Κόβονται περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέβαλαν αιτήσεις για τη λήψη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, καθώς το ποσό είναι μικρό και οι υποψήφιοι, ξεπέρασαν ξανά τις 700.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με ην εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην πλατφόρμα myBusinessSupport, τα αιτήματα ανήλθαν σε 721.395, από τα οποία θα απορριφθούν περισσότερα από 400.000.

Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά τις 732.968 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτημάτων και την επεξεργασία τους από το taxisnet, θα εκδοθεί, ίσως και σήμερα και σε κάθε περίπτωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, η απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία θα ορίζει τις προϋποθέσεις λήψης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.

Κεντρικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστοί τον Ιανουάριο είτε ολόκληρο τον μήνα είτε ορισμένες μέρες.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων θα είναι η μείωση που υπέστη ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σε ότι αφορά στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ή για το ένα τρίτο των εσόδων του α’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, ο οποίος θα προκύπτει με αλγόριθμο.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα διατεθεί στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, είναι περιορισμένο, μόλις 500 εκατ. ευρώ. Υποθετικά, εάν μοιράζονταν ισομερώς σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθένας θα ελάμβανε ένα ποσό μικρότερο από 700 ευρώ.

Όμως, αποφασίστηκε η κατανομή να γίνει με βασική επιλογή να στηριχθούν όσοι ήταν κλειστοί και είχαν μηδενικό ή αισθητά μειωμένο τζίρο τον πρώτο μήνα του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να «κοπούν» από δικαιούχοι, περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες. Κατά την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από τους 732.968 επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, απορρίφθηκαν οι μισοί ήτοι οι 371.080 ή το 50,6%.

Σημειώνεται δε, ότι στον 5ο κύκλο, το ποσό που διατέθηκε, 1,23 δισ. ευρώ, ήταν υπερδιπλάσιο των 500 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν μέσω του 6ου κύκλου, που σημαίνει ότι οι «κομμένοι» θα είναι πολύ περισσότερο, συγκριτικά με τον 5ο κύκλο.

Εκτός και αν η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, αποδεχτεί τις εισηγήσεις, για αύξηση του διαθέσιμου ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Βέβαια, τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, έχουν βάλει φρένο στα μέτρα στήριξης, τα οποία για να χρηματοδοτηθούν καταναλώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα.

Όποιος προλάβει

Το κατώτατο ποσό ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, θα διαμορφωθεί σε 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ωστόσο, η απόφαση θα προβλέπει ότι ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα προσαυξάνεται:

  • σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
  • σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
  • σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
  • σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *