Έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν για το τρίγωνο της διαπλοκής που στην ουσία ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας μας: Τράπεζες, πολιτικά κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες χορηγούσαν θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ και αυτά με τη σειρά τους έδιναν ασυλία στις μεγάλες παρανομίες των τραπεζών.

Οι τράπεζες διαχρονικά εμπλέκονται σε τεράστια σκάνδαλα, ένα από τα οποία βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα, αν και συνέβη το 2011, λίγο μετά δηλαδή από την είσοδό μας στο μνημόνιο.

Όταν έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς ανακεφαλαιοποίηση, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μια εντυπωσιακή κίνηση κάνοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αντλώντας 800 εκατομμύρια ευρώ.

Εφτά χρόνια μετά έρχονται νέα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά…

Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο Reuters αποκαλύπτεται ότι ο Σάλλας έκανε την αύξηση κεφαλαίου με τρεις Off shore εταιρείες που είχε συστήσει ο ίδιος στην Κύπρο.

Το σημαντικό είναι ότι οι εταιρείας αυτές δεν έβαλαν χρήματα του ιδιοκτήτη τους, δηλαδή του Σάλλα, στην ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, αλλά χρήματα που δανείστηκαν από τη Marfin αντιβαίνοντας σαφώς τους διεθνείς κανόνες τραπεζικής πίστης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ο θεματοφύλακας της σωστής λειτουργίας των τραπεζών στη χώρα, καλύπτει την Πειραιώς τη στιγμή που σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης διαφωνούν καθώς εκφράζεται η άποψη ότι αν μια τράπεζα χορηγήσει δάνειο με σκοπό τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου μιας άλλης τράπεζας, το ποσό αυτό του δανείου θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα δικά της κεφάλαια.

Και φυσικά πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πως η Marfin δίνει με τόση ευκολία ένα τέτοιο δάνειο; Ποιοι ενέκριναν και αποφάσισαν τη χορήγησή του; Μήπως υπήρξαν πολιτικές πιέσεις;

Χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ζητούν δάνειο από τις τράπεζες και αυτές το αρνούνται με αποτέλεσμα να κλείνουν και να μένει ο κόσμος στην ανεργία.

Οι εν λόγω εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Σάλλα δε διέθεταν πάγια για να υποθηκευτούν.

Προσωπικές εγγυήσεις δε δόθηκαν. Πληρώθηκε το συγκεκριμένο δάνειο;

Η Marfin, νυν Cyprus Popular Bank έχει εγγράψει αυτές τις απώλειες στον ισολογισμό της;

Αυτό ακόμα παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Παράλληλα, οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί ακόμη και την πρώτη κατοικία για λίγα μόνο ευρώ. Και έρχεται μια τράπεζα και χορηγεί ένα τεράστιο δάνειο για να ωφεληθεί ο ανταγωνιστής της.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη δανειοδότηση των τραπεζών και την ισονομία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατηγορεί τους δανειολήπτες για τα πάντα τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι εκτός από τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι οι ίδιες οι τράπεζες, όπως αποδεικνύεται με την περίπτωση της Πειραιώς!

danioliptes.gr