότι κάποια στιγμή θα δούμε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Όπως είπε, θεωρεί ότι δεν θα συμβάλλουν τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που στην Κύπρο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όσο οι πωλήσεις πακέτων σε ειδικά funds, για τις οποίες δεν θα εκπλαγεί αν τις δούμε τους επόμενους μήνες, να εκτοξεύονται. «Κάποια στιγμή θα δούμε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Θυμίζω ότι στη Κύπρο έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά δεν έχουν γίνει πολλοί. Και φαίνεται να μην έχουν λειτουργήσει ως φόβητρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, όπως η πώληση δανείων σε ειδικά funds, που απεγκλωβίζουν πολύ πιο γρήγορα τις τράπεζες.» Ήδη η Eurobank έχει ανακοινώσει την πώληση 1,5 δισ. ευρώ τέτοιων δανείων και αναμένονται παρόμοιες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Δεν θα εκπλαγώ αν το ποσό πωλήσεων εκτοξευθεί τους επόμενους μήνες.
Άνθρωπος των τραπεζών ο κ. Χαρδούβελης που εργάστηκε σε υψηλές τραπεζικές θέσεις: στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987 – 1993), στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994 – 1995), στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996 – 2000) και ως οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει σημαντικό συγγραφικό έργο.[4] Ήταν διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου των πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη από το 2000 ως το 2004 και του Λουκά Παπαδήμου (2011-2). Έγινε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 10 Ιουνίου 2014, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου 2014.
Και αυτός με την σειρά του να θωρακίσει τις τράπεζες θέλει αδιαφορώντας για τις θυσίες του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη… που πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώνει για την …δήθεν διάσωση των τραπεζών.
danioliptes.gr