Μετά από εννιά χρόνια κρίσης, χρεοκοπίας και μνημονίων μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την προσφορά των πολιτικών στην χώρα, τους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα. Τόσα χρόνια οι πολιτικοί έδωσαν μια κατεύθυνση στην κοινωνία, η οποία αναμφισβήτητα εξυπηρετούσε τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Υποβάθμισαν την παιδεία και τη μόρφωση των Ελλήνων προκειμένου να τους κάνουν να σκέφτονται μόνο υλιστικά. Εμφύτευσαν στον ελληνικό λαό την ιδέα της καλοπέρασης και της απόκτησης αγαθών χωρίς σκληρή δουλειά και του αφαίρεσαν κάθε αντίσταση. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούσε κάποια αγαθά ο πολίτης και πολύ περισσότερα οι τράπεζες. Όταν ήρθε όμως η ώρα του λογαριασμού, ο λαός δεν κλήθηκε να πληρώσει μόνο αυτό που του αναλογεί, αλλά και το μερίδιο ευθύνης των τραπεζών και των πολιτικών.

Δημιούργησαν επίτηδες την εποχή της ευμάρειας, καθώς ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η χρεοκοπία και έτσι προκάλεσαν πλαστές ενοχές στο σύνολο του λαού, προκειμένου να του φορτώσουν αδιαμαρτύρητα το δικός τους χρέος. Έτσι φθάσαμε στο γεγονός να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, οι πολιτικοί αποχαυνώνουν και κοιμίζουν τους πολίτες με την τηλεόραση, τα σόσιαλ μίντια και γενικότερα το διαδίκτυο. Βέβαια, υπάρχει και η ευθύνη των πολιτών που έχουν παραδοθεί σε αυτήν την άρρωστη κατάσταση. Φυσικά, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους έχουν κάνει να θολώνει η κρίση τους και πολλές φορές να πέφτουν θύματα της ρητορικής των πολιτικών.

Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλά. Μπορεί, δικαίως, η Συμφωνία των Πρεσπών να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά την ίδια στιγμή πολλά είναι τα ζητήματα που αναζητούν λύση. Το επιτόκιο δανεισμού κυμαίνεται γύρω στο 4,4% (ενώ στην Πορτογαλία στο 1,5%), η χώρα προσπαθεί να βγει στις αγορές χωρίς επιτυχία, η αποτίμηση συνολικά των τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 3,78 δισ. ευρώ, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ελλειμματικό, οι επενδυτικές δαπάνες ήταν στο πρώτο εξάμηνο φέτος 5% λιγότερες από ότι πέρυσι και η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Η κυβέρνηση όμως αδιαφορεί επιδεικτικά για όλα αυτά και οι υπουργοί της αγοράζουν ομπρέλες των 125 ευρώ, με χρήματα του ελληνικού λαού, καθώς δεν είναι δυνατόν μια Παπακώστα ή μια Γεροβασίλη να κρατούν ομπρέλες των 10 ή 15 ευρώ…

Με όλα αυτά που συμβαίνουν φτάνουμε, δυστυχώς, στο συμπέρασμα πως όσο υπάρχουν τα συγκεκριμένα κόμματα στη Βουλή, αλλά και την Ευρωβουλή, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν θέλουμε αλλαγές θα πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση και να εμπιστευτούμε κόμματα που θα βάζουν πρώτα την Ελλάδα.