Αιχμές για τη στάση των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ στα έτη των μνημονίων επί της πρώτης κατοικίας αλλά και για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων οι οποίες αναφέρουν πως το 40% των πολιτών είναι υπέρ των πλειστηριασμών, αφήνει μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς.
Μιλώντας σκωπτικά, ο κ. Περβανάς λέει “θα δούμε σε λίγο και πορείες στους δρόμους υπέρ των πλειστηριασμών”.
Στο κομμάτι των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο ίδιος τονίζει “Για να βγει ένα σπίτι στον πλειστηριασμό, πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί πολλές άλλες διαδικασίες, όπως καταγγελία της δανειακής σύμβασης όσο αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες. Αλλά όταν ο πολίτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει, είναι λογικό να βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα σπίτια τους” και διερωτάται γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του Συλλόγου για δωρεάν νομική βοήθεια των “κόκκινων” δανειοληπτών, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Ειδικότερα, ο κ. Περβανάς επισημαίνει πως εδώ και τέσσερα χρόνια έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση, επί υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος “κατέθεσε την πρόταση του νόμου στη Βουλή, η οποία όμως δεν ψηφίστηκε καν. Θα πρέπει να μετράμε τα πραγματικά εισοδήματα. Για ποιο λόγο δεν το κάνουν; Τι φοβούνται; Ότι το 80% των Ελλήνων θα προσφύγει; Οι κόκκινοι δανειολήπτες είναι γύρω στα πέντε εκατομμύρια Έλληνες.”
Ως παράδειγμα, ο κ. Περβανάς σημειώνει “δεν μπορεί ένας μακροχρόνια άνεργος, ο οποίος έχει κληρονομήσει ένα σπίτι στη δυτική Θεσσαλονίκη, να δηλώνει 1.136 ευρώ ετήσιο εισόδημα, να καταθέτουμε αίτημα στα δικαστήρια για να του χορηγηθεί δωρεάν νομική βοήθεια και να μη γίνεται δεκτή γιατί αν διαβάσετε την απόφαση της ειρηνοδίκη θα γελάτε. Δεν θεωρείται λέει πολίτης χαμηλού εισοδήματος, διότι υπάρχει το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο είναι 6.500 ευρώ και δεν είναι τα 5.500 που πρέπει να έχει για να υπαχθεί κάποιος.”
Ακολούθως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, υπογραμμίζει πως σε όλα τα συστημικά εν Ελλάδι τραπεζικά ιδρύματα, βασικοί μέτοχοι είναι ξένοι οίκοι (σ.σ. Funds) τα οποία δραστηριοποιούνται στην εξαγορά κόκκινων δανείων.
Ερωτηθείς για την αποδοτικότητα του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο κ. Περβανάς καταγγέλλει πως “αυτός που υπάρχει τώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει και αυτό φαίνεται απ’ τα νούμερα” και εξηγεί “αυτή τη στιγμή με το που μπαίνει ένας δανειολήπτης μέσα στην πλατφόρμα, το πρώτο που του βγάζει για να προχωρήσει είναι αναγνώριση οφειλής. Πού ξέρω εγώ αν όντως εγώ τα χρωστάω αυτά τα λεφτά; Πού ξέρω εγώ αν η τράπεζα έχει τη δανειακή σύμβαση;”
Μάλιστα ο κ. Περβανάς συνεχίζει τις καταγγελίες του, διαμηνύοντας πως “οι δανειακές συμβάσεις έχουνε χαθεί με τις συγχωνεύσεις που έχουνε γίνει. Δεν υπάρχουνε. Όταν τον βάζει και κάνει μία ρύθμιση, δήθεν ρύθμιση, υπογράφει μία πρόσθετη πράξη ο δανειολήπτης. Αυτό είναι αναγνώριση οφειλής. Με την προσφυγή μας στην Επιτροπή Αναφοράς στην Ε.Ε. που κάναμε, η απάντηση που ήρθε είναι ότι έγινε παραδεκτή η αναφορά μας. Δεν τηρείται καμία κοινοτική οδηγία. Δεν τηρούνται δικαστικές αποφάσεις. Είναι ένα κράτος εν κράτει οι τράπεζες.”
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών, των οποίων η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για ένταξη στο νόμο Κατσέλη καθυστερεί εδώ και έξι μήνες καθώς “δεν τους προσκομίζουνε τις δανειακές συμβάσεις και προσφύγαμε με ασφαλιστικά για τη μη επίδειξη εγγράφων.”
Παράλληλα, ο πρόεδρος των δανειοληπτών είπε πως ο κ. Σταθάκης δεν μπορεί να θεωρεί κακοπροαίρετους τους Έλληνες οφειλέτες του Δημοσίου, τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός είχε ξεχάσει να δηλώσει 1.000.000 ευρώ στη δήλωση Πόθεν Έσχες…
Τέλος, ο κ. Περβανάς μιλά και για την εκκίνηση πλειστηριασμών από το δημόσιο, από τις 21/2/2018, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τα οποία διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι το κράτος δεν θα πάρει τα σπίτια πολιτών. “Υπάρχει άνθρωπος που να μην χρωστάει στο δημόσιο; ειδικά οι επαγγελματίες. Άμα δεν στην πάρει την περιουσία η τράπεζα, θα στην πάρει το δημόσιο. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να δοθούν ρυθμίσεις. Λύσεις και προτάσεις” λέει σχετικώς.
danioliptes.gr