Καταρρέουν εν μέσω σκανδάλων οι τράπεζες

Μέσα στην αβεβαιότητα της καθημερινότητας ένα μόνο πράγμα είναι σίγουρο, η κατάρρευση των τραπεζών. Το ερώτημα δεν είναι αν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αλλά το πότε και με ποιον τρόπο. Στο δρόμο προς την κατάρρευση, αποκαλύπτονται και τα μεγάλα σκάνδαλα των τραπεζών για τα οποία τα κόμματα, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διατηρούν μια ένοχη σιωπή. Τελευταίο κομμάτι στην τεράστια αλυσίδα των σκανδάλων είναι η αμαρτωλή Τράπεζα Αττικής. Στο φως της δημοσιότητας βγαίνουν κατηγορίες εναντίον του CEO της τράπεζας κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ότι έχει ζημιώσει με τις ενέργειές του την τράπεζα. Οι κατηγορίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και ενδιαφέρον, καθώς προέρχονται από τον πρόεδρο της τράπεζας, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Ο κ. Ρουμελιώτης κατηγορεί τον κ. Πανταλάκη για την υπόθεση Καλογρίτσα και την ειδική μεταχείριση που είχε ο εκλεκτός της κυβέρνησης επιχειρηματίας. Επίσης, υπάρχουν κατηγορίες για χρηματοδότηση ροζ ξενοδοχείου! Τέλος, αναφέρονται απειλές για… ξύλο!

Το παράδειγμα της Τράπεζας Αττικής είναι χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες. Διαφθορά, παρανομίες, απειλές, ρεμούλες, αδιαφάνεια είναι μόνο δείγματα αυτού που πραγματικά συμβαίνει. Προς τα έξω, όμως, οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και τα κόμματα βγάζουν μια εικόνα ότι, δήθεν, οι τράπεζες είναι στυλοβάτες της οικονομίας… Το αφήγημα αυτό, όμως, έχει λήξει εδώ και καιρό, αφού κανείς πλέον δεν πιστεύει αυτά που λεν οι τραπεζίτες, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Οι τράπεζες με τις πρακτικές τους έχουν καταστεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα υπαίτιος της κακής κατάστασης που υπάρχει στην κοινωνία. Πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, άκυροι γενικοί όροι συναλλαγών, παράνομοι και καταχρηστικοί όροι συναλλαγών, μη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ. Όλα αυτά δείχνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι τράπεζες και όχι τα “κόκκινα” δάνεια όπως εντέχνως θέλουν να το παρουσιάσουν τράπεζες και κόμματα. Θέλουν να καλύψουν τα δικά τους σκάνδαλα και να φορτώσουν το κόστος εκατομμυρίων στην πλάτη του ελληνικού λαού. Παραπληροφορούν τους πολίτες προκειμένου να πέφτει το κέντρο βάρους στα “κόκκινα” δάνεια και να κουκουλώνονται τα μεγάλα σκάνδαλα.

Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι οι τράπεζες είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κακή κατάσταση της οικονομίας, για την δημιουργία και αύξηση των “κόκκινων” δανείων και για το γεγονός της αύξησης του χρέους. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν ωφεληθεί από την κρίση με τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν εισπράξει από τον ελληνικό λαό, μέσω των ανακεφαλαιοποίησεων. Ταυτόχρονα, βλέπει κάποιος ότι όλα τα πρόσωπα που αποτελούν την αφρόκρεμα της τραπεζικής ηγεσίας έχουν ένοχο παρελθόν και ενέχονται σε σκοτεινές υποθέσεις με ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις. Αν δεν είχαν και την ασυλία που τους πρόσφερε ο Στουρνάρας για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, τότε θα μπορούσε να γίνει λόγος ακόμη και για εγκληματική οργάνωση…

1

1