Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, καθώς την υπόθεση Novartis αμφισβητεί πλέον ακόμα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ύστερα από έρευνες 3 ετών και 3 παραιτήσεις εισαγγελικών λειτουργών, η αρχειοθέτηση της έρευνας για 4 πολιτικούς -τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο- και η αναμενόμενη αρχειοθέτηση, αυτήν την εβδομάδα, για τους περισσότερους από τους υπολοίπους 5, έχει καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα για το σκάνδαλο Novartis.

Τώρα έρχεται και ο Νίκος Κοτζιάς, που αμφισβητεί την κυβέρνηση για το σκάνδαλο Novartis, να ρίξει το τελικό χτύπημα. Γιατί δεν είναι μόνο η δήλωσή τού πρώην υπουργού και κυβερνητικού εταίρου, στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, περί «σκανδαλολογίας που υποκαθιστά την θετική ατζέντα», που εκθέτει όσους χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis. Είναι και ο συσχετισμός της υπόθεσης Novartis με το «βρώμικο ’89» και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και αυτό γιατί εμφανίζει την αριστερά να επαναλαμβάνει ένα από τα προπατορικά της αμαρτήματα, που της έχει κοστίσει πολύ, σε μια φάση μάλιστα που επιχειρεί το περίφημο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Πώς η υπόθεση Novartis κατέληξε σε φιάσκο
Η υπόθεση Novartis καταλήγει βέβαια σε φιάσκο, όχι γιατί αμφισβητεί τις κινήσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Νίκος Κοτζιάς. Καταλήγει σε φιάσκο, γιατί παρά τις επισταμένες έρευνες, παρά τις πιέσεις στους μάρτυρες, παρά τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες από κυβερνητικά στελέχη, τα ρεπορτάζ και τις «αποκαλύψεις» από δημοσιογράφους και εφημερίδες του κλίματος ΣΥΡΙΖΑ, η δικαστική διερεύνηση δεν αποκόμισε τίποτα περισσότερο, πέρα από τις αμφισβητούμενες καταθέσεις 3 προστατευόμενων μαρτύρων.

Ούτε λογαριασμοί, ούτε μαύρο χρήμα, ουτε μίζες βρέθηκαν, που να στοιχειοθετούν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ όπως ενημέρωσε σε κατ’ ιδίαν επαφές, δυο από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ -χωρίς η είδηση να διαψευστεί από την πρεσβεία- ούτε από την έρευνα του FBI προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Είχε προηγηθεί και η εσωτερική έρευνα της πολυεθνικής Novartis, από διεθνούς κύρους ελεγκτικές εταιρείες , που κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που επίσης κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Έτσι η τελική φάση της υπόθεσης Novartis φαίνεται πως θα είναι η αρχειοθέτηση της δικογραφίας και για τους περισσότερους από τους 5 πολιτικούς για τους οποίους συνεχίζεται η έρευνα, δηλαδή για τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Μέχρι στιγμής μόνον ο Ανδρέας Λοβέρδος καλείται να δώσει εξηγήσεις για το αμφιλεγόμενο αδίκημα της δωροδοκίας, με τον ίδιο τον πρώην υπουργό να δηλώνει ότι «διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι θα καθίσει τους κατηγόρους του στο σκαμνί».

Ακόμα όμως και αν προστεθεί ένα ακόμα πρόσωπο, σε όσους θα κληθούν στην Εισαγγελέα Διαφθοράς για εξηγήσεις για την υπόθεση Novartis, όπως θέλουν ορισμένες πηγές με γνώση των κινήσεων της Δικαιοσύνης, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό το κυβερνητικό story περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους. Αφού όλη η έρευνα, από την αρχή μέχρι το τέλος, βασίστηκε σε ασθενείς ενδείξεις και σε αμφισβητούμενες μαρτυρίες, ενώ δεν βρέθηκαν στοιχεία και αποδείξεις για κανέναν από τους διωκόμενους πολιτικούς.

Στην αντεπίθεση οι εμπλεκόμενοι της Novartis;
Η υπόθεση όμως θα έχει συνέχεια. Μπορεί στην πορεία προς τις κάλπες και ελλείψει στοιχείων, η υπόθεση Novartis να μπαίνει στο περιθώριο, την ίδια στιγμή όμως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο δικαστικών διαδικασιών, που σχετίζεται με τις κινήσεις που έχουν ήδη κάνει -και θα ακολουθήσουν και άλλες- κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, οι πολιτικοί που χωρίς στοιχεία, όπως απεδείχθη, ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται η δήλωση Σαμαρά, «θα τους πάω μέχρι τέλους».

Η υπόθεση Novartis μπορεί ήδη να αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά αφήνει επίσης ισχυρό αποτύπωμα και στην πολιτική ζωή και στην Δικαιοσύνη. Αφού επανέφερε την σκανδαλολογία στο προσκήνιο -όπως επεσήμανε και ο Νίκος Κοτζιάς, αμφισβητώντας τις αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης- ενώ δοκίμασε, όσο καμία άλλη υπόθεση, και τις αντοχές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η επόμενη ημέρα δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις για όσους χειρίστηκαν την υπόθεση. Πολιτικούς, δικαστές και ίσως και δημοσιογράφους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑNOVARTIS
ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ