22308840_1842845432414151_642811004943132140_n

Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει προβλήματα τον τελευταίο καιρό, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, όμως η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να απαιτεί περαιτέρω μέτρα και λύσεις σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια. Αυτή τη φορά, λοιπόν, ήταν ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, ο οποίος ζήτησε από τις τράπεζες να διευρύνουν άμεσα τα πακέτα λύσεων που προτείνουν στους δανειολήπτες, να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων και να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε το διοικητή της ΤτΕ να υποστηρίζει ότι όλες οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και από την άλλη ο υποδιοικητής καλεί τις τράπεζες να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές! Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ διοικητού και υποδιοικητού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή μήπως ο καθένας χαράσσει την δική του ανεξάρτητη πολιτική; Και εν τέλει ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια;

Ο κ. Μητράκος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική υποστηρίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπονται έως το 2022, είναι εφικτά, ενώ σε ο,τι αφορά την αγορά ακινήτων, εκτιμά πως έχουμε από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις βάσιμες ενδείξεις ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά, που ξεκίνησε το 2009, πιθανότατα ολοκληρώνεται.

Ανάπτυξη, λοιπόν, στο χώρο των ακινήτων βλέπει ο κ. Μητράκος τη στιγμή που οι τιμές των σπιτιών έχουν πιάσει πάτο. Εκτός και αν εννοεί ανάπτυξη την αρπαγή των σπιτιών των δανειοληπτών από τα κοράκια στους πλειστηριασμούς. Οι μόνοι που αποκτούν ακίνητα είναι οι τράπεζες και τα funds με την ανήθικη μέθοδο των πλειστηριασμών. Το τραγικό είναι ότι το κράτος όχι μόνο δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, αλλά την βγάζει στο σφυρί για χρέη 500 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε και στα capital controls λέγοντας πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς χρονικά την πλήρη εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην άρση όλων των κεφαλαιακών περιορισμών. Αυτό που δεν είπε ο υποδιοικητής της ΤτΕ είναι ότι για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι αυτές που πρέπει να αλλάξουν και όχι οι πολίτες. Οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να ληστεύουν συστηματικά τους πελάτες τους καταργώντας μια και καλή τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις και τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών.

Πως είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η τραπεζική πίστη τη στιγμή που οι τράπεζες δεν φαίνεται να αλλάζουν συμπεριφορά ούτε κατ’ ελάχιστο; Δυστυχώς, είναι κρίμα να μην αναφέρεται καθόλου στις ευθύνες των πιστωτικών ιδρυμάτων ο κ. Μητράκος, αλλά να μιλάει γενικά και αόριστα όταν είναι πολύ συγκεκριμένοι οι λόγοι που οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε όλες τις εγχώριες τράπεζες.

Επιπλέον, ο κ. Μητράκος “ξεχνάει” ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές και τα χρήματα αυτά δεν πήγαν στην αγορά και τώρα μας λέει ότι έχουμε μία συνεχή βελτίωση όλων εκείνων των παραγόντων που θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει σταδιακά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων και να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά στο ερώτημα τι έγιναν τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων δεν μας απαντά…

Πιθανότατα θα επιδιώξει μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού. Το αν οι τράπεζες δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις προκειμένου να κινηθεί η οικονομία είναι ερώτημα που ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει.

danioliptes.gr